Με γερμανική υποστήριξη το σχέδιο του ΥΠΕΝ για τις ενεργειακές κοινότητες

 

Δημήτρης Κοιλάκος

Μεγάλο ενδιαφέρον συγκέντρωσαν οι εξαγγελίες του ΥΠΕΝ για την προώθηση των ενεργειακών κοινοτήτων το Σάββατο στη ΔΕΘ, ένα εγχείρημα στο οποίο πολλοί προσβλέπουν ώστε να αναζωογονηθεί έτι περαιτέρω η ανάκαμψη των ΑΠΕ.

Αυτό που ίσως δεν έχει συγκεντρώσει ακόμα τη δέουσα προσοχή, είναι ότι το σχέδιο για τις ενεργειακές κοινότητες προωθείται στα πλαίσια του Σχεδίου Δράσης Ελλάδος – Γερμανίας για θέματα Ενέργειας και υποστηρίζεται από τη GIZ [Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH], στα πλαίσια της συνεργασίας με το ΥΠΕΝ.

Η, ενδεχομένως άγνωστη σε αρκετούς, GIZ είναι ένας χρηματοδοτικός μηχανισμός του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (BMZ) της Γερμανίας, που στηρίζει σχέδια και δράσεις στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Η στήριξη της GIZ στο σχέδιο του ΥΠΕΝ για τις ενεργειακές κοινότητες προκύπτει μέσω των προβλεπομένων στη συμφωνία για τη μεταξύ τους συνεργασία (Work package 3 : Promotion of decentralized RES installations – Activity 3.1 Support for the development of community RES projects).

Μάλιστα, στα πλαίσια της στενής ελληνο-γερμανικής συνεργασίας για την προώθηση των ενεργειακών κοινοτήτων, η Α. Σκλήρη, επικεφαλής της σχετικής ομάδας εργασίας του ΥΠΕΝ και ο Δ. Τσέκερης, στενός συνεργάτης του Γ. Σταθάκη, θα βρεθούν στο Βερολίνο στις 15 Σεπτεμβρίου, κατόπιν πρόσκλησης από το γερμανικό ΥΠΕΞ, προκειμένου να παραστούν σε σχετική συνάντηση.

Η συνεργασία ΥΠΕΝ-GIZ

Το τρέχον πρότζεκτ της συνεργασίας μεταξύ ΥΠΕΝ και GIZ τιτλοφορείται ‘Technical assistance for renewable energies and energy efficiency in Greece’, έχει διάρκεια από το 2016 μέχρι το 2017 και συγχρηματοδοτείται από την Κομισιόν.

Στα πλαίσιά του, «εκ μέρους του γερμανικού υπουργείου», όπως αναφέρεται στα σχετικά ντοκουμέντα, η GIZ συμβουλεύει και υποστηρίζει το ΥΠΕΝ για την προώθηση των αλλαγών στο θεσμικό πλαίσιο «που είναι κρίσιμες για την περεταίρω ανάπτυξη των ΑΠΕ και της ενεργειακής αποδοτικότητας».

Συγκεκριμένα, μέσω του πρότζεκτ παρέχονται συμβουλές στην κυβέρνηση ώστε να «προσαρμόσει τα σχήματα για την ενίσχυση της ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ», αντλώντας πείρα από άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, «ενθαρρύνοντας την τοπική χρήση των ΑΠΕ καθώς και την ανάπτυξη καινοτόμων και ανταγωνιστικών πιλοτικών πρότζεκτ». Επίσης, δίνεται βοήθεια για «τη βελτίωση των αδειοδοτικών διαδικασιών και τη χρηματοδότηση των ΑΠΕ». Αντίστοιχα, σε ό,τι αφορά την ενεργειακή αποδοτικότητα, το πρότζεκτ συμβάλλει στην «ανάπτυξη των κατάλληλων εργαλείων υποστήριξης και χρηματοδότησης ώστε να κινητοποιηθούν επενδύσεις στην ενεργειακή αποδοτικότητα σε διάφορους τομείς».

Για το σκοπό αυτό, η GIZ συνεργάζεται με το ΚΑΠΕ και με άλλους ειδικούς στους τομείς αυτούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό. 

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι η GIZ είχε και στο παρελθόν συνεργαστεί με το ΥΠΕΝ, μεταξύ άλλων και ως σύμβουλος για τη διαμόρφωση του νέου ρυθμιστικού πλαισίου για τις ΑΠΕ το 2015.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr