Χουλιαράκης: Στο 0,6-0,7% του ΑΕΠ το κοινωνικό μέρισμα

 Στις 21 /11 θα κατατεθεί ο προϋπολογισμός και σε σχέση με το προσχέδιο δεν θα υπάρχει ουτε ένα πρόσθετο μέτρο, υπογράμμισε ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ. Κίνδυνοι από υπερφορολόγηση και υψηλά πλεονάσματα.

Χουλιαράκης: Στο 0,6-0,7% του ΑΕΠ το κοινωνικό μέρισμα

Στην ειλικρινή παραδοχή ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει στην μεγάλη φορολογική επιβάρυνση της μεσαίας τάξης τόσο για το 2017 όσο και στο 2108 προχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

«Είναι μεγάλη η φορολογική επιβάρυνση για τους έντιμους και τους συνεπείς φορολογούμενους είναι μεγάλη η φορολογική επιβάρυνση για τη μεσαία τάξη …και αυτό είναι συνειδητή επιλογή για να ενισχύσουμε τα πιο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα και οικογένειες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χουλιαράκης.

Υπογράμμισε δε πως στις 21 /11 θα κατατεθεί ο προϋπολογισμός και σε σχέση με το προσχέδιο δεν θα υπάρχει ουτε ένα πρόσθετο μέτρο, «ούτε ένα γιώτα» όπως είπε με έμφαση.

Παραδέχτηκε δε, σύμφωνα με το Real.gr, πως η διατήρηση υψηλών πλεονασμάτων για πολλά χρόνια εγκυμονεί κινδύνους.

Όπως είπε φέτος η κυβέρνηση θα μοιράσει one-off ποσό που αντιστοιχεί στο 0,6% με 0,7% του ΑΕΠ προς ενίσχυση αδύναμων κοινωνικά ομάδων, ενώ το υπόλοιπο από το 2,8% του πλεονάσματος θα μείνει στα Δημόσια ταμεία ως "μαξιλάρι ασφαλείας" μέχρι να επικυρωθούν τα στοιχεία ως τον Απρίλιο του 2018.

«Δεν θέλουμε να πάρουμε ρίσκα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Και υπενθύμισε την περσινή αναθεώρηση των στοιχείων του 2017 από την Eurostat όταν από το 4,2% πήγε στο 3,5%.

Μάλιστα υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση κατάφερε να βρει «ένα μικρό αλλά αρκετά κρίσιμο ποσό 320 εκατ. ευρώ» στον προϋπολογισμό που θα δοθεί για νέα κοινωνικά προγράμματα, οικογενειακά επιδόματα, βρεφονηπιακούς σταθμούς και την καταπολέμηση παιδικής φτώχειας.

Παρά ταύτα το οικονομικό επιτελείο, σύμφωνα με τα όσα είπε ο υπουργός έχει στραμμένο το βλέμμα στην επόμενη μέρα.

Εφόσον “κλειδώσει” το είδος της επιτροπείας που θα έχει η χώρα μετά το τέλος του προγράμματος, ο στόχος είναι η έξοδες της χώρας στις αγορές χωρίς προληπτική γραμμή στήριξης έχοντας ένα “μαξιλάρι” της τάξης των 12-15 δισ., εκ των οποίων τα 9 δισ. θα προέρχονται από τον ESM.

Αυτά σύμφωνα με τον υπουργό θα είναι για «ασφάλεια» και θα χρησιμοποιηθούν για τη θωράκιση της χώρας στο ενδεχόμενο μιας νέας οικονομικής κρίσης.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr