Καράβι – ρεζέρβα, κόστους 6 εκατ. ευρώ, για να αποφευχθεί… ναυάγιο στην προμήθεια αερίου

 

Θοδωρής Παναγούλης

Στη λύση του να φέρει η ΔΕΠΑ και να «δέσει» στη Ρεβυθούσα πλοίο - δεξαμενή υγροποιημένου αερίου LNG, κατά το κρίσιμο δίμηνο από μέσα Δεκέμβρη έως μέσα Φλεβάρη, προκειμένου να εξασφαλιστεί επάρκεια εφοδιασμού και να αποφευχθούν τα προβλήματα και οι συναγερμοί του περυσινού χειμώνα, φαίνεται ότι προσανατολίζεται Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας η ΔΕΠΑ.

Το κόστος της λύσης αυτής είναι περίπου 6 εκατ. ευρώ και το πιθανότερο σενάριο είναι να πληρωθεί μέσω του Ειδικού Τέλους Ασφάλειας Εφοδιασμού το οποίο ως γνωστόν πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές αερίου.

Η έλευση του καραβιού – ρεζέρβα είναι μια απόφαση που θα ληφθεί τις επόμενες ημέρες. Έχουν ληφθεί και άλλα μέτρα για την ασφάλεια εφοδιασμού με φυσικό αέριο ωστόσο εκτιμάται ότι δεν θα αρκέσουν στην περίπτωση που υπάρχουν μεγάλα προβλήματα.

Φαίνεται λοιπόν ότι θα προτιμηθεί να γίνει η δαπάνη των 6 εκατ. ευρώ για να είναι το σύστημα εξασφαλισμένο και να υπάρχει σιγουριά, ακόμα και αν τελικά αποδειχθεί ότι δεν χρειαζόταν το συγκεκριμένο μέτρο.

«Υπάρχει πράγματι περίπτωση να μην χρειαστεί. Κανείς όμως δεν το ξέρει, ενώ είναι βέβαιο ότι για να αντιμετωπιστεί μια κρίση με τα περυσινά “όπλα”, όπως η μετατροπή καυσίμου ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων από αέριο σε πετρέλαιο θα δαπανηθούν πολύ περισσότερα χρήματα» λέγεται χαρακτηριστικά από αρμόδιο παράγοντα ο οποίος υπενθυμίζει ότι για την αλλαγή καυσίμου τον περυσινό χειμώνα η ΔΕΗ διεκδικεί μερικές δεκάδες εκατομμύρια.

Το σίγουρο είναι ότι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας δεν θέλει να διακινδυνεύσει να κατηγορηθεί για αδράνεια στην περίπτωση που επαναληφθούν φαινόμενα όπως εκείνα του Δεκεμβρίου και του Φεβρουαρίου. Είναι γνωστό άλλωστε ότι και η Κομισιόν έχει δείξει μεγάλο ενδιαφέρον για τις αιτίες της κρίσης και για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να αποφευχθεί η επανάληψή της.

Οι ανησυχίες πάντως για το τι πρόκειται να συμβεί φέτος γίνονται εντονότερες από τη στιγμή που μια επανάληψη της περσινής κατάστασης στη Γαλλία θεωρείται πιθανή, καθώς δημοσιεύονται πληροφορίες ότι αναμένονται καθυστερήσεις στη συντήρηση ορισμένων πυρηνικών μονάδων, όπως και έκτακτες παύσεις της λειτουργίας άλλων.

Επιπλέον, σε ότι αφορά ειδικά τη χώρα μας, ουδείς γνωρίζει τι θα προκύψει, όταν δεν έχει ακόμα εξασφαλιστεί η συνέχιση της διακοψιμότητας των βιομηχανιών, εργαλείο βασικό για τον έλεγχο της κατανάλωσης. Όταν επίσης τα βάρη που προετοιμάζονται για τους ηλεκτροπαραγωγούς είναι σημαντικά και τα ΑΔΙ του μεταβατικού μηχανισμού αμφίβολο αν θα έχουν μέχρι τότε εφαρμοστεί.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr