Ενεργειακός κόμβος η Κρήτη

 

 

Για την ενίσχυση του ενεργειακού άξονα Ισραήλ - Ελλάδας – Κύπρου, όπου η Κρήτη είναι ο βασικός κόμβος, αναμένεται περί τα τέλη Σεπτεμβρίου να υπάρξουν σοβαρές εξελίξεις, υπό το φως και των νεότερων γεωπολιτικών εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Κάποτε συζητούσαμε εάν η Κρήτη έχει...ενέργεια να καλύψει τις ανάγκες της. Σε λίγο θα...εξάγει κιόλας! ΚΑι δεν είναι ανέκδοτο πλέον! Η Κρήτη κατάφερε να μπει στο κέντρο των ενεργειακών εξελίξεων! Η νέα περίοδος και ειδικά από το 2017 φέρνουν εξελίξεις που καθιστούν ενεργειακό κόμβο την Κρήτη επιβεβαιώνοντας έτσι και τις θέσεις της περιφέρειας που εξαρχής είχε στηρίξει το μεγάλο σχέδιο. Θέσεις που είχαν υποστηριχθεί και από την αντιπεριφερειάρχη Βιργινία Μανασάκη όλο αυτό το διάστημα με καταλύτη την επιστολή που είχε απευθύνει στον ΑΔΜΗΕ με στοιχεία και επιχειρήματα υπέρ της μεγάλης διασύνδεσης.

Για την ενίσχυση του ενεργειακού άξονα Ισραήλ - Ελλάδας – Κύπρου, όπου η Κρήτη είναι ο βασικός κόμβος,  αναμένεται περί τα τέλη Σεπτεμβρίου να υπάρξουν σοβαρές εξελίξεις, υπό το φως και των νεότερων γεωπολιτικών εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Με αφορμή την έλευση στην Αθήνα του υπουργού Ενέργειας του Ισραήλ, Υuval Steonotz, για τη συμμετοχή του στο 2ο «Global Oil & Gas South East Europe & Mediterranean Summit» θα πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση στο υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος με τη συμμετοχή του Ελληνα υπουργού Πάνου Σκουρλέτη και του υπουργού Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργου Λακκοτρύπη, που θα επισκεφθεί την Αθήνα ειδικά για την τριμερή.

Η συνάντηση των υπουργών Ενέργειας των τριών χωρών αποτελεί συνέχεια της τριμερούς συνάντησης κορυφής που πραγματοποιήθηκε στις αρχές του έτους στη Λευκωσία και την υιοθέτηση από τους ηγέτες των τριών χωρών της Διακήρυξης της Λευκωσίας, με στόχο την επιτάχυνση της συνεργασίας σε μια σειρά από τομείς και κυρίως στη δημιουργία ενός νέου σταθερού πυλώνα στις γεωπολιτικές ισορροπίες της περιοχής.

Στο επίκεντρο της τριμερούς της 29ης Σεπτεμβρίου θα βρεθεί το σχέδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας (EuroAsia Interconnector) για την εξαγωγή ρεύματος που θα παράγεται από φυσικό αέριο στην Ευρώπη. Εκει η Κρήτη είναι ο βασικός “παίκτης” καθώς απο εδώ θα διοχετευεται το ρεύμα στην Ευρώπη.

Ομάδες που έχουν συστήσει τα υπουργεία Ενέργειας των τριών χωρών δουλεύουν σε αυτή την κατεύθυνση, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης έχει ενταχθεί στα χρηματοδοτούμενα ευρωπαϊκά έργα κοινού ενδιαφέροντος.

Η νέα τριμερής συνάντηση σε επίπεδο αρμοδίων υπουργών αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, που επισφραγίστηκαν με τη συμφωνία Αιγύπτου- Κύπρου για την εξαγωγή του φυσικού αερίου, εξέλιξη που αναζωπύρωσε τη συζήτηση περί οριοθέτησης ΑΟΖ ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο.

Η Ελλάδα επιδιώκει την ενίσχυση μιας συνεργασίας μεταξύ των χωρών που συνορεύουν στη Μεσόγειο (Αίγυπτος, Κύπρος, Ισραήλ, Ελλάδα), αν και οι εξελίξεις φαίνεται να αφήνουν εκτός συναγωνισμού το βασικό έργο ελληνικού ενδιαφέροντος για τη μεταφορά του φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα της περιοχής στη Μεσόγειο, δηλαδή τον αγωγό ΕastMed.

Επίσπευση

Θυμίζουμε ότι πριν δύο εβδομάδες αποφασίστηκε η επίσπευση της διασύνδεσης της Κρήτης   από την  Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, με την έγκριση του δεκαετούς σχεδίου ανάπτυξης του Συστήματος Μεταφοράς που υπέβαλε ο ΑΔΜΗΕ.

Η ΡΑΕ ενέκρινε την πρόταση του Διαχειριστή για υλοποίηση της διασύνδεσης της Κρήτης σε δύο φάσεις, προκειμένου αφενός να διασφαλισθεί η απρόσκοπτη ηλεκτροδότηση του νησιού, (δεδομένου ότι οι τοπικές μονάδες παραγωγής τίθενται σταδιακά σε «απόσυρση» ή καθεστώς περιορισμένης λειτουργίας, για περιβαλλοντικούς λόγους) και αφετέρου να μειωθεί το κόστος. Έτσι, θα προχωρήσει άμεσα η λεγόμενη «μικρή» διασύνδεση, μέσω Πελοποννήσου (ισχύος 280 μεγαβάτ) ενώ η δεύτερη διασύνδεση, μέσω Αττικής και ισχύος 700 μεγαβάτ, επισπεύδεται, προκειμένου να ολοκληρωθεί το 2021 έναντι του 2024 που πρότεινε ο ΑΔΜΗΕ, ο οποίος καλείται «να προβεί άμεσα και σε κάθε περίπτωση εντός του έτους 2016, στις αναγκαίες ενέργειες για την έναρξη μελετών και αδειοδοτήσεων, όπως, ιδίως, την εκπόνηση της μελέτης βυθού».

Η πρόταση

Είναι ακριβώς η πρόταση που είχε υποβάλει από τον Ιανουάριο του 2016 η περιφερεια Κρήτης διά της αντιπεριφερειάρχου κ. Βιργινίας Μανασάκη η οποία τεκμηριωμένα είχε ζητήσει να προχωρήσει το μεγάλο έργο!

Η κ.Μανασάκη τότε παρενέβη προς τον ΑΔΜΗΕ λέγοντας ότι “αναφέρεται ότι η πρόταση η οποία πλέον συζητείται έντονα και αποτελεί πιθανότητα την τελική πρόταση του ΑΔΜΗΕ σχετικά με τη διασύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα, αφορά σε πρώτη φάση ένα μικρότερο έργο (2 x 200 MW) απ’ ότι αρχικώς επροβλέπετο, το οποίο τελικά θα διασυνδέσει την Κρήτη, όχι με την Αττική, αλλά με την Πελοπόννησο και θα μεταφέρει εναλλασσόμενο αντί για συνεχές ρεύμα.

Ωστόσο, έπειτα από αλλεπάλληλες επαφές μας με την επιστημονική ομάδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου -η οποία έχει αναλάβει την εκπόνηση του Ολοκληρωμένου Ενεργειακού Σχεδιασμού της Κρήτης που βρίσκεται στην τελική φάση ολοκλήρωσής του- θεωρούμε πως θα πρέπει πολύ προσεχτικά να γίνει η όποια τεχνολογική προσέγγιση συνεχούς ή εναλλασσόμενου ρεύματος, καθώς η επιλογή αυτή θα είναι καθοριστική για την Κρήτη και το ενεργειακό της μέλλον.

Βασική προϋπόθεση για όλους μας θα πρέπει να είναι η απαίτηση, η ποιότητα ενέργειας μετά την υλοποίηση της διασύνδεσης του νησιού, αν όχι να βελτιωθεί τουλάχιστον να διατηρηθεί στα σημερινά επίπεδα και επομένως θεωρούμε σημαντικό να εξεταστούν ενδελεχώς κάποιες παράμετροι προκειμένου να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη σε βάθος χρόνου και για την Κρήτη αλλά και για τη χώρα.

Η τεχνολογία καλωδίου συνεχούς ή εναλλασσόμενου ρεύματος συνδέεται άμεσα και άρρηκτα με την όδευση, τα συνοδά έργα (υποσταθμοί, σταθμοί μετατροπής), την προμήθεια ενέργειας από το ηπειρωτικό σύστημα και την ελεύθερη πρόσβαση στην αγορά ενέργειας χωρίς τους περιορισμούς που έχει ένα μη διασυνδεδεμένο δίκτυο. Επισημαίνουμε ότι σαν Περιφέρεια Κρήτης δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην ουσιαστική και σαφέστατη βελτίωση των ενεργειακών συνθηκών όσο αφορά στην ενεργειακή ασφάλεια και τροφοδοσία του νησιού, στη μείωση του τελικού κόστους ενέργειας για τον καταναλωτή και στην αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με παράλληλη μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων και εκπομπών CO2.

Από τα τεχνικά υπομνήματα των ειδικών επιστημόνων που συνεργαζόμαστε και τα οποία επισυνάπτονται στην παρούσα επιστολή, ουσιαστικά καταρρίπτονται τα κύρια επιχειρήματα της λύσης του καλωδίου εναλλασσομένου ρεύματος, που αναφέρονται στην αμεσότητα της υλοποίησης μίας τέτοιας λύσης και στο μικρό κόστος που τη συνοδεύει. …

Παράλληλα δεν πρέπει να παραληφθεί το γεγονός, ότι η Κρήτη αποτελεί κομβικό σημείο του έργου EuroAsia Interconnector που περιλαμβάνει την ηλεκτρική διασύνδεση των χωρών Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας (μέσω Κρήτης) συνολικής δυναμικότητας 2000 MW με υποθαλάσσια καλώδια DC και με χερσαίους σταθμούς μετατροπής HVDC σε κάθε σημείο σύνδεσης (Χαδέρα - Ισραήλ, Κοφίνου - Κύπρος, Κορακιά - Κρήτη, Αττική). Το έργο αυτό εμπίπτει στην ενεργειακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμβάλει στην ευρωπαϊκή Ενεργειακή Ένωση και συνεισφέρει στους ενεργειακούς στόχους που έχουν τεθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Για το λόγο αυτό βρίσκεται πλέον όχι μόνο στον κατάλογο των έργων Κοινού Ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (PCI’s List), αλλά και στα «Electricity Highways» της Ε.Ε. …

Είναι επομένως απαραίτητο να ληφθούν υπόψη τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η παραπάνω προοπτική ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης για τη χώρα μας συνολικά, με κυρίαρχο τη σύντμηση του χρόνου υλοποίησης, καθώς και τη διευκόλυνση ως προς τη χρηματοδότησή του. Η διασύνδεση της Κρήτης (μέσω Κορακιάς) με την Αττική, η οποία περιλαμβάνεται και στην πρόσφατη 2η λίστα των PCI’s ως μέρος του συνολικού έργου EuroAsia Interconnector, θεωρούμε ότι εξυπηρετεί τη χώρα μας με τη δημιουργία ενός σημαντικού ενεργειακού έργου υποδομής που ικανοποιεί τόσο τις εθνικές ανάγκες σε όλα τα επίπεδα, όσο και τις ανάγκες της Κρήτης” τονιζε μεταξύ άλλων.

(cretalive.gr - 08/09/2016)

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr