Κυβερνητική ρελάνς για το Gas Release: Πρόταση στους θεσμούς για μια νέα αγορά αντί για διπλασιασμό των δημοπρασιών

 15 09 2016 | 08:44

 

 

 

 

Με την κατάθεση μιας συνολικής εναλλακτικής πρότασης, που δε θα αφορά απλά στις προς δημοπράτηση ποσότητες που διαθέτει η ΔΕΠΑ μέσω του Gas Release αλλά στη δημιουργία νέων αγορών που θα οδηγήσουν στο ουσιαστικό ζητούμενο που είναι το άνοιγμα της αγοράς και η δραστηριοποίηση νέων προμηθευτών, αναμένεται να συνεχιστούν σήμερα οι συζητήσεις κυβέρνησης θεσμών για τις ενεργειακές εκκρεμότητες.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των θεσμών συνεχίζουν να στέκονται στην δέσμευση για ουσιαστική αύξηση των ποσοτήτων που δημοπρατεί η ΔΕΠΑ με στόχο να σπάσει το μονοπώλιο της αγοράς. Και παρότι στο μνημόνιο δεν υπάρχει ρητή αναφορά σε ποσοστά, οι θεσμοί επιμένουν στο διπλασιασμό των ποσοτήτων από 10% που είναι σήμερα σε 20%.

Ένα από τα ισχυρά επιχειρήματα στην κατεύθυνση ότι το άνοιγμα της αγοράς θα μπορούσε να συντελεστεί και με εναλλακτικούς τρόπους, πιθανόν να αποτελούσε η έρευνα που έχει κάνει η Επιτροπή Ανταγωνισμού, από την οποία ζητήθηκε να προσκομίσει σχετική έκθεση, ωστόσο η ανεξάρτητη αρχή έχει διαμηνύσει ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει νωρίτερα από το τέλος του έτους.

Καθώς λοιπόν το ΥΠΕΝ επιμένει ότι μια μεγάλη αύξηση των δημοπρατούμενων ποσοτήτων θα οδηγούσε σε καταστροφικά αποτελέσματα για την οικονομική υγεία της ΔΕΠΑ αναζητούνται εναλλακτικές. Σημειώνεται ότι στα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς περιλαμβάνεται και το γεγονός ότι σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης, όπου διενεργείται gas release οι ποσότητες που δημοπρατούνται δεν ξεπερνούν το 10%. Μάλιστα αυτό συμβαίνει μόνο στη Δανία ενώ στις περισσότερες χώρες οι προς δημοπράτηση ποσότητες κινούνται στο 5 έως 7%. Στην περίπτωση της Πολωνίας όπου διακινούνται ακόμη μεγαλύτερες ποσότητες δεν έχουμε gas release αλλά power exchange.

Εξάλλου μια πιθανή οικονομική αποδυνάμωση της ΔΕΠΑ, θα προκαλούσε προβλήματα σε γενικότερους ενεργειακούς σχεδιασμούς με ειδικό γεωπολιτικό βάρος. Για παράδειγμα η ΔΕΠΑ συμμετέχει σε έργα όπως ο IGB που αποτελούν βασικό κρίκο για την πολιτική της ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ.

Υπό το πρίσμα αυτό η ελληνική πλευρά αναμένεται να καταθέσει σήμερα την εναλλακτική της πρόταση για το άνοιγμα της αγοράς, η οποία θα περιλαμβάνει μια δέσμη παράλληλων, εναλλακτικών λύσεων που μπορούν να φέρουν το ίδιο επιθυμητό αποτέλεσμα (ενίσχυση της δραστηριότητας εναλλακτικών προμηθευτών) χωρίς να συρρικνώνουν τις προοπτικές της ΔΕΠΑ. Τέτοιες λύσεις είναι μεταξύ άλλων η δημιουργία νέων αγορών (spot market, διμερή συμβόλαια, αγορά μακράς διάρκειας κ.λπ.) αλλά και η μείωση του ποσοστού απευθείας συμμετοχής της βιομηχανίας στις δημοπρασίες, με ενίσχυση της συμμετοχής των προμηθευτών.

Η τελευταία πρόταση πάντως είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει την έντονη αντίδραση της βιομηχανίας. 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr