Πετρέλαιο μόνο με εγγυητικές ξένων τραπεζών και σχεδόν… τοις μετρητοίς

 

Από χαμηλή έως ανύπαρκτη, παραμένει η εμπιστοσύνη πολλών ξένων προμηθευτών αργού και traders προς τις για 3η φορά ανακεφαλαιοποιημένες ελληνικές τράπεζες, όπως μαρτυρά η καθημερινή εμπειρία των ΕΛΠΕ στις συναλλαγές με τους πελάτες τους.

Από την κρατική εταιρεία του Ιράν NIOC έως τους Σαουδάραβες και τη ρωσική Vitol, πελάτες και traders με τους οποίους ο ελληνικός όμιλος έχει συνεχή "πάρε-δώσε", ο κοινός σύμφωνα με τις πληροφορίες παρονομαστής, είναι ότι εγγυητικές επιστολές από ελληνικές τράπεζες δεν γίνονται δεκτές.

Αν και η ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, μαζί με τις αυξήσεις κεφαλαίου των τεσσάρων συστημικών πιστωτικών ιδρυμάτων έχουν ολοκληρωθεί από το Δεκέμβριο, εντούτοις στα μάτια των ξένων, η εμπιστοσύνη τους δεν έχει ακόμη «ανακεφαλαιοποιηθεί».

Το βιώνουν στην πράξη οι ελληνικές επιχειρήσεις, όπως τα ΕΛΠΕ. Όλες οι εγγυητικές επιστολές που εκδίδει ο πετρελαϊκός όμιλος συνεχίζουν σύμφωνα με τις πηγές, να προέρχονται είτε από την Credit Suisse, είτε από ολλανδική τράπεζα, όχι πάντως από ελληνικές, με τις οποίες οι πελάτες τους δεν δέχονται να συνεργαστούν.

Το αυτό ισχύει και με τους Ιρανούς, αντιπροσωπεία των οποίων υπό τον υφυπουργό Εξωτερικών της χώρας Majid Takht Ravanchi, είχε χθες συναντήσεις με τους υπουργούς Ενέργειας Π. Σκουρλέτη, Οικονομίας Γ. Σταθάκη, τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Ν. Ξυδάκη, την ηγεσία των ΕΛΠΕ και άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους.

«Επιθυμία μας είναι να διευρύνουμε τη μεταξύ μας ενεργειακή συνεργασία», είπε στους Έλληνες συνομιλητές του ο Ravanchi, εννοώντας τόσο την αύξηση της τροφοδοσίας των ΕΛΠΕ με ιρανικό αργό (από τα 2 στα 3 εκατομμύρια βαρέλια το μήνα), όσο και σε άλλους τομείς, όπως πετροχημικά, υγροποιημένο φυσικό αέριο LNG, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κλπ.

«Ναι, αλλά υπό όρους», φέρεται να απαντά η ηγεσία των ΕΛΠΕ, υπονοώντας ότι οι Ιρανοί θα πρέπει να γίνουν πιο διαλλακτικοί στις συμφωνίες τους.

Τι σημαίνει αυτό ; Να δέχονται για παράδειγμα περίοδο χάριτος στην εξόφληση, κάτι που σήμερα δεν συμβαίνει, αφού η αποπληρωμή γίνεται στην ουσία τοις μετρητοίς από τα ΕΛΠΕ, όπως επίσης να αρχίσουν να παίρνουν εγγυητικές επιστολές από ελληνικές τράπεζες. Προς το παρόν οι Ιρανοί, και όχι μόνο αυτοί είναι κατηγορηματικοί στο θέμα των εγγυητικών. Το αυτό ισχύει για τις συναλλαγές των ΕΛΠΕ με όλους σχεδόν τους πελάτες τους, τόσο με τους Σαουδάραβες που θέλουν στην ουσία πληρωμή τοις μετρητοίς, όσο και με γνώριμους από παλαιά traders, όπως η ρωσική Vitol, που ούτε αυτή δέχεται εγγυητικές από ελληνικές τράπεζες.

Το μείγμα και οι επενδύσεις στη Θεσσαλονίκη

Ένα θέμα είναι επομένως η πολιτική αποπληρωμής. Ένα δεύτερο αφορά στο μείγμα πετρελαίου που έχει διαμορφώσει ο όμιλος των ΕΛΠΕ έπειτα από συμφωνίες όχι μόνο με το Ιράν, και με τους Σαουδάραβες, αλλά και με τη Ρωσική Rosneft. Είναι τέτοιο το μείγμα από τη στροφή που έχει κάνει ο όμιλος κατευθείαν στους προμηθευτές, όσο και σε νέες αγορές, ώστε να εξασφαλίζει υπεραπόδοση, δηλαδή overperformance. Εάν τα ΕΛΠΕ συμφωνήσουν να αυξήσουν τις παραλαβές από Τεχεράνη, θα πρέπει ταυτόχρονα να κόψουν ποσότητες από αλλού, με συνέπεια το "ελαφρύ" αργό να γίνει και πάλι κυρίαρχο στο μείγμα τους.

Κάπου εκεί βρίσκεται η συζήτηση με τη NIOC και υπό μια έννοια το θέμα της αύξησης εισαγωγών ιρανικού αργού παραμένει ανοικτό, αν και θεωρείται ότι δύσκολα θα αλλάξει η Τεχεράνη πολιτική πληρωμών. Ακόμη όμως και αν συμφωνηθεί τελικά κάτι τέτοιο, θα πρέπει ο ελληνικός όμιλος προκειμένου να αυξήσει τις δυνατότητες τροφοδοσίας του με ιρανικό αργό, να προβεί πρώτα σε κάποιες επενδύσεις αναβάθμισης, πιθανότατα στο διυλιστήριο της Θεσσαλονίκης.

Σημειωτέον ότι σήμερα τα ΕΛΠΕ εισάγουν από το Ιράν περίπου 2 εκατ. βαρέλια το μήνα, όταν στην προ εμπάργκο εποχή είχαν φτάσει να αγοράζουν και διπλάσια ποσότητα, δηλαδή 4 εκατ. βαρέλια μηνιαίως.

Κοιτάζουν και εξαγωγές LNG

Από την αρχή έτους έως σήμερα, οι Ιρανοί έχουν λάβει, σύμφωνα με πληροφορίες, από τα ΕΛΠΕ ποσό ύψους 400 εκατ. δολαρίων, εκ των οποίων τα 140 εκατ. αφορούσαν στην αποπληρωμή του παλαιού λόγω εμπάργκο χρέους, και τα υπόλοιπα 260 εκατ. σε αγορές αργού.

Εκτός από τα του πετρελαίου, ο Ιρανός υφυπουργός Εξωτερικών έθεσε στους συνομιλητές του και το ενδιαφέρον της χώρας για εξαγωγές LNG προς την Ελλάδα.

Εδώ και καιρό, το Ιράν εξετάζει την περίπτωση του LNG για τις εξαγωγές του προς την Ευρώπη, και η Τεχεράνη θεωρεί πως η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι μια από τις πρώτες χώρες εισαγωγής, μέσω της Ρεβυθούσας, και μελλοντικά -γιατί όχι- μέσω του πλωτού σταθμού της Αλεξανδρούπολης εφόσον φυσικά κατασκευαστεί.

Και πετροχημικά...

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες, τα πετροχημικά εντάσσονται πλέον στο πακέτο των προϊόντων, που θα προωθηθούν στο Ιράν στο πλαίσιο της ευρύτερης συμφωνίας των ΕΛΠΕ με τη NIOC, που είχε υπογραφεί τον Φεβρουάριο για την εξόφληση του παλαιών οφειλών της ελληνικής εταιρίας προς τους Ιρανούς, χρέη που είχαν δημιουργηθεί με την επιβολή του εμπάργκο της ΕΕ στο Ιράν, το οποίο είχε, μεταξύ άλλων ως αποτέλεσμα να μην μπορέσουν τα ΕΛΠΕ να πληρώσουν εγκαίρως τη ΝΙΟC για τις ποσότητες του αργού που είχαν προμηθευτεί.

Εκτός από τη διακίνηση έτοιμων προιόντων και τον διακανονισμό της παλαιάς οφειλής σε βάθος χρόνου, η συμφωνία προβλέπει και τη δραστηριοποίηση στο Ιράν της Ασπροφός, θυγατρικής των ΕΛΠΕ με αντικείμενο το enginnering

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr