ΕΕ: Τα Παίρνουν Πίσω για την Υποχρεωτική Μείωση Κατανάλωσης Αερίου energia.gr

 

Του Κ.Ν. Σταμπολή 
Τρι, 26 Ιουλίου 2022 - 11:06
 
Ούτε μια εβδομάδα δεν πέρασε από την ανακοίνωση του περίφημου σχεδίου της πολυπράγμονος Κομισιόν για την έκδοση Οδηγίας που θα προέβλεπε την υποχρεωτική και οριζόντια μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15% από όλα τα κράτη μέλη, ως μέσο για την αντιμετώπιση της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης. Μια απόφαση που βρήκε όμως αντίθετες όλες τις χώρες του Νότου, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, και αρκετές του Βορρά καθότι η προτεινόμενη μείωση θα έπληττε άμεσα την ηλεκτροπαραγωγή και την βιομηχανία. Εχθές βράδυ, και προ της θύελλας των αντιδράσεων που ξεσηκώθηκε από Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Ελλάδα κ.α., το διευθυντήριο της ΕΕ
AddThis Sharing Buttons
στις Βρυξέλλες αναγκάσθηκε σε άτακτη υποχώρηση βάζοντας άφθονο νερό στο κρασί του. Έτσι σύμφωνα με απόλυτα αξιόπιστες πληροφορίες στην σημερινή συνάντηση των υπουργών ενέργειας στην Βελγική πρωτεύουσα η Κομισιόν σε συνεργασία με την Τσέχικη προεδρία πρόκειται να παρουσιάσει ένα εναλλακτικό σχέδιο με άφθονες τροποποιήσεις και εξαιρέσεις σε ότι αφορά τα ποσοστά μείωσης στην κατανάλωση αερίου.
Σύμφωνα με το τρίτο σχέδιο της Οδηγίας, όπως αναφέρουν οι FT, προβλέπονται εξαιρέσεις για κράτη που δεν είναι συνδεδεμένα με το Ευρωπαϊκό σύστημα αερίου (Μάλτα, Κύπρος, Ιρλανδία) ενώ για χώρες όπως η Γαλλία και η Ισπανία που δεν έχουν μεγάλη εξάρτηση από το Ρωσικό αέριο θα συμφωνηθούν σαφώς μικρότερα ποσοστά η και μηδενικά με τη υποχρέωση να προσφέρουν το δυναμικό διασυνδεσιμότητας ( μέσω αγωγών) που διαθέτουν για ενίσχυση κρατών μελών με μεγαλύτερη εξάρτηση. Ακόμα ένα ενδιαφέρον σημείο του νέου σχεδίου ( third draft) που πρόκειται να συζητηθεί σήμερα αφορά τις χώρες που υστερούν σε διασυνδέσεις με όμορες χώρες οι οποίες θα μπορούν να ζητήσουν πλήρη εξαίρεση από τα νέα μέτρα.
Αυτό καλύπτει χώρες όπως είναι η Ελλάδα και η Βουλγαρία.
Ακόμα στη σημερινή συνάντηση υπουργών ενέργειας στις Βρυξέλλες πρόκειται να συζητηθεί η κοινή πρόταση Ελλάδας-Ιταλίας για την επιβολή πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου. Μια προοπτική που βρίσκει αντίθετες τις περισσότερες χώρες του σκληρού πυρήνα της ΕΕ καθότι προϋποθέτει σημαντική παρέμβαση στο καθεστώς ελεύθερης αγοράς και θέτει εν αμφίβολο την λειτουργία των δεκάδων χρηματιστηρίων ενέργειας που λειτουργούν πλέον σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.
Οικονομικοί και πολιτικοί αναλυτές με άριστη γνώση των ευρωπαϊκών διαδικασιών παρατηρούσαν ότι με το να παρουσιάζει η Κομισιόν συχνά πυκνά και αποσπασματικά διάφορες γραφειοκρατικές προτάσεις δεν αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά η σημερινή αρνητική συγκυρία, που από πρόβλημα προμήθειας έχει μετατραπεί σε κρίση τιμών πρώτου μεγέθους με άμεσο αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία που μαστίζεται από ασυνήθιστα υψηλό πληθωρισμό και με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί σε ύφεση. Αυτό που απαιτείται είναι ένα ολικό σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης που όμως θα προσφέρει αρκετή αυτονομία στα κράτη μέλη να προσαρμόσουν τις ενεργειακές τους πολιτικές ανάλογα με τις τοπικές συνθήκες και να επιδιώξουν την άμεση μείωση της ενεργειακής τους εξάρτησης μέσω της προώθησης εγχώριων πηγών ενέργειας, συμβατικών και ΑΠΕ, μέσω της κατάρτισης και υλοποίησης προγραμμάτων έκτακτης ανάγκης ( crash programmes), τονίζουν οι ανωτέρω αναλυτές.

 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr