Αναβλήθηκε η λήψη απόφασης από το ΤΑΙΠΕΔ για τη short list του ΔΕΣΦΑ - Οι δύο σκόπελοι που δυσκολεύουν το διαγωνισμό

 

Χρήστος Στεφάνου

(upd: 18:30) Για τις επόμενες ημέρες αναβάλλεται η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ σχετικα με τις εταιρίες που θα περάσουν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ζητήθηκαν από τα μέλη του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ περισσότερα διευκρινιστικά στοιχεία.

Νωρίτερα, το energypress έγραφε:

Δύο σκόπελοι στην πώληση του ΔΕΣΦΑ: Η απόρριψη της GRT Gaz και η ομίχλη για τις ταρίφες προκαλούν επιπλοκές στο διαγωνισμό

Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι σήμερα από το ΤΑΙΠΕΔ θα ανακοινωθεί η απόρριψη  της συμμετοχής της κοινοπραξίας GRT Gaz & Transgaz από τη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για το ΔΕΣΦΑ. Όπως σημειώνουν στο energypress νομικοί κύκλοι, είναι σαφές ότι στην προκήρυξη του διαγωνισμού υπάρχει ρητή αναφορά στην υποχρέωση των συμμετεχόντων να διαθέτουν πιστοποίηση OU (Ownership Unbundling) την ώρα που η γαλλική εταιρεία διαθέτει πιστοποίηση ΙΤΟ.

Να σημειωθεί πάντως ότι το ΤΑΙΠΕΔ θα ήθελε για λόγους ανταγωνισμού να δει τους Γάλλους στην επόμενη φάση και σε αυτήν την κατεύθυνση αναζητήθηκαν πιθανές λύσεις.

Ανεξάρτητα από τη συμμετοχή ή όχι των Γάλλων, είναι σαφές ότι ήδη ο διαγωνισμός αποκτά ένα πρώτο πρόβλημα: εάν περάσουν οι Γάλλοι, υπάρχει κίνδυνος για προσφυγές από άλλους συμμετέχοντες που αποκλείστηκαν, εάν αποκλειστούν ανοίγει ο δρόμος στη GRT Gaz που δε θα ήθελε να δει τον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό της να ενισχύεται με ένα σημαντικό asset όπως ο ΔΕΣΦΑ, να προσφύγει κατά των όρων του διαγωνισμού.

Το θέμα της GRT Gaz μάλιστα φέρεται να απασχόλησε και την πρόσφατη επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Μακρόν στην Αθήνα.

Εκτός από το αγκάθι των Γάλλων πάντως, ο διαγωνισμός βρίσκεται αντιμέτωπος και με ένα πιθανόν μεγαλύτερο πρόβλημα. Ο λόγος για την εκκρεμότητα με τις αλλαγές στο καθεστώς τιμολόγησης.

Συγκεκριμένα υπάρχουν δύο ανοιχτά θέματα: Πρώτον οι ταρίφες της Ρεβυθούσας και δεύτερον το θέμα της ανακτήσιμης διαφοράς για τις παρελθοντικές επενδύσεις του διαχειριστή.

Οι επενδυτές όλο και πιο πιεστικά ζητούν να υπάρξει ένα ξεκάθαρο και σταθερό τοπίο για τις ταρίφες, ωστόσο όπως επισημαίνουν νομικοί κύκλοι η οποιαδήποτε αλλαγή στις ταρίφες της Ρεβυθούσας συνεπάγεται την ανάγκη αλλαγών στον κανονισμό τιμολόγησης, αφού θα επηρεαστούν όλες οι ταρίφες.

Εδώ λοιπόν μιλάμε για μια καθυστέρηση της τάξης των 3 μηνών στο καλύτερο σενάριο, που τινάζει στον αέρα το χρονοδιάγραμμα για την ανακήρυξη του προτιμητέου επενδυτή εντός του 2017 (ούτως ή άλλως το οικονομικό κλείσιμο προγραμματιζόταν για το 2018).

Να σημειωθεί ότι ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη συνεννοήσεις και καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να εξηγηθούν οι αλλαγές στους επενδυτές και να ανοίξει δίαυλος επικοινωνίας. Ωστόσο είναι σαφές ότι το “κακό track record” προκαλεί καχυποψία και κάποιοι από τους επενδυτές είναι πιο …”διεκδικητικοί”.

Σε κάθε περίπτωση η υπόθεση του διαγωνισμού του ΔΕΣΦΑ εξελίσσεται πιο δύσκολα από ό,τι αρχικά αναμενόταν.

Να θυμίσουμε ότι στην πρώτη φάση του διαγωνισμού μη δεσμευτικές προσφορές κατατέθηκαν από :

·     Snam S.p.A./ Enagás Internacional S.L.U./ Fluxys S.A./ N.V. Nederlandse Gasunie (Ιταλία, Ισπανία, Βέλγιο, Ολλανδία)

·     Transgaz S.A. / GRTgaz S.A. (Ρουμανία, Γαλλία)

·     Regasificadora del Noroeste S.A. (Ισπανία)

·     Macquarie Infrastructure and Real Assets (Europe) Limited

·     Powerglobe LLC  (Κατάρ)

·     Integrated Utility Services Inc. (INTUS) (Καναδάς)

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr