Παραμένει η απόσταση ΥΠΕΝ - τρόικας για το αέριο, παθητικό μέτοχο στη λιανική αερίου θέλουν τη ΔΕΠΑ οι θεσμοί

 

Γιώργος Φιντικάκης

Διατηρείται προς το παρόν τουλάχιστον η απόσταση μεταξύ ΥΠΕΝ και θεσμών ως προς τον ρόλο που θα έχει η ΔΕΠΑ στην αγορά λιανικής του φυσικού αερίου.

Καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα μέχρι αύριο, οπότε και το θέμα αναμένεται να έχει κλείσει, όπως είπε προχθές ο Γ.Σταθάκης, οι πληροφορίες του "Energypress" επιμένουν ότι οι δανειστές διατηρούν τις αμφιβολίες τους ως προς κατά πόσο μπορεί η ΔΕΠΑ να έχει πλειοψηφικό ποσοστό και το μάνατζμεντ, σε κάποια από τις δύο ΕΠΑ.

Την Τρίτη στη συνάντηση του κ. Σταθάκη με τους εκπροσώπους των θεσμών, ο υπουργός κατέθεσε πρόταση για πλήρη απόσυρση της ΔΕΠΑ από την ΕΠΑ Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας, με ταυτόχρονη ωστόσο εξαγορά του μεριδίου 49% της Shell στην ΕΠΑ Αττικής.

Σε μια τετοια περίπτωση η ΔΕΠΑ που σήμερα ελέγχει το 51% κάθε μιας εκ των ΕΠΑ, ναι μεν θα αποχωρήσει πλήρως από την αντίστοιχη εταιρεία σε Θεσσαλονίκη-Θεσσαλία, ωστόσο θα αποκτήσει το 100% στην εταιρεία της Αττικής. Ενα είδος κρατικοποίησης της ΕΠΑ Αττικής, όταν η ευρωπαική πρακτική δεν συνάδει με τέτοια μοντέλα.

Στην πράξη η ΔΕΠΑ θα παραμείνει πανταχού παρούσα, με καθετοποιημένη μορφή, τόσο την χονδρεμπορική, όσο και στην λιανική, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με αυτό για το οποίοι πιέζουν εδώ και καιρό οι θεσμοί. Να πάψει η ΔΕΠΑ να είναι και χονδρέμπορος και λιανέμπορος με ενεργητικό ρόλο, έχοντας και το μάνατζμεντ. 

Εδώ και καιρό η τρόικα επέμενε η ΔΕΠΑ να παραμείνει παθητικός μέτοχος τόσο στη μία ΕΠΑ, όσο και στην άλλη, με ποσοστό κάτω του 34%. Είχε μάλιστα απορρίψει την παλαιότερη πρόταση της ελληνικής πλευράς να παραμείνει η ΔΕΠΑ ως παθητικός μέτοχος στην ΕΠΑ Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας, και να διατηρήσει ένα αυξημένο ποσοστό συν το μάνατζμεντ στην ΕΠΑ Αττικής.

Μοιάζει οξύμωρο, από την μια η τρόικα να έχει απορρίψει μια λύση σαν την παραπάνω, και από την άλλη πλευρά να είναι διατεθειμένη να εγκρίνει μια πρόταση με ακόμη πιο αυξημένο ρόλο για την ΔΕΠΑ στη λιανική.

Υπό αυτή την έννοια, τα σενάρια που διαφαίνονται ως τα πιο πιθανά, είναι δύο : Είτε να υποχωρήσει η ελληνική πλευρά και να παραμείνει η ΔΕΠΑ ως παθητικός μέτοχος και στις δύο ΕΠΑ, είτε να επιτρέψουν οι θεσμοί στη ΔΕΠΑ να έχει αυξημένο ρόλο στην ΕΠΑ Αττικής, όχι όμως και το 100%.

Σε κάθε περίπτωση, και με δεδομένο ότι το θέμα αναμένεται να έχει κλείσει ως αύριο, είναι προφανές ότι τα τελευταία 24ωρα οι συζητήσεις και διεργασίες σε τεχνικό επίπεδο, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι στο μεσοδιάστημα, δηλαδή σήμερα ή αύριο, οι διαπραγματεύσεις θα κορυφωθούν, έως ότου τα δύο μέρη καταλήξουν σε συμφωνία.

Το υπουργείο ΠΕΝ από την άλλη πλευρά φαίρεται να υποστηρίζει ότι η πλήρης αποχώρηση της ΔΕΠΑ από Θεσσαλονίκη-Θεσσαλία, με ταυτόχρονη ενίσχυση της παρουσίας της στην Αττική, αποτελεί μια δίκαιη λύση. Υποστηρίζει ότι δεν δημιουργεί αντικρουόμενα συμφέροντα, παρ' ότι η ΔΕΠΑ διατηρεί ισχυρό ρόλο τόσο ως προμηθευτή, όσο και ως παρόχου φυσικού αερίου.

Θυμίζουμε ότι ενόψει της απελευθέρωσης της λιανικής φυσικού αερίου από την 1η Ιανουαρίου του 2018, οι θεσμοί έχουν συμφωνήσει με την κυβέρνηση τον περιορισμό του ρόλου της ΔΕΠΑ, ώστε να ανοίξει η συμμετοχή και ο ανταγωνισμός στην αγορά.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr