ΔΕΣΦΑ: Τέλος του Μήνα Κρίνεται το Μέλλον της Πώλησης στη Socar


του Χάρη Φλουδόπουλου

Δευτέρα, 25 Ιουλίου 2016 - 09:15

 

Σήμερα αναμένεται να ψηφιστεί από την βουλή το νομοσχέδιο για την ασφάλεια στις υπεράκτιες εργασίες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, το οποίο περιλαμβάνει την τροπολογία του υπουργού ενέργειας Π. Σκουρλέτη για το ΔΕΣΦΑ, η οποία αποτέλεσε την αφορμή για να εκδηλωθεί ανοιχτά η δυσαρέσκεια των Αζέρων επενδυτών της Socar. Η επίσημη θέση της εταιρείας που κέρδισε το καλοκαίρι του 2013 το διαγωνισμό για την απόκτηση του 66% του διαχειριστή του ελληνικού δικτύου μεταφοράς αερίου, αναμένεται να ανακοινωθεί μετά την ψήφιση του νόμου, αν και τα πρώτα μηνύματα είναι μάλλον αρνητικά. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του επικεφαλής της Socar Greece Anar Mammadov στο Capital.gr ότι σε περίπτωση ψήφισης της τροπολογίας, ο ίδιος "δεν βλέπει πως θα σωθεί η ιδιωτικοποίηση".

Ουσιαστικά, οι προθέσεις της Socar θα έχουν διαφανεί μέχρι το τέλος Αυγούστου, διάστημα κατά το οποίο η ενεργειακή εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν θα κληθεί να ανανεώσει ή όχι την εγγυητική επιστολή που έχει καταθέσει στο διαγωνισμό. Πιθανή μη ανανέωσή της, οδηγεί την πώληση σε οριστικό ναυάγιο μετά από 3 και πλέον έτη διαβουλεύσεων και διαπραγματεύσεων εντός και εκτός Ελλάδος.

Πάντως η στάση που τηρούν το υπουργείο ενέργειας και η Socar, προϊδεάζει για οριστικό ναυάγιο. Από τη μία πλευρά ο υπουργός ενέργειας Π. Σκουρλέτης επέλεξε να προχωρήσει μονομερώς – σύμφωνα με την πλευρά των Αζέρων – σε "ψαλίδισμα" των προς ανάκτηση ποσών από επενδύσεις των παλαιότερων ετών. Με απλά λόγια επέλεξε να "μείωσει" την αξία της εταιρείας, προκειμένου να αποφευχθούν πιθανές υπέρογκες αυξήσεις, που με βάση τους υπολογισμούς του υπουργείου φτάνουν το 68% και οδηγούν σε ταχεία απόσβεση της επένδυσης για αγορά του ΔΕΣΦΑ. Και αυτό διότι σύμφωνα με τον υπολογισμό του ΥΠΕΝ από τις αυξήσεις ο ΔΕΣΦΑ θα εισέπραττε 829 εκατ. ευρώ, με τους νέους επενδυτές να καρπώνονται περίπου 550 εκατ.

Στον αντίποδα η πλευρά της Socar αρνείται τους ισχυρισμούς του υπουργείου και υποστηρίζει ότι τα 829 εκατ. ευρώ αποτελούν εικονικό χρήμα που δεν πρόκειται να ανακτηθεί και ότι η μόνη πραγματική σημασία της περιουσιακής βάσης και της αξίας των επενδύσεων παλαιότερων ετών, αφορά στον υπολογισμό των τιμολογίων για την επόμενη τετραετία.

Πέραν των τεχνικών παραμέτρων, που όμως έχουν τη δική τους σημασία, αφού επηρεάζουν το τελικό κόστος του φυσικού αερίου, πιθανό ναυάγιο της πώλησης θα έχει σοβαρές επιπτώσεις, που θα κληθεί να διαχειριστεί η κυβέρνηση. Καταρχάς, υπάρχει το ζήτημα που εγείρεται γύρω από την επενδυτική εμπιστοσύνη, καθώς μια κυβέρνηση εμφανίζεται να "αλλάζει τους όρους του παιχνιδιού" για μια "τελειωμένη" αποκρατικοποίηση. Μάλιστα κάποιες πλευρές χαρακτηρίζουν τη διαδικασία που ακολουθήθηκε ως αμφιλεγόμενη. Επίσης τα έσοδα για το Δημόσιο από την πώληση του ΔΕΣΦΑ, έστω και εάν δεν πρόκειται για ένα δυσαναπλήρωτο ποσό (το τίμημα που αναλογεί για το Δημόσιο είναι 188 εκατ. ευρώ) θα πρέπει να αναπληρωθούν από άλλη πηγή. Και βέβαια ένα μείζον όσο και λεπτό ζήτημα που εγείρεται αφορά στο πως θα επηρεαστεί το ευρύτερο πλέγμα των σχέσεων της χώρας μας με το Αζερμπαϊτζάν και εάν ένα πιθανό ναυάγιο του ΔΕΣΦΑ θα επηρεάσει τις ισορροπίες που έχουν δημιουργηθεί στην γεωπολιτική και ενεργειακή σκακιέρα της περιοχής.

Τέλος κάποιες πληροφορίες θέλουν το υπουργείο να επιθυμεί να προωθήσει ένα εναλλακτικό σχέδιο για πώληση του ΔΕΣΦΑ στην ιταλική Snam (είναι η εταιρεία που έχει ενδιαφερθεί για αγορά μειοψηφικού ποσοστού στην ελληνική εταιρεία προκειμένου να καμφθούν οι αντιρρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να επιτραπεί η πώληση του ελληνικού διαχειριστή σε εταιρεία εκτός ΕΕ). Το σενάριο αυτό φαίνεται αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, με κυριότερο το ότι για να προχωρήσει θα πρέπει το "διαζύγιο" με τη Socar να είναι "βελούδινο".

(από www.capital.gr, 25/07/2016)
 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr