Υπεγράφη η Σύμβαση Μίσθωσης με τα ΕΛΠΕ για ΒΔ Πελοπόννησο και Άρτα-Πρέβεζα

 

Υπεγράφη σήμερα η σύμβαση μίσθωσης μεταξύ του ΥΠΕΝ και των ΕΛΠΕ, από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργο Σταθάκη και διευθύνοντα σύμβουλο των «Ελληνικών Πετρελαίων», κ. Γρηγόρη Στεργιούλη, με αντικείμενο για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων για τις δύο χερσαίες περιοχές - Βορειοδυτική Πελοπόννησος και Άρτα-Πρέβεζα.

Ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι πρόκειται για μία πολύ σημαντική ημέρα, με την οποία ολοκληρώνεται μια διαδικασία που διήρκεσε περίπου δυόμιση έτη. Η σύμβαση μίσθωσης, αμέσως μετά την υπογραφή, θα κατατεθεί στη Βουλή προς κύρωση. Μέσα στο επόμενο διάστημα, όπως είπε ο Υπουργός, αναμένεται να ακολουθήσει και η υπογραφή των συμβάσεων παραχώρησης για τις θαλάσσιες περιοχές, όπου είναι ήδη έτοιμες οι στρατηγικές μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), ενώ ετοιμάζεται και η σχετική ΚΥΑ. Ο κ. Σταθάκης είπε ότι έχει ήδη ανοίξει κύκλος συζητήσεων με μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες για την αξιοποίηση και άλλων περιοχών πέραν του Ιονίου. Το Υπουργείο ετοιμάζει πρόσθετες νομοθετικές παρεμβάσεις προκειμένου να διευκολύνει την εκμετάλλευση αυτών των περιοχών.

Ερωτηθείς σχετικά με το ποιες αλλαγές ετοιμάζονται στο θεσμικό πλαίσιο για την έρευνα υδρογονανθράκων, είπε ότι το υφιστάμενο πλαίσιο δεν είναι πλήρες και ότι υπάρχουν αρκετές ασάφειες. Ο Υπουργός διευκρίνισε, ωστόσο, ότι δεν θα υπάρξουν ριζικές αλλαγές, ενώ θα μελετηθεί και το παράδειγμα της Κύπρου.

Σε ερώτηση, τέλος, αναφορικά με την αξιοποίηση του ποσοστού των ΕΛΠΕ που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ, ο κ. Σταθάκης απέφυγε να δώσει σαφή απάντηση, αρκούμενος να δηλώσει ότι «αυτό θα εξεταστεί στο μέλλον, ανάλογα και με τις μελέτες των συμβούλων».

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, κ. Γ. Στεργιούλης, διαβεβαίωσε ότι η εταιρεία θα κάνει ό, τι είναι δυνατόν για να καταγράψει τα δεδομένα γύρω από τους υδρογονάνθρακες στη χώρα μας, ώστε μελλοντικά να αξιοποιηθούν προς όφελος της χώρας, αλλά και ειδικότερα των ίδιων των ΕΛΠΕ. «Στην προσπάθεια που κάνουμε για διεθνείς συμμαχίες», σημείωσε ο κ. Στεργιούλης, «υπάρχουν τρία προαπαιτούμενα:

1. Η ύπαρξη υδρογονανθράκων με ταυτόχρονη στήριξη του έργου της ΕΔΕΥ

2. Η σταθερότητα στη χώρα, και

3. Η οικονομική ισχύς των συμβαλλομένων».

Σχετικά με το χρόνο έναρξης των γεωτρήσεων και της παραγωγής από τις συγκεκριμένες περιοχές, δήλωσε ότι το πλάνο της εταιρείας είναι τριετές, ενώ πρόσθεσε ότι, μετά την ανάθεση των ερευνών, ακολουθούν οι σεισμικές δοκιμές και η ανάλυση των δεδομένων, διαδικασία που διαρκεί περί το ένα έτος. Μετά θα τεθούν οι στόχοι για τις δοκιμαστικές και τις κανονικές γεωτρήσεις, ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχουν εκμεταλλεύσιμα αποθέματα.

Γενικά, σημείωσε ο κ. Στεργιούλης, η πιθανότητα εύρεσης εκμεταλλεύσιμων αποθεμάτων σε συγκεκριμένες περιοχές-στόχους είναι γύρω στο 20%, και γι’ αυτό είναι καλό, όπως πρόσθεσε χαρακτηριστικά, «να μη δημιουργούμε ελπίδες για Ελντοράντο και σεΐχηδες». 

Στη συνέχεια, ακολούθησε η υπογραφή της σύμβασης μίσθωσης της χερσαίας περιοχής της Αιτωλοακαρνανίας από την Energean OilGas (βλ. εδώ).

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr