Χρ. Κολώνας: ΔΕΣΦΑ - Η short list και τα αναγκαστικά «παντρολογήματα»

 

Short list την ερχόμενη εβδομάδα για τον ΔΕΣΦΑ, η οποία πιθανόν να γεννήσει... συνοικέσια μεταξύ κομμένων και επιτυχόντων για την τελική φάση του διαγωνισμού επενδυτών.

Ειδικότερα, και σύμφωνα με πληροφορίες, η αναμενόμενη για αυτήν την εβδομάδα τελική λίστα των εταιριών που θα περάσουν στην επόμενη διαγωνιστική διαδικασία, δεν θα εκδοθεί μέχρι αύριο Παρασκευή.

Πηγές αναφέρουν πως αφενός οι σύμβουλοι δεν έχουν ακόμη ολοκληρώσει την πρόταση τους για τα κοινοπρακτικά σχήματα που πληρούν τις προϋποθέσεις ώστε να συνεχίσουν στη τελική ευθεία διεκδίκησης του 66% του Διαχειριστή και αφετέρου το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ δεν φαίνεται εφικτό να συνεδριάζει μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας.

Συνεπώς, όπως αναφέρουν οι ίδιες οι πληροφορίες, τα νεότερα αναμένονται την ερχόμενη εβδομάδα.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται στις κινήσεις που θα κάνουν όσοι δεν περάσουν στην επόμενη φάση αλλά κι εκείνοι που θα συνεχίσουν. Το ΤΑΙΠΕΔ θα ανακοινώσει τη λίστα με τους υποψήφιους και στη συνέχεια οι εταιρίες που κόπηκαν... έχουν τη δυνατότητα να αναζητήσουν συμμαχίες με τους επιτυχόντες.

Πηγές της αγοράς θεωρούν δεδομένες αυτές τις συνέργειες, ενώ δεν αποκλείουν και την εμφάνιση και νέων παικτών. Οι τελευταίοι μπορούν να συμμετέχουν εφόσον συνασπιστούν με κάποια από τα σχήματα που θα ανακοινώσει το ΤΑΙΠΕΔ για τον επόμενο γύρο του διαγωνισμού.

Υπενθυμίζεται δε, ότι μία από τις προϋποθέσεις συμμετοχής στο διαγωνισμό του ΔΕΣΦΑ είναι οι εταιρίες να ανήκουν στους Ευρωπαίους Διαχειριστές Συστημάτων Μεταφοράς Φυσικού Αερίου. Μπορούν επίσης οι κοινοπραξίες να συμπεριλαμβάνουν τέτοιες επιχειρήσεις, δηλαδή διαχειριστές.

Μεταξύ των προϋποθέσεων που έχει θέσει και η κυβέρνηση για την επιτυχία του διαγωνισμού είναι αφενός να υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ των εταιριών και αφετέρου το τίμημα να ξεπεράσει το αντίστοιχο του προηγούμενου διαγωνισμού. Ήτοι πάνω από 400 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι οι υποψήφιοι που αναμένουν τα αποτελέσματα της short list είναι η κοινοπραξία των διαχειριστών φυσικού αερίου σε Ιταλία, Ισπανία, Βέλγιο και Ολλανδία, αντίστοιχα και συγκεκριμένα οι SnamS.p.A./ Enagás Internacional S.L.U./ Fluxys S.A./ N.V. Nederlandse Gasunie. Οι τρεις πρώτοι είναι και μέτοχοι της εταιρείας διαχείρισης του αγωγού φυσικού αερίου TAP.

Το δεύτερο σχήμα είναι διαχειριστής του ρουμανικού δικτύου φυσικού αερίου Transgaz S.A. με τον διαχειριστή του γαλλικού δικτύου GRTgaz S.A.

Έτερος διεκδικητής είναι η αμερικανική Integrated Utility Services Inc. (INTUS) η οποία διευθύνεται από τον Δημήτρη Αγουρίδη, ενώ επιτελική θέση έχει ο Άγγελος Αγγέλου. H εταιρία έχει έδρα τις ΗΠΑ και παρέχει τεχνολογικές υπηρεσίες σε σχέση με τις οπτικές ίνες, τους αγωγούς αερίου, τα ηλεκτρικά καλώδια και άλλες εγκαταστάσεις. Θα λειτουργήσει ως οικονομικός και χρηματοπιστωτικός εταίρος σε κοινοπραξία που αναμένεται να συσταθεί, σύμφωνα με τη διαβεβαίωση που έχει δώσει στο Ταμείο.

Από το Κατάρ έρχεται η Powerglobe LLC η οποία προσφέρει μια μεγάλη γκάμα υπηρεσιών στην ενέργεια και στο φυσικό αέριο. Η εταιρία έχει σαν στόχο να χρησιμοποιήσει το χρηματοοικονομικό κέντρο του Κατάρ για να προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε καταριανές και διεθνείς εταιρίες και κυβερνητικούς οργανισμούς που ενδιαφέρονται για έργα παραγωγής ενέργειας από αέριο και LNG στην Μέση Ανατολή, την Αφρική, την Ασία και την Ευρώπη.

Επίσης στο διαγωνισμό συμμετέχει και η επενδυτική Macquarie Infrastructure and Real Assets (Europe) Limited. Πρόκειται για την ευρωπαϊκή θυγατρική τηςMacquarie Group Limited και είναι ο μεγαλύτερος διαχειριστής επενδύσεων σε υποδομές. Στο χαρτοφυλάκιο της περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων δίκτυα μεταφοράς και διανομής αερίου. Η Macquarie έχει πλειοψηφικό μερίδιο στην Societa Gasdotti Italia.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr