Δίχως αναφορές σε ποσότητες πετρελαίου η συμφωνία ΕΛΠΕ-Rosneft, παρουσία του ισχυρού της άνδρα Ιγκόρ Σέτσιν

 

 

Χωρίς αναφορές σε συγκεκριμένες ποσότητες πετρελαίου, παρά αφήνοντας την εξειδίκευση της συμφωνίας στα χέρια κοινής επιτροπής που θα συσταθεί στην πορεία, πέφτουν σήμερα παρουσία του Προέδρου Πούτιν οι υπογραφές του μνημονίου συναντίληψης μεταξύ των ΕΛΠΕ και του ρωσικού πετρελαϊκού κολοσσού Rosneft.

Στην ουσία πρόκειται για τη συμφωνία που όπως είχε γράψει πρώτο το Energypress (Διαβάστε εδώ περισσότερα), προβλέπει τη δυνατότητα προμήθειας με αργό των ΕΛΠΕ από τη Rosneft και την παράλληλη πώληση στους Ρώσους πετρελαϊκών προϊόντων που διυλίζει ο ελληνικός όμιλος.

Στη βάση της, διέπεται από μια νέα λογική που ακολουθεί τελευταίως ο ελληνικός όμιλος, αυτήν της απευθείας συνεργασίας με τους προμηθευτές του και όχι μέσω traders, προκειμένου να καταφέρει να ρίξει το κόστος του. Συνυπολογίζοντας μια σειρά από αντίστοιχες κινήσεις που έχουν πρόσφατα κάνει, μετά από ταξίδια σε Ιράκ, Αίγυπτο και Ιρακινό Κουρδιστάν, τα ΕΛΠΕ έχουν καταφέρει να περιορίσουν το κόστος αγοράς του αργού κατά μισό δολάριο το βαρέλι. Αυτό φυσικά είναι δυναμικό, αντανακλά τις τρέχουσες τιμές πετρελαίου, εφόσον η αγορά κινηθεί ανοδικά το όποιο όφελος θα εξανεμισθεί.

Στην υπογραφή της συμφωνίας με τα ΕΛΠΕ θα βρίσκεται και ο επικεφαλής της Rosneft, και στενός συνεργάτης του προέδρου Πούτιν, ο 55χρονος Ιγκόρ Σέτσιν, ένας από τους 100 πιο ισχυρούς άνδρες στον πλανήτη σύμφωνα με τους Times.

Η συμφωνία θα πάρει σάρκα και οστά στην πορεία, βασίζεται ωστόσο στο σκεπτικό ότι συμφέρει και τις δύο πλευρές, δεδομένου ότι το πλοίο που θα μεταφέρει το ρωσικό αργό στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ θα αναχωρεί από αυτές γεμάτο με ελληνικά διυλισμένα προϊόντα.

Του σημερινού μνημονίου είχε προηγηθεί τον Απρίλιο ταξίδι στη Μόσχα και συναντήσεις με υψηλόβαθμα στελέχη της Rosneft του Διευθύνοντος Συμβούλου των ΕΛΠΕ Γρηγόρη Στεργιούλη, στο πλαίσιο της πολιτικής που ακολουθεί τελευταίως για στενότερες συνεργασίες με τους προμηθευτές του ελληνικού ομίλου.

Προ τριετίας, η Rosneft που συνεργάζεται από παλαιά με τα ΕΛΠΕ, είχε εμφανιστεί να βολιδοσκοπεί τον ελληνικό όμιλο, όχι μόνο για συνεργασία αλλά και για εξαγορά. Το 2013, είχε εκδηλωθεί δημόσια το ενδιαφέρον της, δια στόματος της προέδρου της Άνω Βουλής της Ρωσίας Βαλεντίνα Ματβιένκο, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που είχε παραχωρήσει.

Σε εκείνη τη συνέντευξη, η Μετβιένκο είχε ερωτηθεί για την αποχώρηση της Gazprom από το διαγωνισμό διεκδίκησης της ΔΕΠΑ, και είχε μιλήσει ευθέως για παρέμβαση των Βρυξελλών, που για πολιτικούς ουσιαστικά λόγους είχαν μποϊκοτάρει την αποκρατικοποίηση.

Αν και είναι ακόμη ανώριμο, κυβερνητικές πηγές δεν απέκλειαν οι Ρώσοι κατά την επίσκεψή τους στην Αθήνα να επαναφέρουν το ενδιαφέρον τους, δεδομένου ότι το 35% των ΕΛΠΕ που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ πρόκειται να πωληθεί, σύμφωνα τουλάχιστον με τον κατάλογο των 19 αποκρατικοποιήσεων που δημοσιεύθηκε προχθές στο Εθνικό Τυπογραφείο, (ΦΕΚ Β 1472).

Βέβαια, όπως υπονόησε και ο πρόεδρος Πούτιν στο χθεσινό του άρθρο στη "Καθημερινή", αυτό που θέλουν οι Ρώσοι είναι να έχουν ίση αντιμετώπιση από την Ευρωπαϊκή Ένωση με τις εταιρείες άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Ούτως ή άλλως πάντως, είναι νωρίς για σενάρια γύρω από την αποκρατικοποίηση των ΕΛΠΕ, υπόθεση που θα πάρει μπροστά μέσα στην επόμενη διετία, και άλλωστε αποτελεί ένα μπλεγμένο κουβάρι, αφού συνδέεται με τη ΔΕΠΑ. Τα ΕΛΠΕ κατέχουν το 35% της ΔΕΠΑ και η μία ιδιωτικοποίηση εξαρτάται από την άλλη, κάτι που είχε γίνει σαφές και το 2014 όταν επί κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου είχε ανοίξει ξανά το θέμα.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr