Παλαιά και νέα βαρίδια σε ασφαλιστικό-εργασιακά

 Οι αλλαγές στην προκήρυξη απεργιών, τα οικογενειακά επιδόματα αλλά και τα αιτήματα για αυξήσεις στις συντάξεις χηρείας και μείωση των εισφορών επαγγελματιών, μεταξύ των «καυτών» ζητημάτων.

Παλαιά και νέα βαρίδια σε ασφαλιστικό-εργασιακά

Με παλαιά αλλά και νέα βαρίδια, που ενδέχεται να δυσκολέψουν την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, αναμένεται να προσέλθει αύριο, Τρίτη, στο Χίλτον η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, καθώς η έναρξη της διαπραγμάτευσης βρίσκει στην ατζέντα, εκτός από τα «βαριά» ζητήματα των εργασιακών και της πρόνοιας, και το μόνιμα... ανοικτό ασφαλιστικό.

Μια πρώτη γεύση για τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση αναμένεται να δώσει σήμερα η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, κατά τη συνεδρίαση της συνόδου των υπουργών Απασχόλησης της ΕΕ, στο Λουξεμβούργο.

Αιχμή των ελληνικών θέσεων εκτιμάται ότι θα αποτελέσει η προστασία του ευρωπαϊκού κοινωνικού κεκτημένου, εν μέσω των πιέσεων των δανειστών και κυρίως του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για διατήρηση των μνημονιακών παρεμβάσεων στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και μετά τη λήξη του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018.

Είναι ενδεικτικό ότι στην επίσημη ατζέντα βρίσκεται μόνο η αύξηση της απαιτούμενης απαρτίας στα πρωτοβάθμια σωματεία, ώστε η απόφαση για απεργιακή κινητοποίηση να λαμβάνεται με ποσοστό άνω του 50% των μελών του σωματείου και όχι των συμμετεχόντων στη Γενική Συνέλευση. Η τροποποίηση στη νομοθεσία όμως ανοίγει παράθυρο για περαιτέρω αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο 1264/1982, όπως επιθυμούν τόσο οι δανειστές, και κυρίως το ΔΝΤ, όσο και εγχώριοι εργοδοτικοί φορείς.

Λάδι στη φωτιά της διαπραγμάτευσης αναμένεται να ρίξει η πρόσφατη νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης για την αδήλωτη εργασία, καθώς κατά καιρούς ακούστηκαν και γράφτηκαν αντιδράσεις για διαφορετικά θέματα, όπως για παράδειγμα για την επίσπευση της δικαιοσύνης σε περιπτώσεις απλήρωτης εργασίας, ή ακόμη και για τις διαδικασίες διαβούλευσης σε περίπτωση αλλαγής των όρων εργασίας. Ειδικά για τις δικαστικές διενέξεις μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων, εκπρόσωποι των δανειστών φέρονται να αντιδρούν στη ρύθμιση του πρόσφατου νόμου, υποστηρίζοντας μια εξωδικαστική διαδικασία επίλυσης των διαφορών.

Σύμφωνα με τους δανειστές, πρέπει να υπάρξει αποσυμφόρηση των δικαστηρίων, καθώς λειτουργεί ανασταλτικά για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι επιχειρηματίες παραμένουν όμηροι σε χρόνιες δικαστικές διενέξεις, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους, ενώ ταυτόχρονα η συσσώρευση υποθέσεων στις δικαστικές αίθουσες δημιουργεί προβλήματα ακόμη και στην εύρυθμη λειτουργία του κράτους.

Κατά την 3η αξιολόγηση, αναμένεται να τεθεί και το θέμα της μελέτης σχετικά με τη λειτουργία του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας. Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο μνημόνιο, θα πρέπει να συνταχθεί μια ανεξάρτητη νομική άποψη για τον ρόλο της μεσολάβησης και διαιτησίας στις συλλογικές συμβάσεις. Το έργο πρέπει να παραδοθεί έως τον Φεβρουάριο του 201, ώστε έως τον Μάρτιο να ληφθούν τα απαραίτητα νομοθετικά μέτρα. Εντός του φθινοπώρου θα πρέπει να αποφασιστεί η ανεξάρτητη αρχή που θα συντάξει την έκθεση έως το τέλος του έτους.

Στο πεδίο της πρόνοιας, το μεγαλύτερο αγκάθι εκτιμάται πως είναι η αναδιάταξη των οικογενειακών επιδομάτων καθώς και η αναδιάρθρωση των αναπηρικών παροχών.

Στο... μόνιμα ανοικτό ασφαλιστικό, η ελληνική πλευρά έχει ζητήσει και αναμένεται να διαπραγματευτεί με τους επικεφαλής των δανειστών την επιβολή ενός κατώτερου ορίου στις συντάξεις χηρείας, ώστε να περιοριστούν οι απώλειες στις οποίες οδηγεί ο πρόσφατος ασφαλιστικός νόμος. Σύμφωνα με τον αρμόδιο υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσο Πετρόπουλο, η κυβέρνηση ζητεί την καθιέρωση του κατώτατου ορίου για τις συντάξεις χηρείας στα 384 ευρώ , με ασφαλιστικό χρόνο 20 έτη. Ανάλογα όρια θα θεσπιστούν για λιγότερο χρόνο ασφάλισης.

Παράλληλα, ο κ. Πετρόπουλος αναμένεται να θέσει στους δανειστές την κυβερνητική πρόταση για μείωση της επιβάρυνσης από ασφαλιστικές εισφορές στους ελεύθερους επαγγελματίες με εισόδημα 40.000 ευρώ και άνω.

Όπως μάλιστα δήλωσε στο «Βήμα της Κυριακής» ο κ. Πετρόπουλος, το θέμα θα συζητηθεί με τους θεσμούς όπως και η νέα ρύθμιση οφειλών, που θα λαμβάνει υπόψη τις δυνατότητες αποπληρωμής του οφειλέτη.

Στο μικροσκόπιο των δανειστών θα τεθούν επίσης τα έσοδα του ΕΦΚΑ, η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του υπερταμείου για το τρέχον έτος αλλά και για το 2018, η διαδικασία επανυπολογισμού των συντάξεων για τον προσδιορισμό της προσωπικής διαφοράς, η οποία θα περικοπεί το 2019, αλλά και ο μόνιμος πονοκέφαλος της κυβέρνησης για τη διαδικασία έκδοσης των νέων συντάξεων. Πονοκέφαλο προκαλεί και η καθυστέρηση της ελληνικής κυβέρνησης να καταλήξει σε ένα χρονοδιάγραμμα αναφορικά με την κοινή είσπραξη εισφορών και φόρων, θέμα που θα συζητηθεί εκ των πραγμάτων με τους δανειστές, καθώς η αρχική πρόβλεψη του μνημονίου ήταν η όλη διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2017. Βέβαια, ακόμη δεν έχει αποφασιστεί ούτε ο οδικός χάρτης, προκειμένου να φθάσουμε στον ενιαίο μηχανισμό.

Κατά τη συνάντηση της Τρίτης αναμένεται να συζητηθεί με τους δανειστές και το θέμα του ταμείου Υγείας, Επικούρησης και Εφάπαξ των Δημοσιογράφων, καθώς φαίνεται πως σε τεχνικό επίπεδο οι δανειστές δεν συμφωνούν με τη διατήρηση του ΕΔΟΕΑΠ με τη σημερινή νομική του υπόσταση και την εξαίρεση ενός συγκεκριμένου κλάδου από την ιατροφαρμακευτική κάλυψη του ΕΟΠΥΥ.

Ρούλα Σαλούρου[email protected]

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr