Μεγάλο ενδιαφέρον για τα project ενεργειακής αυτονομίας των νησιών – Στο επίκεντρο το πρωτοποριακό έργο στο Αμάρι

 

Χρήστος Στεφάνου

Τα έργα ενεργειακής αυτονομίας των νησιών συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον του σημερινού ενεργειακού φόρουμ που πραγματοποιείται στα Χανιά από την ΕΕ στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας "Καθαρή Ενέργεια για όλους τους Ευρωπαίους”. Στο φόρουμ το παρών δίνουν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Επιτροπής, με επικεφαλής τον αρμόδιο Επίτροπο Ενέργειας Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας, η ηγεσία του υπουργείου ενέργειας και άλλα μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

Έχει ιδιαίτερη σημασία ότι η Επιτροπή επέλεξε την Κρήτη προκειμένου να εγκαινιάσει την πρωτοβουλία για την ενεργειακή μετάβαση όλων των νησιών της Ευρώπης, με στόχο τη διασφάλιση της ασφαλούς και φθηνής ενεργειακής τροφοδοσίας αλλά και της δημιουργίας θέσεων εργασίας.

Άλλωστε η Κρήτη είναι το επίκεντρο σημαντικών επενδυτικών πρωτοβουλιών στον τομέα της ενέργειας, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και σημαντικά έργα ΑΠΕ και ενεργειακής αυτονομίας.

Ένα από τα έργα που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον του φόρουμ είναι το κορυφαίο πρωτοποριακό έργο πράσινης ενέργειας που συνδυάζει και την αποθήκευση ενέργειας και εντάσσεται πλήρως στην ευρωπαϊκή στρατηγική ενεργειακής αυτονομίας των νησιών, το έργο αντλησιοταμίευσης στο Αμάρι Κρήτης.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο πράσινο υβριδικό έργο που προωθείται παγκοσμίως συνολικού ύψους 270 εκατ. ευρώ που θα δημιουργήσει περισσότερες από 1.000 θέσεις εργασίας και θα ενισχύσει την ενεργειακή θωράκιση της Κρήτης. Το έργο βρίσκεται στην τελική φάση αδειοδότησης έχοντας εξασφαλίσει κοινοτική χρηματοδότηση για τις μελέτες του, ενώ είναι υποψήφιο για χρηματοδότηση από το πακέτο Γιούνκερ.

Τα χαρακτηριστιστικά του έργου

Με τροφοδοσία της αντλητικής λειτουργίας αποκλειστικά από δύο αιολικά πάρκα εγκατεστημένης ισχύος 89,1 MW στο νομό Λασιθίου και την αντλησοταμίευση στο φράγμα Ποταμών στο νομό Ρεθύμνου, προκύπτει μια ενεργειακή εγκατάσταση με εγγυημένη ισχύ 50 MW (εγκατεστημένη 75 MW), που αποδίδει στο σύστημα της Κρήτης εγγυημένη ενέργεια 227 GWH. Το όλο σχήμα περιλαμβάνει τρεις στροβιλοαντλίες σταθερών στροφών, 25 MW η κάθε μια και δώδεκα αντλίες μεταβλητών στροφών, συνολικής ισχύος 38,4 MW. Με τον τρόπο αυτόν αναβαθμίζεται ενεργειακά ο υπάρχων ταμιευτήρας του φράγματος Ποταμών Αμαρίου (κάτω ταμιευτήρας), και κατασκευάζεται ο άνω ταμιευτήρας χωρητικότητας περί τα 1,2 εκ. κ.μ. 450 μέτρα ψηλότερα.

Η επένδυση, ύψους περίπου 280 εκατομμυρίων ευρώ, έχει εγχώρια προστιθέμενη αξία άνω των 150 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης και η τοπική αυτοδιοίκηση θα απολαμβάνουν ετήσια έσοδα εκατομμυρίων ευρώ κατά την 25ετή περίοδο της σχετικής σύμβασης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και τα δύο έργα αξιοποιούν ως κάτω ταμιευτήρα υπάρχουσες εγκαταστάσεις, ώστε το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα να είναι απόλυτα θετικό.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr