Ανοίγει η Συζήτηση για Επανεθνικοποίηση των Δικτύων από τους Βρετανούς

 

Την ίδια ώρα που στην Ελλάδα οι θεσμοί πιέζουν για επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων στον χώρο της ενέργειας προκειμένου να ρυθμιστούν καλύτερα οι αγορές -ήδη ένα ποσοστό του ΑΔΜΗΕ έχει περάσει στα χέρια της κινεζικής Stade Grid- στη Βρετανία η συζήτηση για επανεθνικοποίηση των ενεργειακών δικτύων έχει αναζωπυρωθεί. Η «National Grid», η εταιρεία που εκμεταλλεύεται το εθνικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της Βρετανίας, υπεραμύνεται των εκκλήσεων για επανεθνικοποίηση.

Η συζήτηση γύρω από την επανεθνικοποίηση των ενεργειακών δικτύων αναζωπυρώθηκε φέτος, καθώς η ιδέα περιελήφθη στο εκλογικό μανιφέστο του Εργατικού Κόμματος, βάσει του οποίου οι οικογένειες θα εξοικονομούσαν περί τις 220 λίρες ετησίως εάν οι βιομηχανίες ενέργειας και υδάτων επιστρέψουν στο κράτος. Σύμφωνα με τους επικριτές των ιδιωτικοποιήσεων η πώληση κρατικών περιουσιακών στοιχείων δεν εκπληρώνει τις υποσχέσεις που είχαν δοθεί για να τη δικαιολογήσουν.

Επίσης, τον προηγούμενο μήνα, ο καθηγητής του πανεπιστημίου της Οξφόρδης κ. Dieter Helm, στον οποίο η βρετανική κυβέρνηση ανέθεσε το έργο της διερεύνησης του κόστους της ενέργειας στη χώρα, πρότεινε ότι ο δημόσιος τομέας (πιθανώς ένας ανεξάρτητος οργανισμός) θα πρέπει να αναλάβει και πάλι τον ρόλο της «National Grid» για τη διαχείριση του ενεργειακού συστήματος. Ωστόσο, η εταιρεία υπερασπίζεται τον ρόλο της υποστηρίζοντας ότι το κόστος διατήρησης του δικτύου μεταφοράς υψηλής τάσης είναι τώρα 30% χαμηλότερο από ό,τι πριν από την ιδιωτικοποίηση το 1990.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο ρυθμιστής της αγοράς «Ofgem», σύμφωνα με τον οποίο, το κόστος της διαχείρισης του δικτύου μειώθηκε κατά 45% τη δεκαπενταετία μετά την ιδιωτικοποίηση. Αλλά, σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times, ακολούθησε μια προγραμματισμένη άνοδος των τιμών, κατά τη δεκαετία έως το 2015 για τη χρηματοδότηση των αναβαθμίσεων του δικτύου. Το συνολικό κόστος των δικτύων μειώθηκε κατά 17%, σύμφωνα με την ρυθμιστική αρχή.

Ο επικεφαλής του ομίλου National Grid Group, κ. John Pettigrew δήλωσε, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, ότι δεν εκπλήσσεται από τη σύσταση, βάσει της πρόσφατης έκθεσης για το ενεργειακό κόστος. "Αλλά συμφωνούμε να διαφωνούμε", δήλωσε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα «The Daily Telegraph», αναφερόμενος και στα οφέλη των πελατών μετά την ιδιωτικοποίηση.

Μετά τη δημοσίευση της έκθεσης ακολούθησε κριτική από διάφορους φορείς, σχετικά με τα κέρδη και τα μερίσματα που καταβάλλουν τα ενεργειακά δίκτυα. Τα …πυρά τους στοχεύουν και τις εταιρείες διανομής, οι οποίες κατέχουν την τοπική υποδομή που μεταφέρει ηλεκτρική ενέργεια από το εθνικό σύστημα μεταφοράς που διαχειρίζεται η «National Grid» σε κατοικίες και επιχειρήσεις.

Πάντως, στα αποτελέσματα του εξαμήνου της, η «National Grid» συμπεριέλαβε μια λεπτομερή αναφορά υπερασπιζόμενη τη θέση της σχετικά με τη λειτουργία και το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ενεργειακού τομέα στο Ηνωμένο Βασίλειο και κατά πόσο προσδίδει αξία στους πελάτες. Όπως υποστηρίζει, τα έξοδα μεταφοράς αποτελούν μόνο το 3% σε έναν μέσο λογαριασμό ενός νοικοκυριού.

Το κόστος του δικτύου στο σύνολό του -συμπεριλαμβανομένου του κόστους της διατήρησης της τοπικής υποδομής- αποτελεί περίπου το ένα τέταρτο των λογαριασμών. Σύμφωνα με την εταιρεία, από την ιδιωτικοποίηση έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος. Τα έξοδα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, όπως υποστηρίζει, είναι σήμερα 30% χαμηλότερα από τα επίπεδα προ της ιδιωτικοποίησης ενώ τα τελευταία 10 χρόνια η εταιρεία έχει επενδύσει περίπου 14 δισ. λίρες σε υποδομές μεταφοράς.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr