Το κοινωνικό μέρισμα στο τραπέζι του Eurogroup

 Η διανομή κοινωνικού μερίσματος από την κυβέρνηση προβλέπεται να τεθεί στο περιθώριο της σημερινής συζήτησης των υπουργών Οικονομικών. Αναμένεται μήνυμα επιτάχυνσης στα προαπαιτούμενα. Πώς σχεδιάζει να μοιράσει 1,2 δισ. το οικονομικό επιτελείο.

Το κοινωνικό μέρισμα στο τραπέζι του Eurogroup

Τρεις εβδομάδες πριν την κατάθεση του προϋπολογισμού του 2018 στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα έχει σήμερα, στο περιθώριο του Eurogroup, την ευκαιρία διερευνητικών επαφών αναφορικά με τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος, την οποία σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Τόσο ο ίδιος όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης έχουν προαναγγείλει τη διανομή μερίσματος της τάξεως του 0,6%-0,7% του ΑΕΠ ή περίπου 1,2 δισ. ευρώ και την αξιοποίηση ενός επιπρόσθετου ποσοστού λίγο λιγότερο από μισή μονάδα του ΑΕΠ ως «μαξιλάρι ασφαλείας».

Τα πρώτα μηνύματα των δανειστών στο ενδεχόμενο να γίνει διανομή ενός ποσού της τάξεως του 1 δισ. ευρώ με τα περυσινά χαρακτηριστικά της «13ης σύνταξης» ήταν αρνητικά, πριν καλά καλά ξεκινήσει η αξιολόγηση. Στο σενάριο όμως όπου από το 1,2 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο κομμάτι θα αφορά αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου, τα μηνύματα είναι θετικά.

Μεταξύ των πιθανών επιλογών περιλαμβάνεται η εξόφληση συνταξιούχων στους οποίους είχε γίνει το διάστημα 2012-14 λανθασμένη -υψηλότερη- παρακράτηση εισφορών υγείας (συνολικά 300 εκατ. ευρώ), η κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό ενός ποσού 360 εκατ. ευρώ προκειμένου να μην μετακυλιστούν στους καταναλωτές αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος οι οποίες θα προκύψουν από το 2018, στον βαθμό που το Δημόσιο δεν βάλει το χέρι στην τσέπη για χρεώσεις Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας του παρελθόντος, και τα υπόλοιπα, σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση των διεργασιών, θα μπορούσαν να κατευθυνθούν στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης και ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου.

Στο σενάριο αυτό, κόντρες με τους δανειστές δεν φαίνονται, αν και έως το τέλος του μήνα, η εικόνα δεν αποκλείεται σε επίπεδο μεγεθών να έχει διαφοροποιηθεί. Ο ρυθμός ανάπτυξης θεωρείται πιθανότερο από αναλυτές να κυμανθεί μεταξύ 1% και 1,5% έναντι 1,8% που προβλέπει ο προϋπολογισμός. Το ΚΕΠΕ έχει θέσει ήδη τον πήχη στο 1%, το ΙΟΒΕ στο 1,3% ενώ την Πέμπτη η Κομισιόν αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα τις νέες, αναθεωρημένες προβλέψεις της. Χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης μπορεί συνολικά να έχει αρνητική επίπτωση, αλλά αν οι παράμετροι εσόδων και δαπανών παραμείνουν στο ύψος των (αναθεωρημένων) προβλέψεων, το πλεόνασμα τυπικά ως ποσοστό του ΑΕΠ ψηλώνει.

Στο σημερινό Eurogroup -το δεύτερο συνεχόμενο- η Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται στην ατζέντα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στο περιθώριο θα υπάρξουν συζητήσεις και επί του ελληνικού θέματος θα ακολουθήσουν δηλώσεις. Αναμένεται να κινηθούν στη γραμμή της αναγκαίας επιτάχυνσης στην υλοποίηση προαπαιτούμενων, ώστε να κλείσει η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό και κατά προτίμηση έως το τέλος του έτους.

Στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών αναμένονται και πολιτικές ζυμώσεις για τον διάδοχο του Γερούν Ντάισελμπλουμ, καθώς στην επόμενη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου θα υποβληθούν οι υποψηφιότητες για την αλλαγή σκυτάλης από τον Ιανουάριο.

Έλενα Λάσκαρη[email protected]

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr