Κοινή Επιθυμία ο East Med

 

Συμμαχία Πολιτών, Οικολόγοι και ΕΛΑΜ στηρίζουν τον αγωγό που συγχρηματοδοτείται από την Ε.Ε. Προς την ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά κοιτάζει πλέον το Ισραήλ, προωθώντας περαιτέρω συνεργασίες με Κύπρο, Ελλάδα και Ιταλία. Αποκλεισμένη η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο

Ανεξαρτήτως της έκβασης των συνομιλιών στη Γενεύη για επίλυση του Κυπριακού, το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχίζει, προς το παρόν, ακάθεκτο. Προς αυτήν την κατεύθυνση φαίνεται να υπάρχει επίσης και η αμερικανική στήριξη, αφού, σύμφωνα με δηλώσεις του Ειδικού Συντονιστή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για θέματα Ενέργειας, Άμος Χόκσταϊν, τον Δεκέμβριο σε κυπριακή εφημερίδα, οι ΗΠΑ θα στηρίξουν το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου και χωρίς λύση του Κυπριακού.

Το 2017 αναμένεται να είναι χρονιά σταθμός στον τομέα της ενέργειας, αφού μετά και την ολοκλήρωση της κατοχύρωσης για έρευνες των οικοπέδων 6, 8, 10, της Κυπριακής ΑΟΖ στις εταιρείες ExxonMobil, Qatar Petroleum, ENI και TOTAL, θα ακολουθήσει τον Απρίλιο η πολυαναμενόμενη γεώτρηση του γαλλικού κολοσσού (ΤΟΤΑL) στον στόχο Ονησίφορος, στο τεμάχιο 11.

Ώθηση στα ενεργειακά δίνει επιπλέον και η νέα πρωτοβουλία του Ισραήλ για κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού East Med, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο στην Ευρώπη, μέσω Κύπρου. Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας μας, το Τελ Αβίβ επιδιώκει τη διεξαγωγή τετραμερούς συνάντησης με συμμετοχή της Ελλάδας, της Κύπρου, του Ισραήλ και της Ιταλίας, που θα έχει ως κύριο θέμα της το κόστος του υποθαλάσσιου αγωγού που θα συνδέει τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου με τις αγορές της Ευρώπης, μέσω της Κύπρου, της Ελλάδας, καταλήγοντας στις ακτές της Ιταλίας.

Μειωμένο το κόστος
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Σημερινής», το γεγονός ότι το Ισραήλ έμπρακτα ακολουθεί τις παραινέσεις της Ελλάδας και της Κύπρου να δείξει περισσότερη εμπιστοσύνη στην προθυμία της Ε.Ε. να στηρίξει οικονομικά το έργο, δεν αποκλείεται, σύμφωνα με διπλωματικές εκτιμήσεις, να οδηγήσει την κυβέρνηση Νετανιάχου να αναθεωρήσει πολλά απ' όσα φέρεται να έχει συμφωνήσει με την Άγκυρα στον τομέα της ενέργειας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση προτίθεται να καλύψει ένα σημαντικό τμήμα του συνολικού κόστους, το οποίο, σύμφωνα με την αναθεωρημένη παρούσα κοστολόγηση, δεν ξεπερνά τα 6 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Σωστή η απόφαση»
Την εξέλιξη αυτή σχολίασαν θετικά χθες ορισμένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, προειδοποιώντας ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υπάρξει διασύνδεση του Κυπριακού με τα ενεργειακά δρώμενα. Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης τόνισε πως πρέπει να δοθεί έμφαση στον αγωγό East Med.

«Ως Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών θεωρούμε ότι πρέπει να δοθεί από την Κυβέρνηση όλο το βάρος στον αγωγό που θα ενώνει την Ανατολική Μεσόγειο μέσω Κύπρου, Ελλάδας και Ιταλίας, με την Ευρώπη. Είναι η πιο σωστή απόφαση από πολιτικής και οικονομικής άποψης», ανέφερε ο κ. Περδίκης, προσθέτοντας: «Κάθε ιδέα για μεταφορά του φυσικού αερίου μέσω της Τουρκίας πριν ή μετά τη λύση του Κυπριακού, από τη δική μας την πλευρά είναι απορριπτέα για οικονομικούς και πολιτικούς λόγους».

Σημαντικός ο ρόλος της Κ.Δ.
«Η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο τόσο στα ενεργειακά δρώμενα τις περιοχής όσο και στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε στη «Σημερινή» ο Επικεφαλής του πολιτικού σχεδιασμού της Συμμαχίας Πολιτών, Ανδρέας Αποστόλου, προσθέτοντας πως τέτοιες ενέργειες ενισχύουν και θωρακίζουν το κράτος μας αλλά και επιβεβαιώνουν πως η διαχείριση των ενεργειακών μας πόρων και ο ενεργειακός σχεδιασμός που θα ακολουθήσουμε αποτελεί κυριαρχικό μας δικαίωμα, το οποίο δεν πρέπει να διασυνδεθεί με τη λύση του Κυπριακού, ούτε με τους σχεδιασμούς και τις ορέξεις της Τουρκίας, που θα ήθελε το φυσικό μας αέριο να περάσει και να ελέγχεται από την ίδια.

«Άλλωστε πάγια θέση μας είναι πως ο μόνος τρόπος για να καμφθεί η τουρκική αδιαλλαξία είναι να δημιουργήσουμε κόστος στην Τουρκία για την κατοχή, εκμεταλλευόμενοι τόσο τη θέση μας στην Ε.Ε. όσο και την παρουσία μας στον "ενεργειακό χάρτη"», κατέληξε ο κ. Αποστόλου.

Απαράδεκτη διασύνδεση
Την εξέλιξη αυτή χαιρέτισε και το ΕΛΑΜ, τονίζοντας μέσω ανακοίνωσης πως θέση αρχής για το Κίνημα είναι ότι πρέπει να επενδύσουμε στα θέματα της ενέργειας, τα οποία με τις ανάλογες κινήσεις θα αναβαθμίσουν την Κύπρο, αλλά και ολάκερο τον Ελληνισμό, τόσο γεωπολιτικά όσο και γεωστρατηγικά.

«Από την άλλη θεωρούμε απαράδεκτη την οποιαδήποτε σύνδεσή του με το κυπριακό πρόβλημα, ενώ είναι παντελώς εσφαλμένο και εθνικά επιζήμιο, ακόμα και οι οποιεσδήποτε σκέψεις μεταφοράς του Φυσικού Αερίου μέσω Τουρκίας, είτε πριν είτε μετά τη "λύση", αφού κάτι τέτοιο δημιουργεί και οικονομικά, αλλά και πολιτικά προβλήματα», καταλήγει ανακοίνωση.

(από την εφημερίδα «Σημερινή», 04/01/2017)

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr