Υπό αναχώρηση η Shell από την ΕΠΑ Αττικής - Πρόταση για εξαγορά του μεριδίου από ΔΕΠΑ, με ταυτόχρονη αποχώρηση από Θεσσαλονίκη Θεσσαλία

 

Χρήστος Στεφάνου

Ως η τελευταία ενεργειακή εκκρεμότητα προβάλει πλέον το θέμα της αγοράς του φυσικού αερίου, ενόψει της οριστικοποίησης της συμφωνίας με τους θεσμούς για τους λιγνίτες της ΔΕΗ. Και ενώ για τα της ΔΕΗ έχει ήδη βρεθεί κοινή βάση με την Κομισιόν, για το θέμα της ΔΕΠΑ ακόμη το τοπίο εμφανίζεται ομιχλώδες.

Εντούτοις η ελληνική πλευρά προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις με συγκεκριμένη συμφωνία, η οποία πλέον μετά και τις διοικητικές αλλαγές στη ΔΕΠΑ, εκτιμάται ότι μπορεί να “τρέξει” γρήγορα και χωρίς προσκόμματα. 

Συγκεκριμένα σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, ο Γ. Σταθάκης θα παρουσιάσει στους θεσμούς πρόταση για πλήρη αποχώρηση της ΔΕΠΑ από την ΕΠΑ Θεσσαλονίκης Θεσσαλίας, με ταυτόχρονη απόκτηση του 100% της ΕΠΑ Αττικής. Οι δύο εμπλεκόμενοι εταίροι της ΔΕΠΑ, δηλαδή η Shell στην Αττική και η ENI στη Θεσσαλονίκη - Θεσσαλία φέρονται να συμφωνούν επί της αρχής σε μια τέτοια λύση.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθούν δύο μάλλον νέα δεδομένα:

Πρώτον ότι επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες που θέλουν τη Shell να έχει ουσιαστικά λάβει την απόφασή της να αποχωρήσει από την ελληνική αγορά αερίου. Πρόσφατα μάλιστα είχε γίνει γνωστό ότι η Shell προσέλαβε και σύμβουλο για αυτό το σκοπό

Δεύτερον ότι η ΔΕΠΑ εμφανίζεται έτοιμη να αποχωρήσει πλήρως από τη μία ΕΠΑ, διατηρώντας ωστόσο παρουσία και μάλιστα ενεργή στην δεύτερη ΕΠΑ

Ως προς τις προϋποθέσεις και τον οδικό χάρτη που θα προταθεί από ελληνικής πλευράς, αυτός έχει ως εξής:

Καταχάς θα προσληφθεί διεθνής χρηματοοικονομικός σύμβουλος, ο οποίος και θα κάνει όλες τις αποτιμήσεις (πιθανόν και για το value gap).

Στη συνέχεια η ΔΕΠΑ θα πουλήσει τις μετοχές που έχει (51%) στην ΕΠΑ Θεσσαλονίκης Θεσσαλίας στην Eni ενώ θα ακολουθήσει η συναλλαγή με τη Shell για την απόκτηση του 49% των μετοχών που κατέχει στην ΕΠΑ Αττικής. Και εδώ η ΔΕΠΑ θα καλύψει το value gap μαζί με την αξία των μετοχών, αξιοποιώντας τα έσοδα από την πώληση στην Eni, τα διαθέσιμα ύψους 320 εκατ. ευρώ αλλά και τις δυνατότητες δανεισμού που έχει (σήμερα ο δανεισμός της εταιρείας είναι μηδενικός).

Σημειώνεται ότι η προηγούμενη πρόταση που είχε απορριφθεί από την πλευρά των δανειστών ενώ δεν είχε βρει και ανταπόκριση από την πλευρά της Shell ήταν να μείνει η ΔΕΠΑ με μερίδιο τουλάχιστον 20% στην ENI και να αποκτήσει το μάνατζμεντ (πιθανόν και μετοχές) της Shell στην ΕΠΑ Αττικής.

Η αντιπρόταση των δανειστών ήταν να μειωθεί το μερίδιο της ΔΕΠΑ και στις δύο ΕΠΑ και να παραμείνει η εταιρεία ως παθητικός μέτοχοςχωρίς δικαιώματα στο μανατζμεντ. Πλέον απομένει να φανεί στις επαφές αυτής της εβδομάδας εάν η νέα ελληνική αντιπρόταση θα βρει ευήκοα ώτα στους επικεφαλής των θεσμών που βρίσκονται στην Αθήνα για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr