Πρωταγωνίστησαν τα Ενεργειακά στην Τετραμερή Σύνοδο Ελλάδας-Βουλγαρίας-Σερβίας-Ρουμανίας

 

Ιδιαίτερη βαρύτητα στα ενεργειακά θέματα δόθηκε στις συζητήσεις μεταξύ των ηγετών Ελλάδας, Βουλγαρίας, Σερβίας και Ρουμανίας στο πλαίσιο της τετραμερούς συνόδου κορυφής που πραγματοποιήθηκε στο Βελιγράδι.

Κατά την κοινή συνέντευξη τύπου των τεσσάρων ηγετών, ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι στον τομέα της ενέργειας, ήδη έχει προχωρήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό η κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ, που φέρνει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν μέσω Τουρκίας προς την Ελλάδα.

Παράλληλα, δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι «υπάρχουν σκέψεις στο μέλλον και για άλλους αγωγούς, που θα περάσουν και θα φέρουν φυσικό αέριο -είναι όλες αυτές οι ιδέες ευπρόσδεκτες- από την Τουρκία προς την Ελλάδα».

«Προχωράμε με πολύ γρήγορους ρυθμούς στη δημιουργία μιας πλωτής πλατφόρμας επανα-υγροποίησης φυσικού αερίου LNG στην Αλεξανδρούπολη. Και άρα η Αλεξανδρούπολη μπορεί να είναι ένας κόμβος ενεργειακός, διότι έχουμε αποφασίσει και θα προχωρήσουμε στην κατασκευή του κάθετου άξονα του ΙGB, που θα διασυνδέει τον ΤΑΡ και φυσικά τον πλωτό αγωγό επανα-υγροποίησης LNG φυσικού αερίου και θα δίνει τη δυνατότητα, αυτός ο κάθετος άξονας, φυσικό αέριο να πάει προς τη Βουλγαρία. Ο λεγόμενος, λοιπόν, IGB, στο βαθμό που θα διασυνδεθεί με τους αγωγούς εκείνους, που συνδέουν τη Βουλγαρία με τη Ρουμανία και τη Σερβία, μπορεί να αποτελέσει ένα project πάρα πολύ ουσιαστικό, που θα δίνει την προοπτική της διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας και την προοπτική της πολύ στενής συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας και Σερβίας για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των χωρών μας και συνολικότερα της περιοχής μας», πρόσθεσε.

Κατά την ομιλία του, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στα «σημαντικά projects» της σιδηροδρομικής διασύνδεσης των τεσσάρων χωρών. Ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στη σιδηροδρομική σύνδεση Ελλάδας - Βουλγαρίας, δήλωσε ότι «ήδη είχαμε τη χαρά να κουβεντιάσουμε και να υπογράψουμε ένα MoU (μνημόνιο συνεργασίας) στην Καβάλα, με τον Βούλγαρο Πρωθυπουργό, (σ.σ. έργο ) που τώρα μπορούμε να το επεκτείνουμε και στη Ρουμανία και αφορά τη σιδηροδρομική διασύνδεση των λιμανιών της Βόρειας Ελλάδας, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Αλεξανδρούπολης, με το Μπουργάς, τη Βάρνα και το Ρούσε και από εκεί στο Βουκουρέστι. Δηλαδή, ουσιαστικά τη σιδηροδρομική διασύνδεση του Αιγαίου με τον Δούναβη. Και ένα άλλο, επίσης πολύ σημαντικό project για το οποίο θα εργαστούμε από κοινού, προκειμένου να βρούμε χρηματοδότηση, είναι ο εκσυγχρονισμός της σιδηροδρομικής διασύνδεσης Θεσσαλονίκης-Βελιγραδίου. Και βεβαίως από εκεί της διασύνδεσης του Βελιγραδίου με τη Σόφια».

«Αυτά τα κοινά, αν θέλετε, projects, που μπορεί να προωθήσουν την οικονομική, εμπορική συνεργασία, μπορεί να αποτελούν και πιλοτικά προγράμματα για το πώς, στο πλαίσιο της Ε.Ε., κράτη-μέλη, αλλά και κράτη που αναμένουν την ενταξιακή τους προοπτική στην Ε.Ε., μπορούν από μόνα τους να αποφασίσουν για το πώς θα χαράξουν το μέλλον τους πάνω σε σταθερές βάσεις συνεργασίας οικονομικής, εμπορικής, αλλά βεβαίως και πολιτιστικής, όλων των ειδών τις συνεργασίες που μπορούμε να αναπτύξουμε. Από μόνοι μας θα χαράξουμε το μέλλον να πάρουμε στα χέρια μας τις ευκαιρίες που έχουμε μπροστά μας, να πάρουμε στα χέρια μας τη ζωή των πολιτών μας, γιατί η ιστορία μας έχει διδάξει ότι οι εντάσεις, οι αντιπαραθέσεις, δεν οδηγούν πουθενά. Ας διδαχθούμε από την πλούσια ιστορία της Βαλκανικής για να χαράξουμε το μέλλον μας σε έναν διαφορετικό δρόμο. Σε έναν δρόμο συνεργασίας, αλληλοκατανόησης, αλληλοσεβασμού και συνανάπτυξης. Αυτό είναι, λοιπόν, το μήνυμα που θέλουμε να δώσουμε οι τέσσερις εδώ και πιστεύω ότι αυτό το μήνυμα θα βρει πολύ μεγάλη απήχηση και στους εταίρους μας στην Ευρώπη, αλλά και στους υπόλοιπους γείτονές μας», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr