Χ. Φλουδόπουλος: Το παρασκήνιο των αλλαγών στη ΔΕΠΑ

 

Οι προταθέντες από το υπουργείο ενέργειας για τη θέση του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΠΑ (Δ. Τζώρτζης και Β. Δότσης) αναμένεται να περάσουν σήμερα από συνέντευξη ενώ η τοποθέτηση τους θα εγκριθεί από την έκτακτη ΓΣ της εταιρείας πιθανότατα αύριο. Την περασμένη εβδομάδα όπως έγινε γνωστό κινήθηκαν οι διαδικασίες για την αλλαγή της διοίκησης της ΔΕΠΑ και συγκεκριμένα του  προέδρου Γ. Σπανούδη και του διευθύνοντος συμβούλου Θ. Κιτσάκου.

Οι αλλαγές θα οριστικοποιηθούν με την έκτακτη γενική συνέλευση που έχει συγκληθεί από το ΤΑΙΠΕΔ, ίσως και αύριο. Σύμφωνα με πληροφορίες του capital.gr η απόφαση για αλλαγή της διοίκησης ελήφθη με τη σύμφωνη γνώμη και των ΕΛΠΕ που έχουν το 35% της ΔΕΠΑ. Ως προς τους λόγους που οδήγησαν το ΥΠΕΝ να ζητήσει την αλλαγή της διοίκησης στη ΔΕΠΑ, φαίνεται ότι υπήρχαν σοβαρά προβλήματα και αδυναμία χάραξης κοινής γραμμής και στρατηγικής για τη μείωση της μονοπωλιακής θέσης της ΔΕΠΑ στη λιανική αγορά, ενώ κατά κάποιες άλλες πηγές υπήρχαν και άλλα σοβαρά ζητήματα που καθιστούσαν δύσκολη τη συμβίωση της διοίκησης με το υπουργείο.

Το σημείο τριβής

Το θέμα της μείωσης του μεριδίου αγοράς της ΔΕΠΑ στη λιανική αποτελεί ακόμη και σήμερα μία από τις βασικές εκκρεμότητες της διαπραγμάτευσης και όλα δείχνουν ότι οδεύουμε προς μία λύση η οποία θα είναι σε κάθε περίπτωση δυσμενής για την εταιρεία. 

Από το καλοκαίρι μάλιστα η απερχόμενη διοίκηση της ΔΕΠΑ είχε εξουσιοδοτηθεί από τη ΓΣ να προχωρήσει την επεξεργασία μιας συγκεκριμένης πρότασης ώστε η εταιρεία να μειώσει σημαντικά το μερίδιό της στην ΕΠΑ Θεσσαλονίκης - Θεσσαλίας (έως και 20%) και να παραμείνει στην ΕΠΑ Αττικής αναλαμβάνοντας μάλιστα το management από τη Shell. Στην κατεύθυνση αυτή μάλιστα είχε εκπονηθεί συγκεκριμένος οδικός χάρτης, ωστόσο οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΔΕΠΑ και Shell (με την Eni για την ΕΠΑ Θεσσαλονίκης - Θεσσαλίας είχαν προχωρήσει και ήταν σε καλό επίπεδο) δεν προχωρούσαν.

Εδώ να σημειωθεί ότι υπάρχει και το θέμα του περίφημου value gap δηλαδή της αποζημίωσης που ζητούν να καταβληθεί οι μέτοχοι των ΕΠΑ (Shell και Eni) καθώς χάνουν το αποκλειστικό δικαίωμα που είχαν βάσει των αρχικών συμβάσεων με το άνοιγμα της αγοράς που ολοκληρώνεται την 1η Ιανουαρίου του 2018. 

Ωστόσο η συγκεκριμένη λύση (μείωση του μεριδίου της ΔΕΠΑ σε Θεσσαλονίκη Θεσσαλία και ανάληψη του μάνατζμεντ στην Αττική) συναντά σοβαρά προσκόμματα και ήδη αναζητείται στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς  άλλη φόρμουλα, γεγονός που συνετέλεσε στο να μεγαλώσει η "απόσταση” μεταξύ του ΥΠΕΝ και της απερχόμενης διοίκησης της εταιρείας. Την ίδια στιγμή πάντως πληροφορίες μιλούν και για άλλα ζητήματα που βάρυναν στην απόφαση του ΥΠΕΝ, με ένα εξ αυτών να αφορά στην εξέλιξη και τη διαχείριση των χρεών μεγάλων πελατών προς τη ΔΕΠΑ. 

Σημειώνεται τέλος ότι τα τελευταία χρόνια η ΔΕΠΑ έχει επιτύχει σημαντική βελτίωση των οικονομικών της μεγεθών και εμφάνισε το 2016 (αλλά και το 2017) κατακόρυφξη αύξηση κερδών αλλά και όγκων πωλήσεων. 

(capital.gr)

 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr