Τι ζητάει η Paneuropean για τη "συγκατοίκηση" στα ΕΛΠΕ και ποιο είναι το παρασκήνιο των συζητήσεων

 

Χρήστος Στεφάνου

Το αίτημα για αναβολή της ΓΣ των ΕΛΠΕ που διατυπώθηκε από την εταιρεία Paneuropean αποτελεί την πρώτη κίνηση που εκδηλώθηκε από την πλευρά του ομίλου Λάτση εδώ και πολλά χρόνια σε σχέση με το καθεστώς συγκατοίκησης με το Δημόσιο στα Ελληνικά Πετρέλαια.

Επισήμως δεν υπάρχει καμία άλλη ερμηνεία ή πληροφόρηση για τις προθέσεις ή για τα αίτια πίσω από το αίτημα.

Το μόνο που είναι σαφές, είναι ότι η πρόταση του μετόχου που κατέχει το 45,47% των μετοχών έγινε δεκτή και άρα υπάρχει περιθώριο 1 μήνα για να καταλήξουν οι όποιες συζητήσεις για το περιεχόμενο των οποίων ωστόσο δεν γίνεται καμία άλλη αναφορά. Όλες οι υπόλοιπες πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, δεν αποτελούν παρά εικασίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες λοιπόν οι προθέσεις του ομίλου Λάτση, έγιναν γνωστές χθες το απόγευμα και ενώ ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε ότι ο υπουργός ενέργειας θα παρίστατο στη ΓΣ των ΕΛΠΕ.

Τα ανοιχτά θέματα που υπάρχουν αφορούν στα εξής:

Πρώτον στην απόφαση για το μέλλον της συμμετοχής των ΕΛΠΕ σε ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ

Δεύτερον στις αποφάσεις για το μέλλον και την προσφορότερη μέθοδο αξιοποίησης της συμμετοχής του δημοσίου στα ΕΛΠΕ (έχει ήδη προκηρυχθεί ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ για την πρόσληψη συμβούλου)

Τρίτον το καθεστώς εκπροσώπησης και συγκατοίκησης των βασικών μετόχων στον όμιλο

Για το τρίτο θέμα να σημειωθεί ότι η Paneuropean εκπροσωπείται από 2 μέλη στο ΔΣ ενώ στελέχη προερχόμενα από τον όμιλο Λάτση είναι τοποθετημένα σε θέσεις κλειδιά του ομίλου κυρίως σε εκτελεστικές θέσεις της οικονομικής διαχείρισης αλλά και στο σχεδιασμό.

Κάποιες πληροφορίες μάλιστα ήθελαν την κυβέρνηση να έχει γίνει αποδέκτης αιτήματος από την πλευρά Λάτση για τοποθέτηση εκτελεστικού μέλους της διοίκησης από την πλευρά της Paneuropean. Σε αυτό το αίτημα ωστόσο η απάντηση ήταν αρνητική δια στόματος του πρωθυπουργού, ο οποίος διαμήνυσε ότι ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει.

Και βέβαια υπάρχει πάντα η υφέρπουσα φημολογία ότι το αίτημα του ομίλου Λάτση δεν έχει ως αντικείμενο μόνο τα ΕΛΠΕ αλλά αποτελεί εκδήλωση δυσαρέσκειας για ένα ευρύτερο πλέγμα που αφορά στις σχέσεις της κυβέρνησης με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του ομίλου. Για αυτό άλλωστε και ο πρωθυπουργός δε δίστασε να αναφερθεί και στο θέμα του Ελληνικού κάνοντας λόγο για σεβασμό των νόμων και του Συντάγματος λέγοντας μάλιστα ότι «παραλάβαμε χάος» και ότι «για πρώτη φορά υπάρχει σχέδιο».

Σε ό,τι αφορά τα ΕΛΠΕ πάντως εκτιμάται ότι υπάρχει σαφές περιθώριο να υπάρξουν κοινά αποδεκτές λύσεις και αύξηση της εκπροσώπησης της Paneuropean «χωρίς να αλλάξει η ομάδα που κερδίζει» όπως ανέφερε και ο πρωθυπουργός.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr