Κιτσάκος (ΔΕΠΑ): Έτσι μπορεί να γίνει η χώρα στρατηγός και όχι πιόνι στην ενεργειακή σκακιέρα

 \"\"

02 11 2016 | 17:42

Στους αγωγούς φυσικού αερίου στους οποίους συμμετέχει και προωθεί η ΔΕΠΑ, αλλά και στο πρόγραμμα ανάπτυξης του δικτύου αερίου στο εσωτερικό της χώρας, αναφέρθηκε σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ, Θεόδωρος Κιτσάκος, κατά την ομιλία του στο ελληνορωσικό συνέδριο, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι τα έργα αυτά μπορούν να υλοποιηθούν σε βάθος τετραετίας αναβαθμίζοντας την διεθνή παρουσία της χώρας μας.

Ο κ. Κιτσάκος ξεκίνησε μιλώντας για την εγχώρια αγορά και την προσπάθεια επέκτασης του δικτύου φυσικού αερίου, λέγοντας ότι η ΔΕΠΑ έχει μια κοινωνιοκεντρική στόχευση στην όλη προσπάθεια.

«Είμαστε μια δημόσια εταιρεία με καθήκον και χρέος να βάλουμε πλάτη και να προωθήσουμε τις δημόσιες επενδύσεις. Στόχος είναι να φτάσει το φυσικό αέριο όπου είναι εφικτό στην περιφέρεια ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής, να καταπολεμηθεί η ανεργία και η ενεργειακή φτώχεια. Πρεσβεύω ένα μοντέλο αριστερού τεχνοκρατισμού, δηλαδή κύριο συστατικό και προτεραιότητα αυτού είναι η κοινωνία. Μας ενδιαφέρει να αφήσουμε αποτύπωμα και να αναπτύξουμε την περιφέρεια», υπογράμμισε.

Παράλληλα, τόνισε ότι «το σχέδιο επέκτασης του δικτύου έχει περάσει στο πακέτο Γιούνκερ, έχει εγκριθεί από τις Βρυξέλλες και διεκδικούμε με στοιχεία και μελέτες άψογες την υλοποίησή του. Οι 3 περιφέρειες είναι η Αν. Μακεδονία-Θράκη, όπου είμαστε έτοιμοι και ξεκινάει, ακολουθεί η κεντρική Ελλάδα-Ευβοια και η Κεντρική Μακεδονία. Σήμερα η αγορά στην Ελλάδα είναι της τάξης των 3,6 δις. κ.μ., και προβλέπεται επέκταση της ζήτησης κατά 0,6 δις. κ.μ., δηλαδή αύξηση 20%».

Επίσης, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «είμαστε μικροί ακόμα στην αγορά του αερίου, αλλά είμαστε υποσχόμενοι».

Ο κ. Κιτσάκος μίλησε και για τη συνεργασία με τη ΔΕΗ που ανακοινώθηκε πρόσφατα, λέγοντας ότι μέσω αυτής το αέριο θα πάει όχι μόνο στη Δυτική Ελλάδα, αλλά και στα νησιά. Δήλωσε μάλιστα ότι «ψάχνουμε και ιδιώτη εταίρο για αυτό το εγχείρημα. Απευθύνω πρόσκληση. Η ιδέα είναι να χρησιμοποιηθεί το LNG και να παραχθεί καθαρότερη ενέργεια στα νησιά, με ταυτόχρονη κάλυψη των νησιωτικών πόλεων με δίκτυα αερίου».

Αναφερόμενος στη διεθνή διάσταση του φυσικού αερίου, ο κ. Κιτσάκος τόνισε α εξής:

«Όταν λέμε ότι στοχεύουμε τα 4-5 δις. κ.μ., για την ελληνική αγορά, βοηθάμε και τη διεθνή παρουσία της χώρας. Αν δεν είσαι ο ίδιος αγορά έστω μεσαίας δυναμικότητας δεν προκρίνεσαι για κόμβος φυσικού αερίου. Αναβαθμίζοντας την εγχώρια αγορά βοηθάμε και τα διεθνή σχέδια όπου μετέχει η Ελλάδα».

Ο ίδιος χαρακτήρισε λάθος που στον ΤΑΡ δεν μετέχει η ΔΕΠΑ και πρόσθεσε ότι «έχουμε συμβολαιοποιήσει 1 δις.κ.μ. μέσω του ΤΑΡ από το 2021».

Σχετικά με τον IGI Poseidon, στον οποίο μετέχει η ΔΕΠΑ, ο κ. Κιτσάκος είπε ότι «δουλεύουμε με συνεργάτες όπως η Gazprom για την αναβίωση του IGI Poseidon, ώστε να συνδέσει και να φέρει αέριο από την Τουρκία στην Ιταλία και στην Ευρώπη».

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ στάθηκε ιδιαίτερα στον αγωγό East Med που προορίζεται να ενώσει την Ανατολική Μεσόγειο με την Ελλάδα. Είπε ότι «το χαρακτήρισαν φαραωνικό, όμως την περασμένη Τετάρτη είχαμε κλειστό σεμινάριο στα γραφεία της Ε.Ε. όπου διαπιστώθηκε πως το έργο είναι εφικτό, έχει συγκρατημένο προϋπολογισμό και μπορεί να μεταφέρει 16 δις. κ.μ. αλλάζοντας το τοπίο. Ο East Med είναι ο ορισμός αυτού που αποκαλεί η Κομισιόν το νέο μοντέλο αγωγών. Έχει διαφοροποίηση πηγών, έχει διαφοροποίηση όδευσης και κατά ένα μέρος διαφοροποίηση αγορών».

Σχετικά με τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό IGB, ο κ. Κιτσάκος είπε πως «είναι η είσοδος για τον κάθετο διάδρομο Αιγαίου-Βαλτικής. Ελπίζουμε με την προσπάθεια που γίνεται να μπουν και άλλες εταιρείες και να υλοποιήσουμε το έργο ως το καλοκαίρι του 2019».

Τέλος, για το Νότιο Αγωγό που αφορά τη Gazprom, ο κ. Κιτσάκος είπε πως «το Φεβρουάριο υπογράψαμε το τριμερές μνημόνιο. Έχουν γίνει όλες οι μελέτες, ξέρουμε το κόστος, απλά το σχέδιο επικαιροποιείται διότι πιθανότατα θα εισέλθει και τέταρτος εταίρος από την Τουρκία. Το έργο είναι απολύτως βιώσιμο και το προχωράμε σεβόμενοι τις αρχές της Ε.Ε. καθώς υπάρχουν λεπτές ισορροπίες. Ελπίζουμε να ξεκινήσει μέσα στο 2017 με ολοκλήρωση στο 2019-2020».

Ολοκληρώνοντας, ο κ. Κιτσάκος δήλωσε τα εξής:

«Είμαστε σε ένα σταυροδρόμι και έχουμε πολλά να κάνουμε. Εκτιμούμε ότι εφόσον δεν υπάρξουν αρνητικές εκπλήξεις και εφόσον η κυβέρνηση και η αγορά βοηθήσουν, όλα αυτά τα σχέδια θα είναι απολύτως επιτεύξιμα σε ορίζοντα 3-4 ετών, ώστε να γίνει η Ελλάδα στρατηγός και όχι πιόνι στην ενεργειακή σκακιέρα».

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr