Eni: Σημαντικές οι Πιθανότητες να Βρίσκεται στην ΑΟΖ της Κύπρου Κοίτασμα Παρόμοιο με το Ζορ

 

Υπάρχει ακόμα ένα κοίτασμα παρόμοιο με το Ζορ στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με σημαντικές πιθανότητες να βρίσκεται στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου. Την πεποίθηση αυτή εξέφρασε ο Επικεφαλής του Διερευνητικού τομέα της ENI Luca Bertelli μιλώντας σε ειδικό ενεργειακό συνέδριο στη Λευκωσία.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το SigmaLive, ο κ. Bertelli δήλωσε: «Πιστεύουμε ότι υπάρχει ακόμα ένα Ζορ στην περιοχή», προσθέτοντας ότι κοιτάσματα παρόμοια με το γιγαντιαίο πεδίο που ανακαλύφθηκε στην Αίγυπτο στα τέλη του καλοκαιριού του 2015 μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο, ώστε να προστεθούν περισσότερα αποθέματα στο δυναμικό της Ανατολικής Μεσογείου.

Μάλιστα, το ανώτερο στέλεχος της ιταλικής εταιρείας υδρογονανθράκων υποστήριξε ότι περισσότερα κοιτάσματα, παρόμοια με το γιγάντιο κοίτασμα Ζορ που ανακαλύφθηκε στην Αίγυπτο το 2015, θεωρείται ότι περιέχονται στα κυπριακά ύδατα.

Υπενθυμίζεται ότι, μόλις λίγους μήνες μετά την ανακάλυψη, τον Δεκέμβριο του 2015, ο Τεχνικός Σύμβουλος της Energean Oil & Gas και μέλος του ΔΣ του ΙΕΝΕ, Δρ. Κωνσταντίνος Νικολάου, είχε εμφανιστεί αισιόδοξος ότι η Κύπρος διαθέτει ανάλογες γεωλογικές δομές όπως αυτές στις οποίες ανακαλύφθηκε το γιγαντιαίο κοίτασμα Ζορ. Συγκεκριμένα, μιλώντας στο 4ο Ενεργειακό Συμπόσιο Κύπρου, που συνδιοργάνωσαν το ΙΕΝΕ και η Financial Media Way στην Λευκωσία, ο Δρ. Νικολάου είχε δηλώσει ότι το Ζορ άνοιξε το δρόμο για νέες έρευνες στην περιοχή: 
«Εγώ ως ερευνητής με αυτή την ανακάλυψη άρχισα να χαμογελώ. Ανοίγεται μεγάλη προοπτική για την Κύπρο, δεν λέω ότι θα είναι όλα Ζορ ή μικρά Ζοράκια αλλά θα αποδειχθούν από τη γεώτρηση» (βλ. εδώ).

Επιπλέον ο κ. Bertelli υπογράμμισε ότι η ανακάλυψη του Ζορ αποτέλεσε «ορόσημο», καθώς προσέλκυσε νέους σημαντικούς παίχτες στην αρένα. «Έρχονται νέοι παίχτες, κάτι που αποτελεί ευχάριστο νέο για την Κύπρο», είπε χαρακτηριστικά. Ακόμη περισσότερο, συνέδεσε το Ζορ με την Κύπρο, δηλώνοντας πως η ανακάλυψή του ενεργοποίησε τον τρίτο γύρο αδειοδότησης οικοπέδων της κυπριακής ΑΟΖ.

Ακολούθως, έκανε αναφορά στον τρόπο με τον οποίο εντοπίστηκε το Ζορ, παρουσιάζοντας, ενώ επιβεβαίωσε ότι η πρώτη φάση ανάπτυξης του κοιτάσματος θα πραγματοποιηθεί πριν τα τέλη του 2017.

 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr