ΚΟΙΝΩΝΙΑ Το Πολυτεχνείο ζει

 

44Η ΕΠΕΤΕΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥΠορεία για την 44η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, προς την πρεσβεία των ΗΠΑ, την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017 | EUROKINISSI/Γιάννης Παναγόπουλος

Αν και ο καιρός δεν ευνόησε τους διαδηλωτές, η συμμετοχή στην πορεία για την 44η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου υπήρξε αρκετά μεγάλη χωρίς όμως να αγγίζει τα νούμερα περασμένων ετών. Ο μεγάλος όγκος των συγκεντρωμένων στην Αθήνα έφθασε στην αμερικάνικη πρεσβεία αργά το απόγευμα, σε ήρεμο κλίμα και χωρίς παρατράγουδα. Επεισόδια μετά την πορεία.

Φοιτητικοί σύλλογοι, οργανώσεις και συλλογικότητες της αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου έδωσαν δυναμικό «παρών», φωνάζοντας συνθήματα για την εξέγερση του Πολυτεχνείου, καθώς και κατά του φασισμού. Οι συμμετέχοντες ξεπέρασαν τους 12.000 και αν και το κλίμα θα μπορούσε να πεις κανείς πως ήταν υποτονικό, κράτησαν ζωντανές τις μνήμες της εξέγερσης ενάντια στη χούντα. 

Στην ουρά της πορείας βρέθηκε το «μπλοκ» του ΣΥΡΙΖΑ που την ώρα που έφτασε στην πρεσβεία των ΗΠΑ αποδοκιμάστηκε από μερίδα των συγκεντρωμένων.  

Συναμική παρουσία και από τα «μπλοκ» του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ. 

Μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν λίγο μετά το τέλος της πορείας, στη Λ. Αλεξάνδρας. Σύμφωνα με την αστυνομία, άγνωστα άτομα που δεν είχαν σχέση με την πορεία, μπροστά στον σύνδεσμο του Παναθηναϊκού, πέταξαν φωτοβολίδες εναντίον της διμοιρίας των ΜΑΤ που ακολουθούσε τους διαδηλωτές, οι οποίοι απάντησαν με χρήση χημικών. Μία προσαγωγή. 

Λίγη ώρα αργότερα, μια μικρή ομάδα ατόμων, στην οδό Στουρνάρη, επιτέθηκε με μολότοφ στις αστυνομικές δυνάμεις που απάντησαν κάνοντας χρήση χημικών. Αντίστοιχες εικόνες και στην οδό Τοσίτσα, όπου έχουν στηθεί οδοφράγματα με κάδους απορριμμάτων, καθώς και κοντά στην πλατεία Εξαρχείων.

 

ΕξάρχειαEUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Από τα επεισόδια τραυματίστηκε σοβαρά, στο γόνατό της, μία γυναίκα, στη συμβολή των οδών Νοτάρα και Κουντουριώτη. Η γυναίκα τραυματίστηκε από φωτοβολίδα που εκτοξεύτηκε με αυτοσχέδιο πυροσωλήνα και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός. 

Επεισόδια και στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας

Εφτά προσαγωγές είχαμε στη Θεσσαλονίκη από τα επεισόδια που σημειώθηκαν μετά την πορεία όταν άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου «ταμπουρώθηκαν» στην Πολυτεχνική Σχολή Α.Π.Θ., άναψαν φωτιές και πέταξαν μολότοφ στους αστυνομικούς που απάντησαν κάνοντας περιορισμένη χρήση χημικών και κρότου λάμψης.

Ένας άντρας που περνούσε με τη μοτοσικλέτα του τραυματίστηκε όταν πέρασε το αστυνομικό φραγμό και στην προσπάθεια του να φύγει όσον το δυνατόν γρηγορότερα από τον τόπο των επεισοδίων γλίστρησε και έπεσε. Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ τον παρέλαβε και τον μετέφερε στο νοσοκομείο.

Σταδιακά και μετά το περιστατικό με τον τραυματισμό του αναβάτη του δικύκλου οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν στις εφτά προσαγωγές ο ένας εκ των οποίων είναι ανήλικος.

 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ/ΦΑΝΗ ΤΡΥΨΑΝΗ

•Επεισόδια και στο κέντρο της Πάτρας. 

Νωρίς το απόγευμα, το «μπλοκ» με την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου (μέλη της ΠΑΣΠ), έφτασε μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ.

Λίγο μετά τις 17.00, ξεκίνησε ο κύριος όγκος της πορείας, με τους αντιστασιακούς να βρίσκονται στην κεφαλή. Την ίδια ώρα στη Θεσσαλονίκη -εν μέσω βροχής- η πορεία με κατεύθυνση το αμερικανικό προξενείο, ξεκίνησε με επικεφαλής το Σύλλογο Εξορισθέντων-Φυλακισθέντων.  

Η επέτειος του Πολυτεχνείου εορτάστηκε και σε άλλες πόλεις της χώρας, όπως Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Χανιά κ.ά., όπου έγιναν αντίστοιχες πορείες.

Από το πρωί οι πόρτες του ιδρύματος ήταν ανοιχτές για τον κόσμο

 

ΠορείαΣ.Φ.Ε.Α. | ΕΦ.ΣΥΝ./Μιχαήλ-Άγγελος Κωνσταντόπουλος

Για το μήνυμα αντίστασης του Πολυτεχνείου στον παραλογισμό και τον φόβο και της υπεράσπισης της γνώσης έναντι στον σκοταδισμό μίλησε ο κοσμήτορας της σχολής Πολιτικών Μηχανικών, Δημήτρης Κουτσογιάννης, ο οποίος μάλιστα συμμετείχε στα γεγονότα του ’73, ως πρωτοετής φοιτητής.

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων 1967-1974, Κώστας Μανταίος, τόνισε στην ομιλία του: «Στο Πολυτεχνείο απογειώθηκε η ψυχή ενός λαού. Το Πολυτεχνείο είχε πίσω του μήνες και χρόνια αγανάκτησης του λαού και της νεολαίας και συμβολίζει τη σύνδεση της αξιοπρέπειας με τη δημοκρατική ελευθερία. Το Πολυτεχνείο ζει και θα ζει, όσο η συνείδηση δεν είναι επαναπαυμένη» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Ως είθισται, η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το προσκλητήριο νεκρών και την ανάκρουση του ύμνου του Πολυτεχνείου.

Από το πρωί οι πόρτες του ιδρύματος ήταν ανοιχτές για τον κόσμο, για να αποτίσει φόρο τιμής, αφήνοντας ένα λουλούδι ή ένα στεφάνι. Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών, ωστόσο, που διαμορφώθηκαν φέτος, με την κατάληψη του Πολυτεχνείου, αλλά και τη δυνατή βροχή που άρχισε να πέφτει από το πρωί, ο κόσμος που ήρθε στο Πολυτεχνείο σήμερα ήταν λίγος.

Ιδιαίτερη στιγμή της σημερινής ημέρας ήταν, όταν, υπό καταρρακτώδη βροχή, ο 95χρονος Μανώλης Γλέζος απέτισε τιμή στα θύματα του Πολυτεχνείου, καταθέτοντας λουλούδια στο μνημείο των πεσόντων.

 

ΕUROKINISSI

Στεφάνι κατέθεσαν η ΓΣΕΕ, η ΔΟΕ, η ΟΛΜΕ, η Λαϊκή Ενότητα, οι Οικολόγοι Πράσινοι και σύλλογοι εργαζομένων.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr