Πρόσκληση Κιτσάκου στους Σέρβους για συμμετοχή σε IGB και πλωτό Αλεξανδρούπολης

 

Δημήτρης Κοιλάκος

Την ευκαιρία να απευθύνει πρόσκληση στη Σερβία για να συμμετάσχει στα μεγάλα ενεργειακά project που εξελίσσονται στην περιοχή, τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό IGB και τον πλωτό σταθμό φυσικού αερίου της Αλεξανδρούπολης, είχε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Θεόδωρος Κιτσάκος, κατά τις επαφές που πραγματοποίησε στη γειτονική χώρα.

Κατά την διάρκεια αυτών των επαφών έγινε μια υψηλότατου επιπέδου ανάλυση και παρουσίαση όλων των γεωπολιτικών εξελίξεων στην ενέργεια στην ευρύτερη περιοχή.  

Ο CEO της ΔΕΠΑ, ο οποίος έχει το τελευταίο διάστημα πολλές διεθνείς επαφές και συναντήσεις, βρέθηκε την Τρίτη 24 Οκτωβρίου στο Βελιγράδι, ως ομιλητής στο 17ο Οικονομικό Φόρουμ της Σερβίας, σε πάνελ για την ενεργειακή κατάσταση της περιοχής. Είχε ταυτόχρονα την ευκαιρία να συναντήσει τη σερβική εταιρεία αερίου, αλλά και τον υπουργό ενέργειας της χώρας, Αλεξάνταρ Άντιτς καθώς και επιχειρηματικούς παράγοντες της ενεργειακής αγοράς της γειτονικής χώρας, προκειμένου να προωθήσει περαιτέρω το στρατηγικό αναπτυξιακό σχεδιασμό της ΔΕΠΑ.

Ο κ. Κιτσάκος προσκάλεσε τους Σέρβους να συμμετάσχουν στα project της περιοχής παρουσιάζοντας τα πλεονεκτήματα αλλά και τις θετικές προοπτικές που ανοίγονται για τις αγορές ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης. 

Όπως ανέφερε μιλώντας στο πάνελ ο κ. Κιτσάκος, οι μεγάλες ανάγκες για φυσικό αέριο στην περιοχή, αλλά και ευρύτερα σε ολόκληρη την Ευρώπη, απαιτούν την αξιοποίηση και άλλων πηγών για την προμήθεια των απαιτούμενων ποσοτήτων. Προς αυτή την κατεύθυνση έχει στρέψει τους σχεδιασμούς της η ΔΕΠΑ , προωθώντας με δυναμικό τρόπο ενεργειακά project  διεθνούς εμβέλειας που ανταποκρίνονται στα νέα δεδομένα.

Ο κ. Κιτσάκος ανέφερε ότι ο ευρύτερος ενεργειακός χώρος που καλύπτει η περιοχή των μεγάλων ενεργειακών project χρειάζεται πάνω από  45 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου, την ώρα που συνολικά στην Ευρώπη καταναλώνεται περίπου το 13% της παγκόσμιας ζήτησης, ενώ τα αποθέματά της φτάνουν μόλις το 1%.

Αυτό σημαίνει ότι η αξιοποίηση και άλλων πηγών  και οδεύσεων φυσικού αερίου αποτελεί επιτακτική ανάγκη. Στις διαπιστώσεις αυτές συμφώνησε και ο υπουργός Ενέργειας της Σερβίας, κ. Antic, ο οποίος σημείωσε ότι χρειάζεται να προωθηθεί περαιτέρω η συνεργασία, η αναζήτηση κοινών θέσεων και η προώθηση κοινών έργων και διασυνδέσεων, τόσο στον τομέα του φυσικού αερίου, όσο και ευρύτερα. Ο Σέρβος υπουργός εντόπισε ως μεγαλύτερη πρόκληση τόσο για το παρόν, όσο και για το μέλλον, την προμήθεια φυσικού αερίου, με τη Σερβία να έχει μόνο ένα δρόμο για να διασφαλίζει τις απαιτούμενες ποσότητες προς το παρόν.

Αυτό είναι και το πεδίο όπου η διεθνής δραστηριότητα της ΔΕΠΑ μπορεί να δώσει απαντήσεις, όπως εξάλλου ανέδειξε και ο κ. Κιτσάκος με την ομιλία του.

Η πιο πρόσφατη εξέλιξη στην κατεύθυνση αυτή αφορά τη συμφωνία που υπέγραψαν στις 12 Οκτωβρίου ΔΕΠΑ και Gastrade, με αντικείμενο τη συμμετοχή της ΔΕΠΑ στο Έργο Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος «Τερματικό ΥΦΑ Βορείου Ελλάδας (LNG TERMINAL)» στην Αλεξανδρούπολη.

Το πλωτό FSRU της Αλεξανδρούπολης θα διασφαλίσει νέες ποσότητες φυσικού αερίου για την τροφοδοσία της ελληνικής και της περιφερειακής αγοράς της ΝΑ Ευρώπης, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην διεύρυνση των πηγών και των οδών προμήθειας φυσικού αερίου, στην προώθηση του ανταγωνισμού προς όφελος του τελικού καταναλωτή, στην ασφάλεια εφοδιασμού της Ελλάδας και των Βαλκανικών χωρών καθώς και στη βελτίωση της αξιοπιστίας και της ευελιξίας του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου καθώς και των Περιφερειακών και Διευρωπαϊκών Συστημάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επόμενο διάστημα επίκειται τριμερής συνάντηση Σερβίας – Βουλγαρίας και Ελλάδος σε επίπεδο υπουργών Ενέργειας, προκειμένου να συμφωνηθούν τα επόμενα κοινά βήματα για την προώθηση και υλοποίηση του έργου.

Άλλωστε, η ΔΕΠΑ, στα πλαίσια του μεσοπρόθεσμου προγραμματισμού για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της ελληνικής αγοράς φυσικού αερίου, έχει αποφασίσει να προχωρήσει στην προμήθεια επιπλέον ποσοτήτων LNG, προκηρύσσοντας διαγωνισμό προμήθειας υγροποιημένου φυσικού αερίου και για την περίοδο 2018-2020, στον οποίο θα κληθούν να συμμετάσχουν μεταξύ άλλων μεγάλες ευρωπαϊκές και αμερικανικές εταιρίες.

Με τον τρόπο αυτό ανοίγει ο δρόμος δυνητικά για να έρθουν οι πρώτες ποσότητες αμερικανικού LNG στην εγχώρια αγορά, γεγονός που έχει ιδιαίτερη σημασία, όπως εξάλλου αναδείχθηκε και στα πλαίσια της πρόσφατης επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα στις ΗΠΑ.

Το δεύτερο σημαντικό διεθνούς εμβέλειας έργο που συγκεντρώνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, από τη σκοπιά που ανέδειξε ο κ. Κιτσάκος μιλώντας στο 17ο Οικονομικό Φόρουμ της Σερβίας, είναι ο διασυνδετήριος αγωγός IGB.

Το έργο βρίσκεται πλέον σε μια ώριμη φάση και είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την περιοχή εν γένει.

Όπως έχει ανακοινώσει η κοινοπραξία ICGB, στην οποία συμμετέχει, μέσω της Εταιρείας ΥΑΦΑ ΠΟΣΕΙΔΩΝ, και η ΔΕΠΑ, η κατασκευή θα ξεκινήσει στα μέσα του 2018, ενώ έχει εκδοθεί και η άδεια κατασκευής επί βουλγαρικού εδάφους.

Εξάλλου, ιδιαίτερη σημασία για την ενίσχυση της διαφοροποίησης της τροφοδοσίας της ευρωπαϊκής αγοράς με φυσικό αέριο έχει και η πρόοδος που έχει συντελεστεί μέχρι στιγμής σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα σημαντικά διεθνή ενεργειακά project στα οποία συμμετέχει η ΔΕΠΑ, προεξάρχοντος του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου EastMed, και του Διασυνδετηρίου Αγωγού Ελλάδας-Ιταλίας,  του South Corridor (δηλαδή αναβίωση του ITGI) καθώς και η έναρξη προμήθειας φυσικού αερίου μέσω του αγωγού TAP.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr