Σε συμβιβασμό κατέληξε η μαραθώνια συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ – Με «κομμένα δόντια» ο κανόνας των 550g

 

Μετά από περισσότερες από 15 ώρες διαπραγματεύσεων οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ συμφώνησαν σε κοινές θέσεις για τα τέσσερα προσχέδια νομοθετικών παρεμβάσεων για την «καθαρή ενέργεια», εν όψει των τελικών συζητήσεων που θα διεξαχθούν εντός του 2018 με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Κομισιόν.

Βέβαια, οι προσδοκίες από τη συμφωνία που επετεύχθη χθες είναι μάλλον μετριασμένες, καθώς, όπως αναφέρει το EurActiv, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση αυτό που συμφωνήθηκε είναι μια «γενική προσέγγιση».

Πλέον, αναμένεται να καταλήξει και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις δικές του θέσεις για τα ίδια ζητήματα, ώστε να ξεκινήσουν οι τελικές διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν, προτού οριστικοποιηθούν οι νομοθετικές παρεμβάσεις που θα προωθηθούν.

Στις μαραθώνιες χθεσινές συνομιλίες, οι υπουργοί ενέργειας συμφώνησαν κατ’ αρχήν ότι οι προμηθευτές θα μπορούν να διαμορφώνουν ελεύθερα τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, όμως στο κείμενο που υπογράφηκε κράτη μέλη έθεσαν κάποιες προϋποθέσεις βάσει των οποίων θα μπορεί οι τιμές να υπόκεινται σε ρυθμιστικές παρεμβάσεις.

Τα κράτη-μέλη, όμως, αρνήθηκαν να συμβιβαστούν στο ζήτημα των μηχανισμών ισχύος, όπου η πρόταση περιελάμβανε τον περιορισμό των εκπομπών CO2 σε 550g/kWh για τις μονάδες που θα λαμβάνουν αποζημίωση.

Η συμφωνία που επετεύχθη προβλέπει ότι η περίοδος για την οποία οι υπάρχουσες ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες θα μπορούν να λαμβάνουν αποζημιώσεις, ακόμα κι αν δεν εμπίπτουν στα όρια του περιορισμού των 550g, παρατείνεται και η έξοδός τους θα γίνει σταδιακά. Ο περιορισμός στις εκπομπές CO2 de facto θέτει εκτός αποζημιώσεων τις ανθρακικές μονάδες, όπως αναφέρει το EurActiv.

Επίσης, εμπόδια τέθηκαν από τη γαλλική πρωτοβουλία να προτείνει τη θέσπιση στόχων για το 2027 για ζητήματα ενεργειακής διακυβέρνησης, ενώ η αρχική πρόταση της εσθονικής προεδρίας προέβλεπε στόχους μόνο για το 2023 και το 2025. Τελικά, η πρόταση για στόχο για το 2027 υιοθετήθηκε, χωρίς να ποσοτικοποιηθεί.

Σε ό,τι αφορά τις ΑΠΕ, οι υπουργοί Ενέργειας συμφώνησαν να υιοθετήσουν την πρόταση της Κομισιόν για στόχο 27% για το 2030, καθώς και για ετήσια αύξηση 1% στο μερίδιο των ΑΠΕ σε θέρμανση και ψύξη.

Για τις μεταφορές, ο στόχος που τέθηκε αφορά το 14% μέχρι το 2030, καθώς και έναν επιπλέον στόχο για 3% για σύγχρονα βιοκαύσιμα. Το ήδη ισχύον 7% για βιοκαύσιμα πρώτης γενιάς παραμένει.

Δείτε το ρεπορτάζ του energypress για τις χθεσινές διαπραγματεύσεις που κατέληξαν στο συμβιβασμό εδώ.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr