Πάνω οι εξαγωγές για τα ΕΛΠΕ, αλλά και αύξηση όγκου πωλήσεων στην εγχώρια αγορά

 

 

 Γιώργος Φιντικάκης

Ανοδικά κινήθηκαν στο εννεάμηνο παραγωγή, όγκοι και εξαγωγές για τα ΕΛΠΕ δείγμα της εξωστρέφειας του ομίλου που εξαρτάται όλο και λιγότερο από τα σκαμπανεβάσματα της ελληνικής οικονομίας.

Τα αποτελέσματα που θα ανακοινώσουν σήμερα τα ΕΛΠΕ θα δείχνουν αύξηση των εξαγωγών κατά 60%, ενίσχυση των όγκων πωλήσεων κατά 6% στην Ελλάδα και ακόμη περισσότερο στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα ένα ιστορικό ρεκόρ παραγωγής.

Παρά τα μειωμένα κατά δύο δολάρια διεθνή περιθώρια διύλισης, η υπεραπόδοση (overperformance) που έχει επιτευχθεί σε σειρά από τομείς, έχει σαν αποτέλεσμα ένα ιδιαίτερα θετικό εννεάμηνο για τα ΕΛΠΕ. Αφενός επωφελήθηκαν από τις νέες συμφωνίες για απευθείας αγορά αργού από Ρωσία και Ιράν παρά μέσω traders, αφετέρου από τις θετικές επιδόςεις του τουριςμού στην Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο για παράδειγμα ότι το αεροπορικό καύςιμο παρουςιάζει εξαιρετικές επιδόςεις.

Στα παραπάνω βρίσκονται και οι λόγοι που έκαναν πρόσφατα τον πρόεδρο του ομίλου Στάθη Τσοτσορό να προβλέψει ότι τα ετήσια αποτελέσματα θα κινηθούν σε επίπεδο EBITDA λίγο κάτω από 700 εκατ. ευρώ. 

Αλλωστε σε πρόσφατη έκθεση για τα ευρωπαικά διυλιστήρια, η UBS είχε προβλέψει ότι τα EBITDA των ΕΛΠΕ για το γ΄τρίμηνο του έτους θα ανέλθουν σε 175 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα είχε δώσει τιμή-στόχο στα 6 ευρώ για τα ΕΛΠΕ, κάνοντας παράλληλα αναφορά στα περιθώρια διύλισης που εμφανίζονται να ανακάμπτουν από το γ' τρίμηνο του έτους.

Θυμίζουμε ότι πρόσφατα τα ΕΛΠΕ κατάφεραν να αναχρηματοδοτήσουν το ομόλογο ύψους 500 εκατ ευρώ που έληγε το 2017, αντλώντας με επιτυχία από τις αγορές 375 εκατ ευρώ με επιτόκιο 4,8% έναντι 8% του αρχικού.

Στην ουσία τα ΕΛΠΕ έχουν καταφέρει να αναχρηματοδοτήσουν το σύνολο των υποχρεώσεών τους για την περίοδο 2016-2018, ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ και από τη βελτίωση των όρων του δανεισμού τους θα εξοικονομούν περί τα 30 εκατ. ευρώ ετησίως.

Σαν αποτέλεσμα, ο όμιλος είναι σε θέση να διαςφαλίσει τη χρηματοδότηση νέων επενδύσεων ύψους έως και 1 δισ. ευρώ που προγραμματίζει για την επόμενη πενταετία, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα ο πρόεδρος του ομίλου Στάθης Τσοτσορός.

Το βάρος στις απευθείας παραγγελίες αργού

Το κλειδί για τα καλά αποτελέσματα των ΕΛΠΕ βρίσκεται στις απευθείας συμφωνίες με προμηθευτές αργού. Η αρχή έγινε τον Ιανουάριο με την NIOC, κρατική εταιρεία πετρελαίου του Ιράν, που μετά και τη λήξη των δυτικών κυρώσεων επανήλθε στη διεθνή σκηνή, (έχοντας μέχρι σήμερα παραδώσει τέσσερα φορτία στον ελληνικό όμιλο), για να ακολουθήσει η συμφωνία με τη ρωσική Rosneft, τον μεγαλύτερο πετρελαϊκό όμιλο της Ρωσίας, με ένα από τα πιο χαμηλά κόστη εξόρυξης διεθνώς.

Στόχος του ελληνικού ομίλου είναι να δώσει ακόμη μεγαλύτερο βάρος σε συμβόλαια με παραγωγούς για απευθείας παραγγελίες αργού, αφού αρχίζει ήδη και βλέπει μια αισθητή διαφορά στα κόστη του. Υπό αυτό το πρίσμα, τα ΕΛΠΕ επιδιώκουν να διαμορφώσουν την αναλογία ως προς τις πηγές προμήθειας σε επίπεδα της τάξης 50% από traders και 50% από παραγωγούς.

 

-A +A
 

Σχετικά άρθρα

 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr