Παράταση για ΔΕΣΦΑ μετά από αίτημα ελληνοαμερικανού επενδυτή / Πηγή energypress

 

(upd: 11:00) Ενδιαφέρον από ελληνοαμερικανό επενδυτή εκφράστηκε για την εξαγορά του 66% του ΔΕΣΦΑ, γεγονός που οδήγησε σε παράταση της διαδικασίας εκ μέρους του ΤΑΙΠΕΔ.
Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, λίγο πριν την εκπνοή της προθεσμίας υποβολής μη δεσμευτικών προσφορών, που κανονικά έληγε σήμερα, ένας νέος υποψήφιος, ο οποίος τελικά δεν είναι αμερικανική εταιρεία όπως εικαζόταν αρχικά, αλλά ελληνοαμερικανός επενδυτής, ζήτησε παράταση της διαδικασίας προκειμένου να μπορέσει να εκδηλώσει το ενδιαφέρον του. 
Σαν αποτέλεσμα το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε ολιγοήμερη παράταση, έως τις 7 Αυγούστου, ενώ στο μεταξύ αναμένεται να διαπιστωθεί το μέγεθος και τα "κυβικά" του νέου ενδιαφερόμενου.
Παράλληλα, όπως διαβεβαιώνουν αρμόδιες πηγές, η παράταση δεν σχετίζεται με το θέμα της ΡΑΕ και τον καθορισμό των χρεώσεων για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Νωρίτερα, το energypress έγραφε:
Με όλα τα ενδεχομένα ανοικτά, ακόμη και αυτό της παράτασης, εκπνέει σήμερα η επίσημη προθεσμία προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι για το ΔΕΣΦΑ να υποβάλουν στο διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ, εκδήλωση ενδιαφέροντος.
Ανεξάρτητα αν το Ταμείο ανακοινώσει παράταση στη διαδικασία ή όχι, προκειμένου στο μεταξύ η ΡΑΕ να έχει ολοκληρώσει την διαδικασία καθορισμού των χρεώσεων αερίου για την επόμενη τετραετία, το ενδιαφέρον για το ΔΕΣΦΑ είναι υπαρκτό. 
Ανθρωποι που γνωρίζουν τις εξελίξεις μιλούν για δύο "σίγουρες" υποψηφιότητες, δίχως να αποκλείουν και περισσότερες. Σύμφωνα με τις συζητήσεις που έχουν γίνει και το κλίμα που έχει διαμορφωθεί, οι πληροφορίες μιλούν για :
Μια κοινοπραξία υπό τις Fluxys, και Gasunie, δηλαδή την βελγική και ολλανδική εταιρεία διαχείρισης δικτύων.
Την ιταλική εταιρεία διαχείρισης δικτύων SNAM, από κοινού πιθανώς με κάποιο fund, προκειμένου να ενισχύσει την οικονομική δύναμη του σχήματος. Η SNAM διαπραγματευτόταν στον προηγούμενο διαγωνισμό με τη Socar την εξαγορά του 17% του ΔΕΣΦΑ, στο πλαίσιο της προϋπόθεσης που είχε θέσει η DGcomp προκειμένου να εγκρίνει τη μεταβίβαση στην αζερική εταιρεία.
Ερώτημα είναι τι θα πράξουν οι Ισπανοί της ENAGAS. Στα πλαίσια τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της εταιρείας για το α’ τρίμηνο του 2017, ο πρόεδρος της Enagás επεσήμανε ότι η εταιρεία παρακολουθεί με ενδιαφέρον την συζήτηση για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, δίχως ωστόσο στη δεδομένη στιγμή να μπορεί να προκαταβάλει το ενδεχόμενο επίσημης εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
Κάποιοι αναλυτές, όπως η ιταλική Banca Imi έχει υπολογίσει ότι ο ΔΕΣΦΑ αποτιμάται σε 900 εκατ ευρώ, και επομένως αφαιρώντας τον καθαρό δανεισμό της εταιρείας, το 66% αντιστοιχεί σε 494 περίπου εκατ. ευρώ. Εκτιμά με άλλα λόγια ότι το τίμημα θα κινηθεί υψηλότερα από τα 400 εκατ ευρώ που είχε προσφέρει η αζέρικη SOCAR κατά τον πρώτο διαγωνισμό. Εφόσον επομένως επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που θέλουν στα σχήματα που θα διεκδικήσουν τον ΔΕΣΦΑ, να πρωταγωνιστούν εταιρείες-μέτοχοι του ΤΑP (δηλαδή SNAM, Fluxys, ENAGAS), τούτο σημαίνει ότι θα υπάρξει ισχυρός ανταγωνισμός. Και ισχυρός ανταγωνισμός σημαίνει πλειοδοσία, καθώς το κίνητρο απόκτησης του ΔΕΣΦΑ αυξάνεται, όσο η εξαγορά του συνεπάγεται για το νέο του ιδιοκτήτη σημαντικές συνέργιες με τον TAP.
Οπως και να έχει, τα παραπάνω θα απαντηθούν όταν θα έρθει η ώρα κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών, και εφόσον φυσικά γίνει το πρώτο βήμα της εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Το ερώτημα που θα απαντηθεί σήμερα είναι κατά πόσο το ΤΑΙΠΕΔ θα δώσει παράταση στην προθεσμία ή όχι. Εδώ και ημέρες υπήρχαν πληροφορίες ότι το Ταμείο εξετάζει το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση, προκειμένου να ολοκληρωθεί στο μεταξύ η διαδικασία καθορισμού των χρεώσεων αερίου από τη ΡΑΕ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Το σκεπτικό ήταν ότι κάτι τέτοιο θα καταστούσε διαφανέστερο το επενδυτικό περιβάλλον. Από την άλλη πάλι, η προκαταρκτική αυτή εκδήλωση ενδιαφέροντος δεν δεσμεύει τους ενδιαφερόμενους και για την τελική, δεσμευτική τους προσφορά. Υπό αυτή την έννοια, θα μπορούσε κανείς να πει ότι η απόφαση της ΡΑΕ, δεν επηρεάζει την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
Δεδομένο θεωρείται στην Ιταλία το ενδιαφέρον της SNAM
Στην Ιταλία θεωρείται δεδομένο ότι η SNAM θα επανέλθει στη διεκδίκηση του ΔΕΣΦΑ, μετά την αποτυχία του προηγούμενου διαγωνισμού στον οποίο και είχε προσέλθει από κοινού με τη SOCAR. Σύμφωνα με αναλυτές το αναθεωρημένο πλαίσιο στο οποίο θα διεξαχθεί ο νέος διαγωνισμός διαμορφώνει ευνοϊκότερους όρους.
Υπενθυμίζεται ότι στο νέο διαγωνισμό ουσιαστικά αποκλείονται από την δυνατότητα να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στα σχήματα που θα διεκδικήσουν το ΔΕΣΦΑ, οι προερχόμενες εκτός ΕΕ εταιρείες που δε διαθέτουν την απαραίτητη πιστοποίηση ως διαχειριστές.

Σε πρόσφατη πάντως ανάλυσή της, η Equita υπογραμμίζει ότι, δεδομένης και της ελκυστικότητας που παρουσιάζει ο ΔΕΣΦΑ λόγω των οικονομικών του μεγεθών, θα είχε νόημα για τη SNAM να κινηθεί για την απόκτηση του ΔΕΣΦΑ, προκειμένου να αυξήσει την επιρροή της και να ενισχύσει την παρουσία της στο "Νότιο Διάδρομο". Άλλωστε, όπως υπογραμμίζουν αρκετοί αναλυτές, η SNAM έχει συμμετοχή που ανέρχεται στο 20% στην κοινοπραξία του TAP. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι οι αναλυτές της Equita επισημαίνουν πως, σε ό,τι αφορά την SNAM, η Ελλάδα παρουσιάζει ένα προφίλ κινδύνου υψηλότερο σε σχέση με άλλες δραστηριότητες της επιχείρησης.
Τα ενεργειακά project της περιοχής καθιστούν το ΔΕΣΦΑ ελκυστικό και για άλλους
Πέραν, όμως, της Enagás και της SNAM, υπάρχουν κι άλλοι ενδιαφερόμενοι που, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ήδη κάνει κάποιες προκαταρκτικές κινήσεις, προκειμένου να αποφασίσουν κατά πόσο θα λάβουν μέρος στο διαγωνισμό.
Πληροφορίες του προηγούμενου διαστήματος που ήθελαν τους Αζέρους να εξετάζουν το ενδεχόμενο εκ νέου διεκδίκησης του ΔΕΣΦΑ, στα πλαίσια μιας σύμπραξης με άλλη εταιρεία, ώστε να ανταποκρίνονται στο πλαίσιο και τους περιορισμούς του νέου διαγωνισμού, δεν έχουν επιβεβαιωθεί, αλλά ούτε και διαψευστεί, αν και κάτι τέτοιο θα πρόκειται για εντυπωσιακή εξέλιξη, δεδομένων και των διαφωνιών που είχαν ανακύψει με τους Αζέρους για το τίμημα, ακόμα και σε προχωρημένα στάδια του προηγούμενου διαγωνισμού.
Από εκεί και πέρα, στον κατάλογο των πιθανών ενδιαφερομένων θέση έχουν πιάσει κι άλλες εταιρείες, όπως για παράδειγμα η γαλλική GRTgaz, που πληροφορίες τη θέλουν το προηγούμενο διάστημα να έχει κάνει κάποιες σχετικές επαφές με αρμόδιους παράγοντες. 
Ακόμα, μέσα από δηλώσεις των κορυφαίων στελεχών της, ενδιαφέρον για συμμετοχή στο ΔΕΣΦΑ έχει εκφράσει και η ρουμανική Transgaz, η οποία εξάλλου ήδη συμπράττει με το ΔΕΣΦΑ. Πρόσφατα, μάλιστα, συνυπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας για την προώθηση του "Κάθετου Διαδρόμου", μαζί με τους ομολόγους τους διαχειριστές της Βουλγαρίας, Bulgartransgaz, της Ουγγαρίας FGSZ, καθώς και με την κοινοπραξία ICGB AD, που έχει αναλάβει το έργο υλοποίησης του διασυνδετήριου αγωγού Ελλάδας-Βουλγαρίας IGB.
Στην υπογραφή του μνημονίου, όπως αναφέρουν ρουμανικά μέσα ενημέρωσης, παρίσταντο ως παρατηρητές και οι διαχειριστές της Σερβίας Srbijagas, της Σλοβακίας Eustream και της Μολδαβίας Vestmoldtransgaz, ενώ το παρόν στη σχετική εκδήλωση έδωσαν και εκπρόσωποι εταιρειών με τις οποίες συνεργάζεται η Transgaz, συμπεριλαμβανομένων των ExxonMobil, OMV Petrom, SOCAR Romania, Black Sea Oil and Gas, Deloitte Romania.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη δείχνει και κάποιους επιπλέον λόγους που καθιστούν το ΔΕΣΦΑ ελκυστικό για επενδύσεις, δεδομένης της εμπλοκής του σε ένα εύρος ενεργειακών projects της περιοχής, με σημαντικό γεωοικονομικό και γεωπολιτικό ενδιαφέρον. Τέλος, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τη συμμετοχή κι άλλων εταιρειών στο διαγωνισμό ή και τη σύμπραξη σχημάτων μεταξύ διαχειριστών και funds. Μάλιστα, πληροφορίες θέλουν τα funds SFPI (Βέλγιο) και Marguerite να έχουν ήδη κάνει κάποιες προκαταρκτικές κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr