Ποιοι και γιατί ζήτησαν παράταση στο διαγωνισμό της ΔΕΠΑ Υποδομών - Ο προβληματισμός των μετόχων του ΔΕΣΦΑ

13 02 2020 | 07:54
Στα αιτήματα δυνητικών “μνηστήρων” της ΔΕΠΑ Υποδομών να τους δοθεί περισσότερος χρόνος, προκειμένου μεταξύ άλλων να καταλήξουν στο σχήμα με το οποίο θα την διεκδικήσουν, βρίσκεται η αιτία για την παράταση κατά μια εβδομάδα της προθεσμίας υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος, που ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ, έως τις 21 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα μάλιστα με τις πληροφορίες του “Energypress” οι ενδιαφερόμενοι ζήτησαν παράταση δύο εβδομάδων, η οποία μειώθηκε σε μια, κατόπιν σχετικής άρνησης του υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας να ικανοποιήσει το αίτημα, θεωρώντας το υπερβολικό.

Την μετάθεση του διαγωνισμού προς τα πίσω ζήτησαν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τουλάχιστον δύο εκ των πιθανών υποψηφίων, τόσο μεγάλο μη ευρωπαϊκό fund, όσο και ευρωπαίος διαχειριστής υποδομών φυσικού αερίου, εν προκειμένω η ιταλική SNAM που δεν έχει κρύψει το ενδιαφέρον της για την ΔΕΠΑ Υποδομών.

Οι Ιταλοί όμως φαίνεται ότι δεν έχουν ακόμη καταλήξει στο σχήμα με το οποίο θα την διεκδικήσουν. Ενώ η αρχική εκτίμηση, μετά και την συνάντηση που είχε προ μηνός με τον Πρωθυπουργό ο διευθύνων σύμβουλος της SNAM Μάρκο Αλβερά, μαζί με τους επικεφαλής των ENAGAS και FLUXYS, ήταν ότι θα διεκδικήσουν την ΔΕΠΑ Υποδομών, με "όχημα" τον ΔΕΣΦΑ, τελικά φαίνεται ότι υπήρξαν δεύτερες σκέψεις.

Καταρχήν δεν είναι σαφές κατά πόσο ενδιαφέρονται για την ΔΕΠΑ Υποδομών και οι τρεις μέτοχοι του ΔΕΣΦΑ, δηλαδή η κοινοπραξία Senfluga ή μόνο οι Ιταλοί. Κατά δεύτερο ένα σοβαρό ερώτημα, εφόσον κατέβει στο διαγωνισμό ο ΔΕΣΦΑ, συνδέεται με το κατά πόσο αυτό συνάδει με την νομοθεσία για τον ανταγωνισμό. Κατά πόσο δηλαδή στο σενάριο που ο ΔΕΣΦΑ κέρδιζε τον διαγωνισμό δεν θα ανέκυπτε ζήτημα υπερσυγκέντρωσης των ελληνικών υποδομών φυσικού αερίου στα χέρια ενός και μόνο παίκτη.

Έπειτα, όπως λένε αρμόδιες πηγές, θα έστελνε λάθος μήνυμα, την ώρα που αποκρατικοποιεί η κυβέρνηση τις εταιρείες διανομής, να έρθει και να τις αποκτήσει μια πρώην εταιρεία του Δημοσίου (ΔΕΣΦΑ), όπου το Δημόσιο συμμετέχει με 34%. Εξηγούν, δε, ότι εγείρει ζητήματα και δεν είναι συμβατό με τον ρόλο του διαχειριστή της υψηλής πίεσης στο αέριο να θέλει να γίνει και διαχειριστής στα δικτυα διανομής χαμηλής και μέσης πίεσης.

Η SNAM εξετάζει τους τρόπους συμμετοχής

Σύμφωνα λοιπόν με τις πληροφορίες και υπό το πρίσμα όλων των παραπάνω, η SNAM ζήτησε χρόνο για να εξετάσει όλους τους τρόπους και τις φόρμουλες συμμετοχής στο διαγωνισμό.

Σημειωτέον ότι όποιος επικρατήσει στον διαγωνισμό γίνεται αυτόματα και πανελλαδικός διαχειριστής κατά 100% των δικτύων διανομής στην χαμηλή και μέση πίεση. Και αυτό καθώς στην ΔΕΠΑ Υποδομών ανήκουν το 100% της εταιρείας διαχείρισης δικτύων διανομής αερίου Αττικής (ΕΔΑ Αττικής), το 100% της ΔΕΔΑ, το 51% του μετοχικού κεφαλαίου στην ΕΔΑ ΘΕΣΣ, χωρίς να αποκλείεται να προστεθεί και το υπόλοιπο 49% της τελευταίας, το οποίο ανήκει σήμερα στην Eni gas e luce, θυγατρική της ΕΝΙ.

Είναι γνωστό ότι η θυγατρική της ΕΝΙ έχει αποφασίσει να πουλήσει το ποσοστό της στην ΕΔΑ ΘΕΣΣ, ενώ η ΔΕΠΑ που από τη σύμβαση έχει το δικαίωμα πρώτης προτίμησης έχει αποφασίσει να μην το ασκήσει. Εδώ λοιπόν και καιρό ΤΑΙΠΕΔ και ΥΠΕΝ βρίσκονται σε συζητήσεις με την Εni gas e Luce για τη δυνατότητα από κοινού πώλησης του 49% που κατέχει στην ΕΔΑ ΘΕΣΣ. Στόχος είναι να διατεθεί το μερίδιό της από κοινού με τη ΔΕΠΑ Υποδομών.

Στο δια ταύτα πάντως του διαγωνισμού για την ΔΕΠΑ Υποδομών και μόνο το γεγονός ότι τουλάχιστον δύο από τους πιθανούς “υποψηφίους” ζήτησαν παράταση για λόγους καλύτερης προετοιμασίας, αναδεικνύει και το ισχυρό ενδιαφέρον που υπάρχει για την εταιρεία. Aυτό έχει ήδη εκφραστεί, σύμφωνα με τις πληροφορίες, από funds που επενδύουν στρατηγικά σε υποδομές, όπως τα αμερικανικά KKR και Blackrock, καθώς και από το αυστραλιανό fund Macquarie. Επίσης πολύ πιθανή θεωρείται η κάθοδος της γαλλικής Engie (μαζί με ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Energean έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για την Υπόγεια Αποθήκη Ν.Καβάλας), ενδιαφέρον έχει επίσης εκφραστεί από την ισπανική Reganosa, ενώ παλαιότερα είχε ακουστεί και το όνομα της γερμανικής ΕΟΝ.
ΠΗΓΗ:https://energypress.gr/news/poioi-kai-giati-zitisan-paratasi-sto-diagonismo-tis-depa-ypodomon-o-provlimatismos-ton-metohon 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr