Ληξιπρόθεσμα: Με... σπριντ τον Σεπτέμβριο εξασφαλίστηκε η υποδόση των 800 εκατ

 Θετική η εισήγηση των θεσμών προς το EwG και το ESM, που αποφασίζουν τυπικά την Πέμπτη. Η ΑΑΔΕ σήκωσε το μεγαλύτερο βάρος, 400 εκατ. διατέθηκαν για τις συντάξεις. «Καμπανάκι» δανειστών, ώστε να σταματήσει η δημιουργία νέου στοκ οφειλών από το Δημόσιο.

Ληξιπρόθεσμα: Με... σπριντ τον Σεπτέμβριο εξασφαλίστηκε η υποδόση των 800 εκατ.

Θετική είναι η πρόταση των επικεφαλής των θεσμών για την εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκατ. προς την Ελλάδα, όπως προκύπτει από έγγραφο που δημοσίευσε ο ΣΚΑΪ. Τόσο το EuroWorkingGroup όσο και το Συμβούλιο των Διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) θα συνεδριάσουν την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου για να εγκρίνουν την εκταμίευση των 800 εκατ. ευρώ.

Στο report των θεσμών αναφέρεται πως τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι η πρόοδος στην εκκαθάριση των καθαρών καθυστερούμενων οφειλών στο τέλος Σεπτεμβρίου ικανοποιεί τον στόχο που έχει τεθεί στο πρόγραμμα του ESM.

Ο όγκος των καθαρών καθυστερούμενων οφειλών έχει υποχωρήσει κατά 1,5 δισ. ευρώ από το τέλος Απριλίου ως το τέλος Σεπτεμβρίου του 2017 ή κατά 191% σε σχέση με το ποσό της προηγούμενης εκταμίευσης, ξεπερνώντας έτσι σημαντικά (κατά 0,3 δισ. ευρώ) τον στόχο του 150% που θέτει το πρόγραμμα. 

Η εκκαθάριση των καθυστερούμενων οφειλών έγινε με τη χρήση της χρηματοδότησης από το πρόγραμμα όσο και με ίδιους πόρους. Η χρήση της χρηματοδότησης από το πρόγραμμα ανήλθε στο 0,7 δισ. ευρώ, από τα οποία τα μισά προήλθαν από πόρους του προγράμματος του 2016 που δεν είχαν χρησιμοποιηθεί ως τον Απρίλιο και τα άλλα μισά ήρθαν από την τελευταία εκταμίευση του 0,8 δισ. ευρώ. Το συνολικό ποσό της τελευταίας δόσης μεταφέρθηκε από τον ειδικό λογαριασμό στις κυβερνητικές οντότητες μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο, δεν είχε χρησιμοποιηθεί πλήρως ως το τέλος Σεπτεμβρίου, λόγω της σταδιακής μεταφοράς των πόρων αλλά και λόγω των διοικητικών περιορισμών στην επεξεργασία των πληρωμών, αναφέρεται στο report.

Σε κάθε περίπτωση, οι εναπομείναντες αυτοί πόροι (0,4 δισ. ευρώ) έχουν αρχίσει να αξιοποιούνται τον Οκτώβριο και αναμένεται να εξαντληθούν τις ερχόμενες εβδομάδες.

Η συνεισφορά από τους εγχώριους πόρους ανήλθε σε 5,6 δισ. ευρώ από τον Απρίλιο ως τον Σεπτέμβριο, εκ των οποίων το μεγαλύτερο μέρος χρησιμοποιήθηκε για την εξόφληση των νέων καθυστερούμενων οφειλών που δημιουργήθηκαν την περίοδο αυτή (4,8 δισ. ευρώ) και τα υπόλοιπα για την εξόφληση μέρους του υφιστάμενου όγκου οφειλών (0,8 δισ. ευρώ), τονίζεται στο report.

Η μεγαλύτερη μείωση στον όγκο των καθυστερούμενων οφειλών κατά την περίοδο αξιολόγησης καταγράφηκε τον Σεπτέμβριο. Ο βασικός μοχλός πίσω από τη μείωση του 1,9 δισ. ευρώ των καθαρών καθυστερούμενων οφειλών ήταν η εκκαθάριση επιστροφών φόρου ύψους 1,3 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας προήλθε από ίδιους πόρους, συμπεριλαμβανομένων των συμψηφισμών με φορολογικές υποχρεώσεις. Η μείωση αυτή υπεραντιστάθμισε την εποχιακή αύξηση που παρατηρήθηκε τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω της καταβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Η εκκαθάριση οφειλών προς συνταξιούχους συνέβαλε επίσης στη μείωση του συνολικού όγκου τον Σεπτέμβριο κατά 0,4 δισ. ευρώ, ενώ την αμέσως μεγαλύτερη συμβολή είχε η εκκαθάριση των υπερηµεριών όσον αφορά στις δημόσιες δαπάνες και τις εκτός προϋπολογισμού δαπάνες (0,2 δισ. ευρώ). 

Οι θεσμοί καταλήγουν ότι η πρόοδος στην εκκαθάριση των καθυστερούμενων οφειλών είναι ικανοποιητική. Δεδομένων των διαθέσιμων εγχώριων πόρων και του προγράμματος στήριξης του ESM, οι αρχές καλούνται να δώσουν προτεραιότητα στην εκκαθάριση των καθυστερούμενων οφειλών, ώστε να επιτύχουν τον στόχο για τον μηδενισμό τους ως το τέλος του προγράμματος. Ωστόσο, οι διαρθρωτικές αδυναμίες που προκαλούν τη συσσώρευση νέων καθυστερούμενων οφειλών παραμένουν και πρέπει να αντιμετωπιστούν το γρηγορότερο δυνατό. Για τον σκοπό αυτό, οι αρχές πρέπει να προχωρήσουν τις εργασίες για τον έλεγχο των καθυστερούμενων οφειλών, που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ως τον Μάρτιο του 2018, σημειώνεται στο report.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr