Έρη Πανσεληνά: Τελευταία ευκαιρία για τη σωτηρία του πλανήτη

 

 

 10 11 2015 | 10:50

Λίγες εβδομάδες πριν από την έναρξή της, ειδικοί εκτιμούν ότι η σύνοδος κορυφής για το Κλίμα στο Παρίσι μπορεί να αλλάξει «τα παγκόσμια σύνορα μεταξύ ξηράς και θάλασσας».

Την κρισιμότητα της συνόδου του ΟΗΕ, που αντιμετωπίζεται διεθνώς ως η τελευταία ευκαιρία της ανθρωπότητας να σώσει τον πλανήτη, καταδεικνύει και το γεγονός ότι τα τελευταία εικοσιτετράωρα ολοένα και περισσότεροι οργανισμοί κρούουν με τις μελέτες τους τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Αμερικανική έρευνα έδειξε χθες ότι ακόμη και αν επιτευχθεί ο στόχος του ΟΗΕ για περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη μέχρι δύο βαθμούς Κελσίου, θα αφανιστούν ολόκληρες πόλεις και θα απειληθούν 280 εκατομμύρια άνθρωποι από την άνοδο της στάθμης των ωκεανών.

Η μελέτη του ινστιτούτου Climate Central θεωρεί καταδικασμένες πολλές μεγάλες πόλεις και παράκτιες περιοχές, με την Ασία να είναι η ήπειρος που κινδυνεύει περισσότερο. Ο Δρ Μπέντζαμιν Στράους, ένας εκ των συντακτών της μελέτης, δήλωσε αισιόδοξος για το τι μπορεί να επιτύχει η σύνοδος που ξεκινάει στις 30 Νοεμβρίου: «Ορισμένες ιστορικές συναντήσεις χάραξαν σύνορα εδαφών. Η διάσκεψη για το Κλίμα στο Παρίσι θα επηρεάσει τα παγκόσμια σύνορα μεταξύ ξηράς και θάλασσας».

Οι απειλούμενες πόλεις

Η λίστα με τις μεγαλουπόλεις που απειλούνται από την άνοδο της στάθμης των ωκεανών είναι μακρά: Χονγκ Κονγκ, Καλκούτα, Ντάκα, Τζακάρτα, Σαγκάη, Βομβάη, Ανόι, Ρίο, Μπουένος Αϊρες, Νέα Υόρκη και Τόκιο.

 

Στο χειρότερο σενάριο -αύξηση της θερμοκρασίας κατά 4 βαθμούς Κελσίου- οι ειδικοί εκτιμούν άνοδο της στάθμης της θάλασσας κατά 8,9 μέτρα, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν περιοχές που φιλοξενούν 600 εκατομμύρια κατοίκους, ωστόσο δεν υπάρχει εκτίμηση για την ταχύτητα με την οποία θα ανέβει η στάθμη των ωκεανών.

Ερευνα που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα στα Χρονικά της επιθεώρησης της Αμερικανικής Ακαδημίας Επιστημών θεωρεί σίγουρη τη βύθιση του Μαϊάμι και της Νέας Ορλεάνης.

Σημειώνεται ότι από τη βιομηχανική επανάσταση, η παγκόσμια θερμοκρασία αυξήθηκε κατά 0,8 βαθμό Κελσίου, ρυθμός πρωτοφανής που προκαλείται κυρίως από τα αέρια που εκπέμπονται από τα ορυκτά καύσιμα.

Καμπανάκι χτυπά και η Παγκόσμια Τράπεζα, που προειδοποιεί ότι, εάν δε ληφθούν μέτρα για τον περιορισμό των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, 100 εκατομμύρια επιπλέον άνθρωποι στον κόσμο θα οδηγηθούν στην ακραία φτώχεια έως το 2030.

Στην αφρικανική ήπειρο η κλιματική αλλαγή μπορεί να οδηγήσει σε εκτόξευση των τιμών κατά 12%, ενώ στην Ινδία 45 εκατομμύρια άνθρωποι θα ζουν με λιγότερο από 1,90 δολάρια την ημέρα λόγω των αγροτικών κρίσεων και της ταχύτερης εξάπλωσης των ασθενειών, όπως η ελονοσία και οι διαρροϊκές νόσοι.

Ανησυχητική ήταν και η ανακοίνωση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO), ότι το 2014, για 30ή συνεχή χρονιά, τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα έφτασαν σε επίπεδο-ρεκόρ αγγίζοντας τα 400 ppm (μέρη ανά εκατομμύριο). «Κάθε χρόνο λέμε ότι τα περιθώρια εξαντλούνται. Πρέπει να δράσουμε τώρα για να περιορίσουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου εάν θέλουμε να έχουμε μια ευκαιρία να διατηρήσουμε την αύξηση της θερμοκρασίας σε διαχειρίσιμα επίπεδα», ανέφερε σε ανακοίνωση ο γενικός γραμματέας του WMO, Μισέλ Ζαρό. Περισσότερες από 150 χώρες, μεταξύ των οποίων οι κορυφαίοι ρυπαντές ΗΠΑ και Κίνα, έχουν ανακοινώσει σχέδια για περιορισμό των εκπομπών άνθρακα και μετά το 2020, όμως τα μέτρα δεν αρκούν για να επιτευχθεί ο στόχος των 2 βαθμών Κελσίου που είχε συμφωνηθεί το 2010.

(Έθνος, 10/11/2015)

 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr