Με «γεμάτο ταμείο» συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με Shell και ENI η ΔΕΠΑ - Ρευστότητα 300 εκατ. ευρώ στο τέλος του έτους

 

Θοδωρής Παναγούλης

Πολλά σενάρια και πολλές υποπεριπτώσεις εξετάζονται σχετικά με την επόμενη μέρα της αγοράς αερίου στη χώρα μας και ειδικά για το ρόλο που θα έχει σε αυτήν η ΔΕΠΑ. Οι αποφάσεις για τη γενική κατεύθυνση προς την οποία θα κινηθούν τα πράγματα αναμένεται να ξεκαθαρίσουν μέχρι το τέλος του μήνα.

Αυτό προκύπτει από όσα αναφέρουν κύκλοι της διοίκησης της ΔΕΠΑ σχετικά με τις διαπραγματεύσεις, αφενός μεν της επιχείρησης με την Shell και ENI, αφετέρου δε της κυβέρνησης με τους δανειστές.

Αντικείμενο βεβαίως η μετοχική – και όχι μόνον - σχέση που θα έχει η ΔΕΠΑ με τις δύο ΕΠΑ (Αττικής και Θεσσαλίας – Θεσσαλονίκης) αλλά και συνολικά ο τρόπος με τον οποίο θα δραστηριοποιηθεί στη λιανική του αερίου η επιχείρηση.

Δυνατό όπλο πάντως που έχει στα χέρια της η ΔΕΠΑ κατά τις εν εξελίξει συζητήσεις, είναι τα άριστα οικονομικά της στοιχεία. Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, στο τέλος του έτους η ΔΕΠΑ θα έχει ταμειακά διαθέσιμα περί τα 300 εκατ. ευρώ.

«Αυτό σημαίνει όχι μόνον ότι η ΔΕΠΑ είναι “πολύφερνη” αλλά και ότι είναι πολύ ισχυρή έχοντας τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσει τις όποιες αποφάσεις ληφθούν και την όποια αυριανή της θέση στην αγορά» λέγεται χαρακτηριστικά.

Τα θέματα της αγοράς αερίου είχε την ευκαιρία να τα συζητήσει χθες με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μάρος Σέφκοβιτς και με το Γενικό Διευθυντή Ενέργειας Ντομινίκ Ριστορί, τόσο ο κ. Σταθάκης όσο και η διοίκηση της ΔΕΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι το βασικό σενάριο με το οποίο προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις η ελληνική κυβέρνηση είναι να διατηρήσει η ΔΕΠΑ τον ενεργό της ρόλο στην ΕΠΑ Αττικής, και να περιοριστεί σε παθητικό ρόλο στην ΕΠΑ Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας.

Αν και οι θεσμοί είχαν ζητήσει την πλήρη απομάκρυνση της ΔΕΠΑ από την λιανική, η κυβερνητική γραμμή ήταν και είναι ότι η εταιρεία θα παραμείνει στην λιανική μέσω ενός μόνο βραχίονα, δηλαδή την μία από τις δύο ΕΠΑ, με ενεργό όμως ρόλο.

Ενδιαφέρον έχει πάντως η εν εξελίξει διαπραγμάτευση της ΔΕΠΑ με τους δύο μετόχους των ΕΠΑ, δηλαδή την Shell, και την Eni.

Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες, η ΔΕΠΑ βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με την Eni, προκειμένου η τελευταία να αγοράσει μέρος του ποσοστού 51% που κατέχει η πρώτη στην ΕΠΑ Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας. Το σενάριο λέει ότι η ΔΕΠΑ θα μπορούσε και να παραμείνει στην εταιρεία ακόμη και με ποσοστό αρκετά χαμηλότερο του 49%. Εναλλακτική λύση της αγοράς μέρους του μεριδίου της ΔΕΠΑ, είτε η παροχή από τους Ιταλούς μεγαλύτερου ποσοστού στην ΕΔΑ. Όπως και να έχει, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο μέτοχοι στην ΕΠΑ Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας βρίσκονται κοντά στην εξεύρεση λύσης η οποία και δώσει τέλος στο σίριαλ.

Αναφορικά με την περίπτωση της ΕΠΑ Αττικής, θα μπορούσε σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το σχήμα να παραμείνει ως έχει, δηλαδή 51% ΔΕΠΑ, 49% Shell. Το ίδιο ισχύει και για την ΕΔΑ Αττικής. Άλλωστε οι δανειστές δεν έχουν θέσει θέμα με τις Εταιρείες Διανομής Αερίου.

Στην πράξη η κυβέρνηση φέρεται να επιμένει στα όσα είχαν αποφασίσει τόσο η γενική συνέλευση μετόχων της ΔΕΠΑ το καλοκαίρι, όσο και το ΔΣ της εταιρείας, το οποίο και έχει εξουσιοδοτήσει την διοίκηση της εταιρείας να μην μετακινηθεί από την συγκεκριμένη γραμμή. 

 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr