Φυσικό αέριο από την ΕΠΑ Αττικής που κάνει σχέδια για CNG

 

Γιώργος Φιντικάκης

Φυσικό αέριο σε συμπιεσμένη μορφή (CNG), σχεδιάζει να στείλει η ΕΠΑ Αττικής, με αποδέκτες βιομηχανίες και επιχειρήσεις-πελάτες της που διαθέτουν στόλους φορτηγών σε απομακρυσμένες περιοχές, όπως για παράδειγμα σε Πικέρμι, και Ανατολική Αττική. 

Ο στόχος θα επιτευχθεί με την εγκατάσταση συμπιεστών στο υφιστάμενο δίκτυο χαμηλής ή μέσης πίεσης. Το αποκάλυψε χθες ο γενικός διευθυντής της ΕΠΑ Αττικής Γιάννης Μητρόπουλος, μιλώντας για τις πολλές ευκαιρίες που δημιουργούνται από το άνοιγμα της αγοράς. Τις ίδιες άλλωστε σκέψεις με την εταιρεία φαίνεται ότι έχουν και τα “ξαδέλφια” των ΕΠΑ Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας, που κάνουν επίσης παρόμοιες σκέψεις για εγκατάσταση σταθμών συμπίεσης. 

Οπως ωστόσο διευκρίνισε ο κ. Μητρόπουλος, στα πλάνα της ΕΠΑ είναι μόνο το CNG και όχι το LNG. Το πρώτο έχει πολύ πιο χαμηλό κόστος - αρκεί βασικά να στηθούν οι συμπιεστές- συγκριτικά με το δεύτερο όπου η υγροποίηση είναι μια πανάκριβη υπόθεση.

Το οξύμωρο είναι ότι παρ’ ότι η ΔΕΠΑ παραμένει βασικός μέτοχος της ΕΠΑ, με 51%, εντούτοις οι δύο εταιρείες θα είναι από τον επόμενο χρόνο ανταγωνιστές. Είναι πολύ πιθανό η ΕΠΑ να προχωρήσει σε συμφωνίες προμήθειας φυσικού αερίου για τις βιομηχανίες-πελάτες της αγοράζοντας αέριο όχι μόνο από την ΔΕΠΑ, αλλά και από άλλους προμηθευτές.

Οι ευκαιρίες

Το άνοιγμα της αγοράς φέρνει πολλές τέτοιες ευκαιρίες, ειδικά από το 2018 και μετά, οπότε και καταργούνται για την ΕΠΑ οι περιορισμοί στις πηγές προμήθειας αερίου. “Αν κάποιος μας δώσει πιο ανταγωνιστικά συμβόλαια, δεν θα διστάσουμε να τα επιλέξουμε, αφού σκοπός μας είναι να μεγιστοποιήσουμε τα κέρδη για τους μετόχους μας, την ΔΕΠΑ και την Shell”, ανέφερε ο κ. Μητρόπουλος. Για να προσθέσει πως πλέον η ΕΠΑ θα κινείται ανάλογα με το πόσο ανταγωνιστικές είναι οι τιμές φυσικού αερίου που κάποιος της προσφέρει.

“Ευκαιρίες υπάρχουν ήδη και θα πολλαπλασιάζονται όσο η αγορά θα ανοίγει, και θα πλησιάζουμε προς το 2020, οπότε και θα κάνει εγκαίνια η λειτουργία του αγωγού ΤΑΡ. Ηδη, αξιολογούμε εναλλακτικές πηγές προμήθειας”, είπε χαρακτηριστικά ο γενικός διευθυντής της ΕΠΑ που συστάθηκε και τυπικά στις 2/1/2017, και ενώ είχε προηγηθεί ο διαχωρισμός από τα δίκτυα (ΕΔΑ).

Σήμερα πάντως η ΕΠΑ ανταγωνίζεται ήδη την ΔΕΠΑ ως προς τους επιλέγοντες πελάτες, και από του χρόνου θα το κάνει και στους μη επιλέγοντες. Το υφιστάμενο συμβόλαιο με την ΔΕΠΑ λήγει το 2019, που σημαίνει ότι τότε η ΕΠΑ δεν θα υποχρεούται να αγοράζει από εκεί σήμερα.

Επιπλέον θα συνεχίσει να ακολουθεί σταθερά κοστοστρεφή προσέγγιση στον καθορισμό των τιμολογίων τους (cost-plus), δηλαδή να προσθέτει ένα -σταθερό κατ’ έτος- περιθώριο διανομής επί της τιμής που αγοράζει το αέριο από τον προμηθευτή της, δηλαδή τη ΔΕΠΑ. Ταυτόχρονα θα συνεχίσει να μετέχει στις δημοπρασίες. 

Σήμερα η τιμή του φυσικού αερίου για οικιακή κατανάλωση κυμαίνεται στα 5,7 λεπτά ανά κιλοβατώρα, έχοντας αυξηθεί 7% σε σχέση με τον Ιανουάριο, κι αυτό λόγω της κρίσης εφοδιασμού στην αγορά τους πρώτους μήνες του έτους. Ο κ. Μητρόπουλος εκτιμά ότι σύντομα οι τιμές θα πέσουν κι άλλο, και ότι γύρω στον Οκτώβριο θα έχουμε νέες φθηνότερες τιμές. Αλλωστε με το πετρέλαιο θέρμανσης, το αέριο παραμένει σήμερα κατά 38% φθηνότερο.

Την ίδια στιγμή, η ΕΠΑ ετοιμάζεται για την κάθοδό της στο ρεύμα, τα πρώτα πακέτου για το οποίο θα ανακοινωθούν από τον  προσεχή Οκτώβριο και μετά. Οπως είπε ο κ. Μητρόπουλος, η εταιρεία ετοιμάζει την είσοδό της στο ρεύμα αξιοποιώντας το υπάρχον πελατολόγιο των 330.000 νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Οσο για την νέα ρύθμιση, που δίνει την δυνατότητα σε κάποιον ιδιοκτήτη πολυκατοικίας να συνδεθεί με το δίκτυο, καταργώντας την απόφαση 50% + 1, εκτιμάται ότι έχει αρχίσει ήδη να αποφέρει καρπούς.

Ενα θέμα βέβαια αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, που ναι μεν στο φυσικό αέριο είναι πολύ μικρότερες απ’ ότι στο ρεύμα, εκτιμάται ωστόσο ότι όσο μεγαλώνει η αγορά, τόσο και αυτές θα αυξάνονται. Σήμερα ληξιπρόθεσμα χρέη έχει μόλις το 2%-3% επί των 100.000 συνδέσεων της ΕΠΑ που αντιστοιχεί σε 330.000 πελάτες. Η εταιρεία εφαρμόζει πολιτική διακανονισμών του χρέους σε διάστημα έως και 6-7 μηνών, ενώ σχεδιάζει να διευκολύνει τη διαδικασία παρέχοντας δυνατότητα ρύθμισης του χρέους ακόμη και μέσω του διαδικτύου.

Η ΕΠΑ Αττικής που απασχολεί σήμερα 33 άτομα, και προσδοκά ότι θα φτάσει στα 50 άτομα, βρίσκεται σε μεγάλη φάση αναδιοργάνωσης. Το 2017, η ΕΠΑ προσδοκά ότι θα κάνει ένα κύκλο εργασιών, ύψους 150 εκατ. ευρώ.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr