Ένεση ρευστότητας από τη ΔΕΠΑ στην ενεργειακή αγορά με τη διανομή των αναδρομικών της BOTAS – Είναι θέμα ημερών

 

Κωνσταντίνος Φιλίππου

Σε μία δύσκολη περίοδο για την αγορά ενέργειας και ιδίως των ηλεκτροπαραγωγών εξαιτίας του lockdown που επιβλήθηκε στην κατανάλωση ελέω κορωνοϊού, η ΔΕΠΑ ανοίγει το πουγκί… και επιστρέφει τα χρήματα που πλήρωσαν πελάτες της ως αποτέλεσμα της μετακύλισης του κόστους που επιβαρύνθηκε από προηγούμενη σε βάρος της δικαστική απόφαση στη διένεξη που είχε με τη BOTAS.

Οι εξελίξεις έτρεξαν και το διεθνές διαιτητικό δικαστήριο της Στοκχόλμης δικαίωσε τη ΔΕΠΑ έναντι της τουρκικής εταιρίας φυσικού αερίου και στις 5 Μαρτίου η BOTAS κατέβαλε στην ελληνική επιχείρηση το σύνολο των αναδρομικών χρεώσεων που επιδίκασε το ICC.

Η ΔΕΠΑ, σύμφωνα με πληροφορίες,  έχει ολοκληρώσει την προεργασία και την επόμενη εβδομάδα θα είναι έτοιμη να αρχίσει να καταβάλει στους πελάτες της τα ποσά που τους αναλογούν από τα 230 εκατ. που εισέπραξε από την τουρκική εταιρία.

Το σημαντικότερο μέρος του ποσού θα επιστραφεί στους πελάτες με τους οποίους έχει σύμβαση η ΔΕΠΑ, και ήταν εκείνοι που κλήθηκαν να πληρώσουν τα 180 εκ. ευρώ, τα οποία είχε καταβάλει η εταιρία στην BOTAS με βάση την προηγούμενη αρνητική δικαστική απόφαση.

Στα ταμεία της εταιρίας θα μείνουν, παρόλα αυτά, σημαντικά κεφάλαια καθώς κάποιοι από τους πελάτες της ΔΕΠΑ δεν είχαν δεχθεί τον επιμερισμό και είχαν προχωρήσει σε διαιτησίες, διακανονισμούς κ.λπ.

Τα ποσά που θα μείνουν στα ταμεία της ΔΕΠΑ της είναι ιδιαίτερα χρήσιμα καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει να πληρώσει για το 2019 ρήτρες take or pay, τόσο στην ίδια τη BOTAS όσο βεβαίως και στη Gazprom. Με τους Ρώσους υφίσταται σύμβαση που προβλέπει το πέναλτι που πρέπει να πληρώσει η δημόσια επιχείρηση αερίου στην περίπτωση μη απορρόφησης των συμφωνηθέντων ποσοτήτων.

Πιο συγκεκριμένα, η ΔΕΠΑ θα πληρώσει στην τουρκική εταιρία περισσότερα από 10 εκατ. ευρώ καθώς η απορρόφηση αερίου τους τελευταίους μήνες του 2019 (Νοέμβριος και Δεκέμβριος) δεν πήγε καθόλου καλά.

Με τη Gazprom δεν έχουν καθοριστεί ακόμα τα ποσά. Η ΔΕΠΑ έχει εντατικές συζητήσεις με τους Ρώσους για να υπάρξει μια ευνοϊκή ρύθμιση όσον αφορά την εφαρμογή για το 2019 της ρήτρας take or pay. Το 2019 η ΔΕΠΑ απορρόφησε περίπου 500 εκατ. κυβικά μέτρα λιγότερο αέριο από την υποχρέωση που είχε.

ΠΗΓΗ:https://energypress.gr/news/enesi-reystotitas-apo-ti-depa-stin-energeiaki-agora-me-ti-dianomi-ton-anadromikon-tis-botas

Εκτιμάται ότι στις διαπραγματεύσεις με τους Ρώσους θα καταστεί εφικτό να πληρώσει πράγματι η ΔΕΠΑ κάποιες ποσότητες (όσο το δυνατόν μικρότερες) και οι υπόλοιπες να μεταφερθούν ως υποχρέωση απορρόφησης σε επόμενα έτη. 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr