Η Μεγάλη Άνοδος 1,5% του ΑΕΠ, Σήμα για Επιστροφή στην Ανάπτυξη

Θετικές προσδοκίες για τη δυναμική εξόδου της οικονομίας από την ύφεση και για την έναρξη μιας περιόδου ανάκαμψης, προκαλεί η σημαντική άνοδος, 1,5%, που κατέγραψε το ελληνικό ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο του 2016, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015.

Τα νέα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή εξέπληξαν θετικά την αγορά, με αρκετούς αναλυτές να θεωρούν πως εφόσον και το τέταρτο τρίμηνο αποδειχθεί θετικό, είναι πιθανόν φέτος σε μέσα επίπεδα να υπάρξει ανάπτυξη, όταν η υφιστάμενη πρόβλεψη, κυβέρνησης και Θεσμών, είναι για μέση ύφεση 0,3%.

Με τα σημερινά δεδομένα και μετά την αναθεώρηση επί τα βελτίω που προχώρησε χθες η ΕΛΣΤΑΤ, υπολογίζοντας στο 0,8% και στο 0,6% την ύφεση στο πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο του 2016, αντιστοίχως, η οικονομία στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου παρέμεινε σχεδόν στάσιμη. Η προηγούμενη εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ ήταν για ύφεση 1% στο πρώτο τρίμηνο και 0,9% στο δεύτερο. Σε τριμηνιαία βάση, δηλαδή στο τρίτο τρίμηνο του 2016 σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2016 καταγράφηκε αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά 0,5%.

 

Στο δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με το πρώτο είχε καταγραφεί αύξηση 0,3%. Δηλαδή για δύο διαδοχικά τρίμηνα το ελληνικό ΑΕΠ κινήθηκε σε θετικό έδαφος σε τριμηνιαία βάση. Tα στοιχεία είναι πολύ καλύτερα από τις εκτιμήσεις αναλυτών που συμμετείχαν σε έρευνα στο Bloomberg, και οι οποίοι κατά μέσο όρο ανέμεναν αύξηση ΑΕΠ 0,2% σε τριμηνιαία βάση και 0,4% σε ετήσια βάση, με τα πραγματικά δεδομένα όπως τα παρουσίασε η ΕΛΣΤΑΤ να υπερβαίνουν σημαντικά τις προβλέψεις.

Σε κάθε περίπτωση η θετική δυναμική που προκαλεί η ανακοίνωση των στοιχείων για την εξέλιξη του ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο είναι σημαντική, αφού έρχεται λίγο πριν ξεκινήσει ο δεύτερος γύρος συνομιλιών με την τρόικα για τη δεύτερη αξιολόγηση. Τα στοιχεία ενισχύουν την επιχειρηματολογία της ελληνικής πλευράς που πιέζει να αποσπάσει μια θετική συμφωνία για το χρέος, ώστε να ενισχύσει τη δυναμική που παρουσιάζεται στην οικονομία για ανάκαμψη.

Αυτό επειδή, εφόσον ολοκληρωθεί εγκαίρως η αξιολόγηση, προκύψει μία επαρκής συμφωνία για το χρέος έως τους πρώτους μήνες του 2017, μπορεί να προχωρήσει η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, και να οικοδομηθεί σταδιακά σειρά προϋποθέσεων για να υποστηριχθεί ο στόχος για ανάπτυξη 2,7% τον επόμενο χρόνο.

Παράλληλα, στο άμεσο μέλλον, εκτιμάται πως τα καλύτερα στοιχεία για το ΑΕΠ βοηθούν στις διαπραγματεύσεις όσον αφορά στην αποδοτικότητα των φορολογικών μέτρων, την οποία αμφισβητούν σε ένα βαθμό οι πιστωτές, εγείροντας αξιώσεις για πρόσθετες παρεμβάσεις. Πάντως αν και η εξέλιξη του ελληνικού ΑΕΠ ενισχύει τις θετικές προσδοκίες, όλοι οι αναλυτές, οίκοι και φορείς προειδοποιούν για τους κινδύνους που εξακολουθούν να απειλούν την ελληνική οικονομία. Κίνδυνοι που εκτός από ενδογενείς (αδυναμία υλοποίησης δεσμεύσεων, πολιτική αστάθεια κ.ά.) συνδέονται πια σε σημαντικό βαθμό και με την πορεία εξωγενών παραγόντων, με δεδομένη την ένταση που επικρατεί στο πολιτικοοικονομικό πεδίο, ένθεν κακείθεν του Ατλαντικού αλλά και ενδεχόμενη γεωπολιτική ένταση στην ευρύτερη περιοχή. Άλλωστε κλειδί για την επίτευξη των στόχων για την ανάπτυξη τον επόμενο χρόνο είναι η προσέλκυση ξένων επενδύσεων, που εκτός από την διασφάλιση των κατάλληλων συνθηκών από την ελληνική πλευρά (QE, τήρηση δεσμεύσεων και σταθερότητα) προϋποθέτει και αποφυγή μίας περιόδου αποφυγής ανάληψης ρίσκου, διεθνώς.

Η ΕΛΣΤΑΤ αναμένεται να παρουσιάσει επικαιροποιημένα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο στις 29 Νοεμβρίου, ενσωματώνοντας πρόσθετα στοιχεία που θα έχει τότε στη διάθεση της (όπως στοιχεία Σεπτεμβρίου ισοζυγίου πληρωμών, δείκτες κύκλου εργασιών των κλάδων των υπηρεσιών και στοιχεία της έρευνας εργατικού δυναμικού). Επισημαίνεται ότι το ΑΕΠ των προηγούμενων τριμήνων έχει αναθεωρηθεί λόγω προσαρμογής των τριμηνιαίων εθνικών λογαριασμών στα αναθεωρημένα ετήσια στοιχεία και λόγω ενημερωμένων στοιχείων Γενικής Κυβέρνησης. Πρέπει να σημειωθεί πως η ανακοίνωση των νέων στοιχείων θα έλθει λίγες μέρες πριν το κρίσιμο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, όπου η ελληνική πλευρά επιδιώκει να ξεκινήσει μία σοβαρή συζήτηση για το ελληνικό χρέος.

(Πηγή: Ημερησία)
 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr