Διυλιστήρια: To γ΄ τρίμηνο γύρισε σε κέρδη, στο δ΄ τρίμηνο υπάρχει δυναμική

 

Διυλιστήρια: To γ΄ τρίμηνο γύρισε σε κέρδη, στο δ΄ τρίμηνο υπάρχει δυναμική

Όταν, τον Σεπτέμβριο, διαπιστώθηκε η πρώτη σοβαρή ανάκαμψη της χρονιάς στα διεθνή περιθώρια διύλισης, οι περισσότεροι οίκοι που καλύπτουν τον κλάδο διύλισης έσπευσαν να υποτιμήσουν τη διάρκειά της, αλλά και να προδικάσουν υποχώρηση στα επίπεδα της αρχής τους έτους. Οι προοπτικές υποβαθμίζονταν από την υποκατάσταση των πετρελαϊκών καυσίμων από άλλες μορφές ενέργειας, αλλά και από την τεχνητή έλλειψη διυλισμένης πρώτης ύλης, λόγω πληθώρας προγραμματισμένων συντηρήσεων σε ευρωπαϊκές μονάδες. 

Ωστόσο, η πραγματικότητα ήταν διαφορετική. Έως τώρα τουλάχιστον. Τα περιθώρια διύλισης μέσα στον Νοέμβριο κατέγραψαν τις υψηλότερες τιμές της χρονιάς (9,7 δολάρια ανά βαρέλι), ενώ προς το τέλος του μήνα σημειώθηκε υποχώρηση προς τα επίπεδα των 6,5 δολαρίων ανά βαρέλι. Όπως και να έχει, η αύξηση στα περιθώρια σε σχέση με το γ΄ τρίμηνο του 2014 ήταν της τάξεως του 74% (Hydrocracking) και 360% (FCC). 

Το πρόβλημα με τα διυλιστήρια, όπως και με τις περισσότερες βιομηχανίες, είναι ότι, ακόμα και όταν οι διεθνείς τιμές δεν είναι ευνοϊκές, δεν μπορεί να κλείσει το εργοστάσιο και να ξανανοίξει την επόμενη ημέρα. Οι εταιρείες παράγουν ακόμα και με ζημία (στην προκειμένη περίπτωση με χαμηλά ή και με αρνητικά περιθώρια), για όσο μπορούν να αντέξουν. Το ευχάριστο της υπόθεσης είναι ότι όσοι αντέξουν θα πάρουν γρήγορα το μεγάλο όφελος της ανάκαμψης, αφού στη διαδρομή κάποιοι θα αναγκαστούν να «σβήσουν». Και σε αυτήν τη διαδρομή από τα χαμηλά πενταετίας υπήρξαν κλεισίματα που ευνοούν τις δύο ελληνικές εισηγμένες. Έστω και σε αυτό το πρώιμο στάδιο ανάκαμψης της αγοράς.

Ελληνικά Πετρέλαια

Η ποσότητα διυλισμένου αργού σημείωσε ρεκόρ σε επίπεδο τριμήνου, καθώς η ονομαστική δυναμικότητα αξιοποιήθηκε στο 105%, στους 3,74 εκατ. μετρικούς τόνους. Ο όμιλος ανακοίνωσε βελτιωμένα αποτελέσματα σε ετήσια βάση, με ώθηση από τα ενισχυμένα περιθώρια διύλισης και την ισχυρή κερδοφορία στον τομέα marketing, που οδήγησαν το λειτουργικά κέρδη του ομίλου (εξαιρουμένων ζημιών αποθεμάτων) στα 148 εκατ. ευρώ. Ενσωματώνοντας τις ζημίες στα αποθέματα ύψους 101 εκατ. ευρώ και άλλες έκτακτες ζημίες, τα λειτουργικά αποτελέσματα διαμορφώθηκαν σε 45 εκατ. ευρώ. Στον τομέα διύλισης, η συνεισφορά στη λειτουργική κερδοφορία ανήλθε σε 86 εκατ. ευρώ (προσαρμοσμένο), ενώ στον τομέα της λιανικής βελτιώθηκε κατά 16,75 σε σχέση με πέρυσι, στα 42 εκατ. ευρώ. Τέλος, στον τομέα petchem τα λειτουργικά αποτελέσματα ανήλθαν σε 20 εκατ. ευρώ, παρά τους χαμηλότερους όγκους σε ετήσια βάση. Ο καθαρός δανεισμός του ομίλου ανήλθε σε 1,78 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 155 εκατ. ευρώ σε σχέση με το β΄ τρίμηνο.

 
Motor Οil

Στο σημείο ισορροπίας βρέθηκε η Motor Οil στο εννεάμηνο. Το γ΄ τρίμηνο του 2014 πέρασε στην ιστορία ως το τρίμηνο με τη μεγαλύτερη παραγωγή διυλισμένης πρώτης ύλης, φτάνοντας τους 3,213 μερικούς τόνους, σχεδόν στο 120% της ονομαστικής δυναμικότητας του διυλιστηρίου. Από τη διαφορά αποτίμησης των αποθεμάτων, η εταιρεία κατέγραψε 49 εκατ. ευρώ αρνητική διαφορά. Εξαιρουμένων των ζημιών αποτίμησης, η λειτουργική κερδοφορία διαμορφώθηκε σε 93,1 εκατ. ευρώ. Στο γ΄ τρίμηνο η καθαρή κερδοφορία διαμορφώθηκε σε 16,9 εκατ. ευρώ, τα οποία γύρισαν τη χρήση σε οριακά κέρδη (0,3 εκατ. ευρώ). Στην τηλεδιάσκεψη που ακολούθησε τα αποτελέσματα, η διοίκηση δεν απέκλεισε τη διανομή μερίσματος για το 2014, το οποίο θα εξαρτηθεί από την πορεία του δ΄ τριμήνου. Η Motor Oil βελτίωσε το περιθώριο διύλισης στο εννεάμηνο στα 21,6 δολάρια/τόνο και 39,7 δολάρια/τόνο σε αναπροσαρμοσμένη βάση, σε σχέση με 28,7 δολάρια/τόνο και 27,3 δολάρια/τόνο, αντίστοιχα. Ο καθαρός δανεισμός σε επίπεδο μητρικής μειώθηκε σε τριμηνιαία βάση στα 616,2 εκατ. ευρώ στο τέλος του γ΄ τριμήνου, λόγω ταμειακών ροών 71,9 εκατ. ευρώ που οφείλονται σε βελτιώσεις σε επίπεδο κεφαλαίου κίνησης. Η ολοκλήρωση της συγχώνευσης με τη Cyclon θα αυξήσει τον συνολικό δανεισμό κατά 30 εκατ. ευρώ, ενώ πρόθεση της διοίκησης είναι η σταδιακή απομόχλευση του ισολογισμού, εφόσον το επιτρέψουν οι διεθνείς τιμές πετρελαίου, κατεβάζοντας τον καθαρό δανεισμό στα επίπεδα των 600 εκατ. ευρώ. 

Οι δύο εταιρείες έχουν δοκιμαστεί χρηματιστηριακά, καθώς οι δυσμενείς συνθήκες που επικράτησαν στο πρώτο εξάμηνο της χρονιάς είχαν ως αποτέλεσμα την καταγραφή σημαντικών απωλειών στην αποτίμησή τους. Το περιβάλλον φαίνεται να αλλάζει, καθώς, εκτός από τα περιθώρια, υπάρχουν πλέον απτά αποτελέσματα και από την εγχώρια ζήτηση, η οποία παρουσίασε αυξητικές τάσεις στο γ΄ τρίμηνο. Θετικά, επίσης, αναμένεται να επιδράσει και η μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, που, σε συνδυασμό με τη μείωση της τιμής της πρώτης ύλης, δημιουργεί καλύτερες συνθήκες ελαστικότητας στην εγχώρια αγορά. Επομένως, η εστίαση στις δύο μετοχές που έμειναν σχεδόν όλη τη φετινή χρονιά στο περιθώριο του ενδιαφέροντος αποκτά περισσότερους λόγους. Αν, πάλι, η μετοχή δεν συγκινεί, υπάρχουν και τα ομόλογα των δύο εταιρειών, τα οποία, εφόσον σταθεροποιηθεί η επιχειρηματική επίδοση, αυξάνουν τον βαθμό ελκυστικότητάς τους, δεδομένων των σχετικά υψηλών αποδόσεών τους.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr