Νέα Προσπάθεια Οριοθέτησης ΑΟΖ Ισραήλ - Αιγύπτου

 

Ισραήλ και Αίγυπτος φαίνεται να σημειώνουν θετικά βήματα προς την επίλυση των μεταξύ τους διαφορών γύρω από ενεργειακά ζητήματα, σύμφωνα με δημοσιεύματα του αιγυπτιακού τύπου. Έχοντας επιλύσει τις προηγούμενες διαφορές με θέμα χρηματικές οφειλές της Αιγύπτου προς το Ισραήλ, εξελίσσεται νέα προσπάθεια για οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ των δυο χωρών. Εάν επιβεβαιωθεί αυτό, αίρονται τα εμπόδια για εισαγωγές φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Αίγυπτο, γεγονός που θα επηρεάσει την αγορά ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Κύπρου.

Η Αίγυπτος φέρεται να έχει συνάψει προκαταρκτικές συμφωνίες με το Ισραήλ για την επίλυση μιας διεθνούς διαφοράς διαιτησίας, σύμφωνα με την οποία η Αίγυπτος πρέπει να καταβάλει πρόστιμο ύψους 1,76 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αναστολή των εξαγωγών φυσικού αερίου στο Ισραήλ το 2012.

Η ισραηλινή κυβέρνηση από την πλευρά της φέρεται να συμφώνησε «καταρχήν» σε μία μείωση του προστίμου με αντάλλαγμα να επιτραπεί στον ιδιωτικό τομέα να εισάγει φυσικό αέριο από το Ισραήλ, ανοίγοντας έτσι την πόρτα για οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ των δύο χωρών. Η προκαταρκτική συμφωνία που καταρτίστηκε αφορά σε μείωση του προστίμου σε περίπου 300-500 εκατομμύρια δολάρια, ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις σχετικά με το τελικό ποσό.

Η οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων αναφέρεται ότι τέθηκε επί τάπητος κατά τη διάρκεια μιας κεκλεισμένων των θυρών συνάντησης μεταξύ του Αιγύπτιου Προέδρου Αμπτέλ Φατάχ Αλ Σίσι και του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου που έλαβε χώρα στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών τον Σεπτέμβριο του 2016.

 

Εισαγωγή φυσικού αερίου από το Ισραήλ

Τον Αύγουστο η κυβέρνηση της Αιγύπτου εξέδωσε διάταγμα που επιτρέπει στις εταιρείες του ιδιωτικού τομέα να εισάγουν και να πωλούν φυσικό αέριο στην αιγυπτιακή αγορά αφού λάβουν άδεια από Ρυθμιστική Αρχή φυσικού αερίου της χώρας, που αναμένεται να συσταθεί στα τέλη του 2017.

Την απελευθέρωση των εισαγωγών ακολούθησε μια κρίση στην τοπική προσφορά φυσικού αερίου, η οποία ώθησε την αιγυπτιακή κυβέρνηση να σταματήσει την προμήθεια τερματικών υγροποίησης με σκοπό τις εξαγωγές, και να ανακατευθύνει το φυσικό αέριο στις εγκαταστάσεις ηλεκτροπαραγωγής.

 

Οριοθέτηση ΑΟΖ

Το 2003, οριοθετήθηκαν τα θαλάσσια σύνορα Αιγύπτου-Κύπρου και οι επακόλουθες τεχνικές συζητήσεις μεταξύ Αθήνας και Καΐρου είχαν ανάλογο στόχο. Η Αίγυπτος δεν έχει ακόμη υπογράψει συμφωνία για τη χάραξη θαλάσσιων συνόρων με το Ισραήλ ή την Παλαιστίνη.

Ωστόσο, η Αίγυπτος επισημαίνει ότι έχει έλθει σε «συμφωνία με την Κύπρο, την Ελλάδα και το Ισραήλ για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων, ώστε να καταστεί δυνατή η εξόρυξη φυσικού αερίου από την λεκάνη της ανατολικής Μεσογείου και η μετατροπή της σε περιφερειακό ενεργειακό κέντρο».

Επιφυλάξεις υπάρχουν, ωστόσο, στους κόλπους της αιγυπτιακής κυβέρνησης σχετικά με την πρόταση του Ισραήλ για οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων. Τα αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι επιφυλάξεις αυτές αφορούν σε τεχνικά ζητήματα όπως τον αριθμό των ναυτικών μιλίων που ελπίζει το Ισραήλ να λάβει, σε ζητήματα εθνικής ασφάλειας μετά την οριοθέτηση των συνόρων, αλλά και στις πολιτικές επιπτώσεις που αυτή θα έχει στην Παλαιστίνη.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr