Προς Νέα Ισορροπία Οδεύουν οι Αγορές Πετρελαίου

 

Η τρέχουσα ενεργειακή επικαιρότητα κινείται ακόμη στον απόηχο του Χάρβεϋ και της Ίρμα, των δύο πρόσφατων τυφώνων που έπληξαν τις νοτιοανατολικές ακτές των ΗΠΑ (βλ. εδώκαι εδώ σχετικά άρθρα στο energiagr), και, απ’ ό, τι φαίνεται οι επιπτώσεις τους είναι ακόμα νωπές στην πετρελαϊκή βιομηχανία, ενώ έχουν επιδράσει άμεσα στις δυνάμεις της ζήτησης και προσφοράς που είναι κυρίαρχες στις ενεργειακές αγορές.

Μία από τις πιο φανερές συνέπειες είναι οι τεράστιες ποσότητες αργού που είχαν αποθηκευθεί, εν όψει του τυφώνα σε δεξαμενόπλοια στον Κόλπο του Μεξικού και στον κόμβο του Cushing της Οκλαχόμα, και οι οποίες ακόμη δεν έχουν μετατραπεί σε προϊόντα πετρελαίου. Έτσι, αυτές τις ημέρες ευρίσκεται σε εξέλιξη μία τεράστια προσπάθεια να ξεκινήσει πάλι, το συντομότερο δυνατό, η πλήρης λειτουργία των διυλιστηρίων και να αποκατασταθεί η διαδικασία διάθεσης των αποθεμάτων. Χωρίς αμφιβολία, τα πράγματα επιστρέφουν με αργούς ρυθμούς στην κανονική τους ροή, ιδίως όσον αφορά τον μεγάλο αγωγόColonial, μέσω του οποίου εκτελείται το μεγαλύτερο μέρος των μεταφορών προς τις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ, και ο οποίος είναι ξανά σε πλήρη λειτουργική ετοιμότητα.

Καθώς η αγορά πετρελαίου στις ΗΠΑ επιστρέφει και πάλι στους κανονικούς της ρυθμούς, η προσοχή επικεντρώνεται στις διεθνείς τιμές πετρελαίου, οι οποίες εδώ και 8 ημέρες σημειώνουν σταθερά ανοδική πορεία. Την περασμένη εβδομάδα η τιμή του αμερικανικού αργού, WTI, ξεπέρασε το «φράγμα» των 55 δολ. το βαρέλι, γεγονός που σηματοδοτεί πιθανότατα νέες ανοδικές πιέσεις στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου. Την ίδια στιγμή, φαίνεται ότι κάποιοι επενδυτές χάνουν την εμπιστοσύνη τους στην ικανότητα του σχιστολιθικού αργού των ΗΠΑ να διατηρήσει τους αυξητικούς του ρυθμούς στις σημερινές αγορές πετρελαίου.

Τώρα που η τιμή του αργού φαίνεται να σταθεροποιείται για τα καλά σε επίπεδα πάνω από τα 50 δολ. το βαρέλι, θα άξιζε ίσως τον κόπο να δούμε πιο μακροπρόθεσμα την αγορά πετρελαίου έχοντας υπ’ όψιν τις τάσεις της τελευταίας 5ετίας. Ειδικότερα, παρατηρούμε ότι το Brent κυμαίνεται πολύ υψηλότερα σε σχέση με τα πρόσφατα χαμηλά επίπεδα του περασμένου Ιουνίου, έχοντας ξανακερδίσει το χαμένο έδαφος μετά την μικρή ανάκαμψη που σημειώθηκε την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, λόγω των περικοπών στην παραγωγή αργού, που ξεκίνησαν να εφαρμόζονται στις αρχές του 2017, κατ’ εφαρμογήν των αποφάσεων του OPEC και των εταίρων τους, τον περασμένο Δεκέμβριο. Αν θυμηθούμε τις «χρυσές» ημέρες του 2011-2014 θα παρατηρήσουμε ότι η σημερινή κατάσταση όσον αφορά τις τιμές του πετρελαίου φαίνεται να σταθεροποιείται στην περιοχή ανάμεσα στα 50 και τα 60 δολ. το βαρέλι για το πετρέλαιο Brent, σαν ένα είδος αντικατοπτρισμού.

Αυτό αναδεικνύει μια σειρά από ενδιαφέροντα ζητήματα σε τεχνικό επίπεδο. Πρώτον, όπως δείχνει η γραφική παράσταση με τις τιμές της τελευταίας 5εταίας, η τιμή του Brent σήμερα φαίνεται να ξεφεύγει από την στενή περιοχή των 54 – 57 δολ. το βαρέλι, στην οποία κινήθηκε για αρκετούς μήνες τον περασμένο χειμώνα. Αυτά τα επίπεδα, σύμφωνα με ορισμένους tradersεμφανίζονται σαν «σημεία στήριξης», με την προσδοκία ότι αυτά θα ξεπεραστούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες οδηγώντας σε μια βιώσιμη ανοδική πορεία των τιμών και σε ένα bull market. Ακόμη πρέπει να παρατηρήσουμε ότι τα συμβόλαια του Brent, διάρκειας 50 ημερών, κινούνται σε επίπεδα μόλις 1 δολ. κάτω από αυτά των 200 ημερών. Όπως παρατηρούν οι παραπάνω traders, όταν το συμβόλαιο των 50 ημερών κινείται πολύ κοντά σε αυτό των 200 ημερών, αυτό αποτελεί ένα πιθανό σημάδι ανάκαμψης των αγορών.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr