Χρυσώνουν το χάπι στις λιγνιτικές περιοχές με μειωμένα τιμολόγια ρεύματος

 

Γιώργος Φιντικάκης

Σε τροπολογία που θα κατατεθεί στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ για τις ενεργειακές κοινότητες θα συμπεριληφθεί η δέσμευση της κυβέρνησης για το λεγόμενο ειδικό τιμολόγιο στα νοικοκυριά των λιγνιτικών περιοχών, το οποίο και θα προβλέπει σημαντικές μειώσεις έναντι των σημερινών επιπέδων.

Η έκπτωση που σύμφωνα με τις πληροφορίες θα ανέρχεται στο 30%, αποτελεί παλαιότερη δέσμευση που έχει δώσει ο Πρωθυπουργός προς τις τοπικές αρχές της Δ.Μακεδονίας, ως αντισταθμιστικό όφελος για τη χρόνια επιβάρυνση που έχει δεχθεί η περιοχή από τη λιγνιτική δραστηριότητα. Στη πραγματικότητα όμως η δέσμευση είχε εκληφθεί ως μια προσπάθεια της κυβέρνησης να χρυσώσει το χάπιστις τοπικές κοινωνίες της Β.Ελλάδας για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.

Τη συγκεκριμένη παροχή είχε ανακοινώσει το περασμένο καλοκαίρι ο Πρωθυπουργός από τη Κοζάνη, στο πλαίσιο του αναπτυξιακού συνεδρίου, και αρχικά η διάταξη επρόκειτο να ενταχθεί στον προυπολογισμό του έτους 2018, κάτι το οποίο όμως δεν συνέβη. Ετσι, θα κατατεθεί σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΝ ως τροπολογία στο νομοσχέδιο για τις ενεργειακές κοινότητες.

Τότε ο κ. Καρυπίδης είχε μιλήσει για δικαίωση όλων των φορέων της Δ. Μακεδονίας που διεκδικούσαν εδώ και χρόνια το σχετικό αίτημα, και το οποίο θα είναι από το 2018 πλέον μια πραγματικότητα, συμβάλοντας στην οικονομική ελάφρυνση των κατοίκων της περιοχής.

Στη πρόταση που είχε υποβάλει η περιφέρεια προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ζητούσε έκπτωση 30% στα νοικοκυριά και 50% στις επιχειρήσεις. Τότε οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για ένα κόστος της τάξης των 25 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Οταν όμως ο κ. Τσίπρας δεσμευόταν το καλοκαίρι για το μέτρο, η πώληση των μονάδων της Μεγαλόπολης δεν βρίσκονταν ακόμη στο τραπέζι. Το εύλογο επομένως ερώτημα είναι πόσο θα αυξηθεί το κόστος του μέτρου, και ποιός θα το επωμιστεί, εφόσον εκτός της Μελίτη στη Φλώρινα, επεκταθεί η παροχή και στη Μεγαλόπολη. Η τελευταία δύσκολα μπορεί να εξαιρεθεί, μετά και την απόφαση πώλησης δύο μονάδων της.

Αλλωστε το Δεκέμβριο είχαν δει το φως της δημοσιότητας πληροφορίες για ένταξη στο μέτρο και των νοικοκυριών του Δήμου Μεγαλόπολης Αρκαδίας, ο οποίος επίσης εδώ και αρκετές δεκαετίες έχει υποστεί σημαντική περιβαλλοντική επιβάρυνση από την εξόρυξη λιγνίτη και τη χρήση του καυσίμου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στις μονάδες της ΔΕΗ.

 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr