Οι παγίδες στον δρόμο για συμφωνία εντός 27 ημερών

 

Οι διαπραγματεύσεις-εξπρές με στόχο τη γρήγορη ολοκλήρωση του SLA και οι «παράλληλες» συζητήσεις για το χρέος. Ο οδικός χάρτης, η διελκυστίνδα Βερολίνου-ΔΝΤ και ο ρόλος-κλειδί της ΕΚΤ για την ποσοτική χαλάρωση.

Οι παγίδες στον δρόμο για συμφωνία εντός 27 ημερών

Θεωρητικά η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης δεν θα απαιτήσει πολλές ημέρες. Οι εκπρόσωποι των δανειστών αναμένεται να πιάσουν δουλειά με το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο από αύριο στο Χίλτον, έχοντας έτοιμα τα κείμενα των απαιτήσεών τους επί των οποίων υπάρχει ήδη η πολιτική δέσμευση της κυβέρνησης.

«Οι λεπτομέρειες τρώνε χρόνο», επισημαίνει πηγή κοντά στις διαπραγματεύσεις, η οποία θεωρεί ότι δεν είναι απίθανο να προκύψουν τεχνικές δυσκολίες στην τελική ευθεία για το SLA, χωρίς να θεωρεί ανέφικτη τη συμφωνία έως τις 22 Μαΐου.

Το βασικό κυβερνητικό σενάριο άλλωστε αυτό είναι. Ψήφιση των μέτρων πριν τις 15 Μαΐου και ένα «ράλι» συναντήσεων που θα κλείσει τις τελευταίες εκκρεμότητες, αρχής γενομένης από αύριο. Στην παρούσα φάση, αυτό που επιδιώκεται είναι η συμφωνία επί των κειμένων του αναθεωρημένου Μνημονίου με τον ESM (SMοU) και του ανάλογου κειμένου με το ΔΝΤ (MEFP), αλλά και επί του εφαρμοστικού νόμου με τα μέτρα των 3,6 δισ. ευρώ και τα ισόποσα αντίμετρα.

Εφόσον αυτά κλείσουν έγκαιρα, η κυβέρνηση ελπίζει ότι ως το Eurogroup της 22ας Μαΐου θα γίνει η συζήτηση για το χρέος, ώστε αφενός να αποφασιστεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και να εκταμιευθεί η δόση των 7 δισ. ευρώ και αφετέρου να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες έχει προγραμματιστεί ένας κύκλος επαφών σε τεχνικό επίπεδο, προκειμένου να εξεταστούν διεξοδικά οι εναλλακτικές παρεμβάσεις στο χρέος, οι οποίες θα ικανοποιούν ταυτόχρονα και τις πολιτικές ανοχές του Βερολίνου και τις προϋποθέσεις του ΔΝΤ.

Η χρυσή τομή αναζητήθηκε στην Ουάσινγκτον αλλά δεν βρέθηκε και όπως επιβεβαίωσε ο Πιερ Μοσκοβισί, οι διαφορές παραμένουν. Υπάρχει βεβαίως η ελπίδα να υπάρξει συμφωνία σύντομα.

Με δήλωσή του ο κοινοτικός επίτροπος ανέφερε πως «δουλεύουμε μαζί με το ΔΝΤ για να φτάσουμε σε κοινά νούμερα. Αν προσπαθούμε να αντιταχθούμε ο ένας στον άλλο, δεν θα εξυπηρετήσουμε τον σκοπό μας. Στο τέλος θα είμαστε μαζί στην ανάλυση για το πρόγραμμα και θα φτάσουμε σε ένα κοινό SLA». Τις διαφορές που παραμένουν ανάμεσα σε Βερολίνο και ΔΝΤ ανέδειξε και η Deutsche Welle.

Στο καλύτερο σενάριο, αρμόδιες πηγές εκτιμούν ότι το Ταμείο θα μπορούσε να απευθυνθεί στο Εκτελεστικό του Συμβούλιο μέσα στον Ιούνιο, εφόσον έχουν προηγηθεί οι αποφάσεις για το χρέος και το ελληνικό σίριαλ να λάβει αίσιο τέλος, με ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης επίσης τον Ιούνιο ή το αργότερο τον Ιούλιο.

Από τις δηλώσεις Τόμσεν προέκυψε ότι το ΔΝΤ θα μπορούσε να συμβιβαστεί με έναν οδικό χάρτη μελλοντικών παρεμβάσεων στο χρέος (μετά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018), ο οποίος θα ήταν απολύτως σαφής ως προς τα μέσα τα οποία θα χρησιμοποιηθούν, αλλά όχι τόσο αναλυτικός σε ζητήματα ποσοτικοποίησης.

Μια αναβαθμισμένη απόφαση νομικής δέσμευσης του Eurogroup, στο πατρόν της αντίστοιχης του περασμένου Μαΐου, όταν μπήκαν στο τραπέζι βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα -εφόσον χρειαστούν- μέτρα για το χρέος, ενδεχομένως και να ικανοποιούσε το ΔΝΤ, αν έχει αποφασίσει όπως φέρεται να διευκολύνει το Βερολίνο ενόψει εκλογών. Είναι όμως ερώτημα αν μια τέτοια απόφαση θα ικανοποιούσε και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκειμένου να αποφασίσει την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, που αποτελεί πλέον τον επίσημο κυβερνητικό στόχο.

Έλενα Λάσκαρη[email protected]

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr