Νέα πρόταση Σκουρλέτη: Σε έναν μετοχικό "κλώνο" της ΔΕΗ θα περάσει ο νέος ΑΔΜΗΕ

 



Καθ’ εικόνα και ομοίωση εκείνης της ΔΕΗ, θα είναι η μετοχική σύνθεση του "νέου ΑΔΜΗΕ", σύμφωνα με τη καινούργια πρόταση που έχει καταθέσει η κυβέρνηση στους δανειστές, προκειμένου να ξεπεράσει το μνημονιακό σκόπελο της ιδιωτικοποίησης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Energypress, η πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι και αναμένεται να συζητηθεί αυτή την εβδομάδα στο νέο κύκλο διαπραγματεύσεων με το κουαρτέτο, προβλέπει σε πρώτη φάση να γίνει split μετοχών της ΔΕΗ, ώστε κάθε σημερινός μέτοχος της επιχείρησης για κάθε μία μετοχή που κατέχει, να πάρει στα χέρια του δύο μετοχές. Μια της υφιστάμενης ΔΕΗ, και μια της νέας εταιρείας στην οποία θα εισφερθούν τα πάγια (σσ: τα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας) και θα αποτελέσει το "νέο ΑΔΜΗΕ".

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι ο νέος ΑΔΜΗΕ θα έχει σύνθεση κατά 51% Δημόσιο και κατά 49% ιδιώτες θεσμικοί μαζί με μικρομετόχους, ακριβώς δηλαδή όπως είναι η σημερινή μετοχική σύνθεση της ΔΕΗ. Για την ακρίβεια, η μετοχική σύνθεση του νέου ΑΔΜΗΕ θα είναι: Δημόσιο 34,12%, ΤΑΙΠΕΔ 17%, Silchester 13,8%, Fidelity 5% και μικρομέτοχοι μέσω χρηματιστηρίου 30%.

Η προηγούμενη ελληνική πρόταση προέβλεπε ότι ο νέος ΑΔΜΗΕ θα έχει σύνθεση 51% Δημόσιο και 49% ΔΕΗ, κάτι που δεν ενέκριναν οι δανειστές. Κι αυτό καθώς επέμεναν η μητρική ΔΕΗ να μην έχει τη παραμικρή μετοχική σχέση με τη νέα εταιρεία.

Με τη νέα πρόταση ικανοποιείται, κατά την ελληνική πάντα πλευρά, η βασική συνθήκη για τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό, και απομένει το θέμα της αποζημίωσης της ΔΕΗ. Ακριβώς επειδή αποσπώνται τα πάγια, η ελληνική πρόταση προβλέπει ότι η ΔΕΗ θα αποζημιωθεί σε βάθος 10ετίας, από τα ίδια τα κέρδη του ΑΔΜΗΕ, και σε δόσεις. Αν για παράδειγμα ολόκληρος ο ΑΔΜΗΕ αποτιμηθεί σε αξία 1 δισ. ευρώ, τότε θα πρέπει να καταβάλλει κέρδη 100 εκατ. ευρώ το χρόνο στη ΔΕΗ, κ.ο.κ.

Σε πρώτη φάση, η νέα αυτή εταιρεία, θα παραμείνει εκτός Χρηματιστηρίου, μελλοντικά ωστόσο το παράθυρο εισόδου της στο ΧΑ είναι ανοικτό και τίποτα δεν αποκλείεται.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι δανειστές βλέπουν με καλύτερο μάτι αυτό το νέο σχέδιο καθώς παραχωρεί το 49% του ΑΔΜΗΕ στους ιδιώτες, παρά στη ΔΕΗ, όπως το προηγούμενο.

«Έχουμε επικοινωνήσει στο κουαρτέτο την πρόταση εδώ και εβδομάδες και η ανταπόκριση ήταν θετική», έλεγαν χαρακτηριστικά στο Energypress πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Αν υποθέσουμε ότι το παραπάνω σχέδιο θεωρηθεί εντέλει κάτι το οποίο μπορεί να περάσει, τότε το επόμενο αγκάθι που θα έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση θα είναι το αίτημα των δανειστών για ιδιωτικό μάνατζμεντ. Το ζήτημα δεν έχει φύγει από το τραπέζι, αλλά η κυβέρνηση αρνείται κατηγορηματικά να συζητήσει τέτοιο ενδεχόμενο, σκοπεύοντας να τραβήξει το θέμα μέχρις εσχάτων.

Σε κάθε περίπτωση το νέο ελληνικό “Plan C θεωρείται μια διαδικασία σύνθετη, που απαιτεί υψηλά ποσά αποζημίωσης της ΔΕΗ και των μετόχων της για την απώλεια των παγίων του ΑΔΜΗΕ που αποτιμάται σε 1 δισ. ευρώ.

Ένα ερώτημα είναι το κατά πόσο οι σημερινοί μέτοχοι μειοψηφίας της ΔΕΗ (ξένοι θεσμικοί, funds, κλπ), θα δεχθούν από τη μια να χάσει η επιχείρηση πάγια τόσο μεγάλης αξίας, και από την άλλη να αποζημιωθεί για την απώλεια αυτή σε δόσεις και σε βάθος 10 ετών.

Όσο για τοPlan B, δηλαδή την πρόταση για μεταβίβαση του 51% του ΑΔΜΗΕ στο δημόσιο με διατήρηση του 49% στη ΔΕΗ, η οποία εν συνεχεία θα αποζημιωνόταν με swap μετοχών άλλων κρατικών εταιρειών, παρ’ ότι θεωρητικά παραμένει στο τραπέζι, έχει στην πράξη απορριφθεί από τους δανειστές, αφενός μεν γιατί δεν τηρείται η προϋπόθεση της ανεξαρτησίας, αφετέρου, δε, γιατί δεν βρίσκεται "πειστικός" τρόπος για να αποζημιωθεί η ΔΕΗ.

 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr