Enagas: Επιστολή για την συμμετοχή της στο διαγωνισμό του ΔΕΣΦΑ / πηγή energypress

 Ενας ακόμη παίκτης φαίνεται ότι προστίθεται στην λίστα όσων ενδιαφέρονται να διερευνήσουν τις δυνατότητες διεκδίκησης του 66% του ΔΕΣΦΑ.
Ο λόγος για την ισπανική Enagas που σύμφωνα με τις πληροφορίες έχει αποστείλει σχετική επιστολή ενόψει της προθεσμίας για την εκδήλωση των μη δεσμευτικών προσφορών της 7ης Αυγούστου.
Πρόσφατα, και στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της εταιρείας για το α’ τρίμηνο του 2017, ο πρόεδρος της Enagás Antonio Llarden, είχε επισημάνει ότι η εταιρεία παρακολουθεί με ενδιαφέρον τη διαδικασία που έχει ανοίξει για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ. Τότε, o Llarden είχε τονίσει ότι στη δεδομένη στιγμή δεν μπορεί να προκαταβάλει το ενδεχόμενο επίσημης εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Δεν είχε περάσει ωστόσο απαρατήρητη η αναφορά του ότι η Enagás γνωρίζει από πρώτο χέρι τα δεδομένα και τις εξελίξεις, καθώς έχει έστω και έμμεσα, παρουσία στην Ελλάδα, καθώς συμμετέχει στην κοινοπραξία του TAP, με αποτέλεσμα να γνωρίζει τα δεδομένα και τις εξελίξεις στο χώρο.
Τότε ο επικεφαλής της Enagas είχε αφήσει να εννοηθεί πως η συμμετοχή της εταιρείας στο διαγωνισμό για το ΔΕΣΦΑ δεν είναι μια απόφαση που χρειάζεται να λάβει τη δεδομένη στιγμή.
Αναφορά που λίγες μόλις ημέρες πριν την λήξη της αρχικής προθεσμίας για την εκδήλωση ενδιαφέροντος, είχε ερμηνευτεί από κάποιες πλευρές πως η ισπανική εταιρεία είτε ήταν ενήμερη για το ενδεχόμενο παράτασης, είτε είχε να κάνει με το περιθώριο που ούτως ή άλλως υπάρχει για την κατάθεση της δεσμευτικής προσφοράς.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι αναφορές αυτές του κ. Llardén έδειξαν ότι η Enagás παρακολουθεί τις εξελίξεις γύρω από την υπόθεση. Άλλωστε, η ισπανική εταιρεία είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον και στα πλαίσια του προηγούμενου διαγωνισμού.

Πέραν του ισπανικού ενδιαφέροντος, άνθρωποι που γνωρίζουν τις εξελίξεις μιλούν για δύο "σίγουρες" υποψηφιότητες : Μια κοινοπραξία υπό τις Fluxys, και Gasunie, δηλαδή την βελγική και ολλανδική εταιρεία διαχείρισης δικτύων. Και την ιταλική εταιρεία διαχείρισης δικτύων Snam, από κοινού πιθανώς με κάποιο fund, προκειμένου να ενισχύσει την οικονομική δύναμη του σχήματος.
Θυμίζουμε ότι η Snam διαπραγματευτόταν στον προηγούμενο διαγωνισμό με τη Socar την εξαγορά του 17% του ΔΕΣΦΑ, στο πλαίσιο της προϋπόθεσης που είχε θέσει η DGcomp προκειμένου να εγκρίνει τη μεταβίβαση στην αζερική εταιρεία.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr