Ευθύνες στην κυβέρνηση επιρρίπτει ο Μοσκοβισί για το λαθρεμπόριο καυσίμων στην Ελλάδα

 

Ευθύνες στην ελληνική κυβέρνηση επιρρίπτει ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Πιερ Μοσκοβισί, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή Ν. Χουντή για το λαθρεμπόριο καυσίμων.

Ο κ. Μοσκοβισί τονίζει ότι, το «αυτή τη στιγμή εφαρμόζονται η κοινή υπουργική απόφαση και το σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων, τα οποία αμφότερα περιλαμβάνουν δράσεις έως τον Ιούνιο του 2018, καθώς και η στρατηγική κατά του λαθρεμπορίου καυσίμων και καπνού, η οποία καλύπτει την περίοδο 2017-2021», ωστόσο, «επί του παρόντος, κατά την εφαρμογή της κοινής υπουργικής απόφασης και του σχεδίου δράσης για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων σημειώνονται μικρές καθυστερήσεις, αλλά οι αρχές δεσμεύτηκαν ότι θα διασφαλίσουν την πλήρη υλοποίηση του σχεδίου έως τα τέλη Δεκεμβρίου του 2018», καταλήγοντας ότι, για τη στρατηγική κατά του λαθρεμπορίου καυσίμων και καπνού για την περίοδο 2017-2021, οι ελληνικές αρχές «δεν ζήτησαν να τροποποιηθεί η τελική προθεσμία υλοποίησης», τονίζοντας μάλιστα ότι, «Όπως για όλες τις δράσεις που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα, η υλοποίησή τους εμπίπτει στην αρμοδιότητα των ελληνικών αρχών».

Η πλήρης ερώτηση και απάντηση έχουν ως εξής:

Ερώτηση Νίκου Χουντή:

ΘΕΜΑ: Αναγκαία η γνώση της πραγματικότητας για την κατάσταση του λαθρεμπορίου καυσίμων στην Ελλάδα

Στην τελευταία των σχετικών ερωτήσεών μου (Ε-000630/2017), επισήμαινα την «ακατανόητη καθυστέρηση» λήψης μέτρων για την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων στην Ελλάδα, που αποτελεί πρόβλημα πολλών δεκαετιών.

Η Επιτροπή απάντησε ότι, «Οι δράσεις που έχουν ως στόχο την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων αποτελούν μέρος της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος που βρίσκεται επί του παρόντος σε εξέλιξη», σημειώνοντας ότι, «Η εφαρμογή της κοινής υπουργικής απόφασης και του σχεδίου δράσης για την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων, που περιλαμβάνει δράσεις έως τον Ιούνιο του 2018, βρίσκεται σε εξέλιξη» και ότι, «Η στρατηγική κατά του λαθρεμπορίου καυσίμων και καπνού που καλύπτει τα έτη 2017-2021 είναι επίσης στο στάδιο της εφαρμογής. Τέλος, η αγορά σαρωτών για τον εξοπλισμό των τριών κύριων διεθνών λιμένων βρίσκεται επί του παρόντος στο τελικό της στάδιο».

Είναι σαφές από τις «στρογγυλεμένες» διατυπώσεις της Επιτροπής ότι αγνοεί ή έχει παραπληροφορηθεί για τη δήθεν πρόοδο στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων στην Ελλάδα. Την ίδια μέρα κοινοποίησης της απάντησης (30.05.2017), ο αρμόδιος Υπουργός, στη Βουλή, παραδέχθηκε ότι στους ελέγχους για την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων, όχι μόνο δεν έχει υπάρξει πρόοδος, αλλά «έχουν ατονήσει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο». Συγκεκριμένα, οι έλεγχοι από το 2014 ως το 2016 μειώθηκαν κατά 53%, ενώ οι αποφάσεις επιβολής προστίμων μειώθηκαν από 40 σε 10.

Ερωτάται η Επιτροπή:

Μπορεί να παράσχει ιστορικό των δεσμεύσεων των ελληνικών κυβερνήσεων, από το πρώτο Μνημόνιο, και τα αντίστοιχα μέτρα που έχουν εφαρμοσθεί;

Γιατί οι ελληνικές κυβερνήσεις αντί να λαμβάνουν συγκεκριμένα και αποτελεσματικά μέτρα καταπολέμησης του ανεξέλεγκτου λαθρεμπορίου καυσίμων, προβαίνουν, με τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής, σε περαιτέρω αύξηση των φόρων, προσφέροντας επιπλέον bonus στους λαθρεμπόρους;

Τι μέτρα θα λάβει για την εφαρμογή και επιτάχυνση του προγράμματος πάταξης του λαθρεμπορίου καυσίμων;

Απάντηση του κ. Moscovici εξ ονόματος της Επιτροπής

Το συμπληρωματικό μνημόνιο συνεννόησης (ΣΜΣ) της 5ης Ιουλίου 2017, το οποίο υπεγράφη μεταξύ των ελληνικών αρχών και της Επιτροπής εξ ονόματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), περιλαμβάνει δέσμη δράσεων για την ενίσχυση της καταπολέμησης του λαθρεμπορίου. Όπως ορθώς αναφέρει ο κ. βουλευτής, αυτή τη στιγμή εφαρμόζονται η κοινή υπουργική απόφαση [1] και το σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων, τα οποία αμφότερα περιλαμβάνουν δράσεις έως τον Ιούνιο του 2018, καθώς και η στρατηγική κατά του λαθρεμπορίου καυσίμων και καπνού, η οποία καλύπτει την περίοδο 2017-2021. Όπως για όλες τις δράσεις που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα, η υλοποίησή τους εμπίπτει στην αρμοδιότητα των ελληνικών αρχών.

Επί του παρόντος, κατά την εφαρμογή της κοινής υπουργικής απόφασης και του σχεδίου δράσης για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων σημειώνονται μικρές καθυστερήσεις, αλλά οι αρχές δεσμεύτηκαν ότι θα διασφαλίσουν την πλήρη υλοποίηση του σχεδίου έως τα τέλη Δεκεμβρίου του 2018. Εφαρμόζεται επίσης η στρατηγική κατά του λαθρεμπορίου καυσίμων και καπνού, η οποία καλύπτει την περίοδο 2017-2021, και έως τώρα οι αρχές δεν ζήτησαν να τροποποιηθεί η τελική προθεσμία υλοποίησης.

 

[1]    Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Ελληνικής Δημοκρατίας, τόμος 2, αριθ. 2722, της 16ης Δεκεμβρίου 2015.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr