Αδημονούν για το φυσικό αέριο οι Κύπριοι - Τα ευρήματα δημοσκόπησης

 

Οι συνεχιζόμενες απειλές της Τουρκίας προκαλούν ανασφάλεια σε σημαντική μερίδα των πολιτών, που ανησυχούν για τις περιορισμένες δυνατότητες αμυντικής μας θωράκισης στην ΑΟΖ, ενώ έχουν ισχυρή πεποίθηση ότι η Κύπρος μπορεί να καταστεί ενεργειακός κόμβος. Οκτώ στους δέκα πολίτες πιστεύουν πως η εκμετάλλευση των φυσικών μας πόρων θα ενισχύσει τη διαπραγματευτική μας ισχύ στις συνομιλίες, ενώ η πλειοψηφία θεωρούν πως τα όποια έσοδα προς τους Τ/κ θα πρέπει να δοθούν μετά την επίλυση του Κυπριακού.

Ταυτότητα έρευνας

Γραφείο: IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας,
Ανάθεση: Εφημερίδα «Σημερινή»,
Ημερομηνία διεξαγωγής: Ιανουάριο 2018,
Κάλυψη: Παγκύπρια - Αστικές & Αγροτικές περιοχές,
Χαρακτηριστικά δείγματος: Άνδρες και γυναίκες ηλικίας 18+,
Μέγεθος δείγματος: 500 άτομα,
Επιλογή δείγματος: Τυχαία στρωματοποιημένη δειγματοληψία,
Συλλογή στοιχείων: Τηλεφωνικές συνεντεύξεις με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου.

Αισιοδοξία μετά το Ζορ (1)

Αρκετά αισιόδοξοι εμφανίζονται οι Κύπριοι για τις προοπτικές στην Κυπριακή ΑΟΖ, ιδιαίτερα μετά την ανακάλυψη του υπεργιγαντιαίου κοιτάσματος Ζορ στην ΑΟΖ της Αιγύπτου. Συγκεκριμένα, 33% δηλώνουν πολύ αισιόδοξοι για ύπαρξη ανάλογων μεγάλων κοιτασμάτων στα χωρικά ύδατα της Κύπρου, με το 47% να δηλώνουν κάπως αισιόδοξοι. Αντιθέτως, μόνο ένα ποσοστό 3% εμφανίζονται απαισιόδοξοι για νέες ανακαλύψεις.

Έσοδα για ανάπτυξη (2)

Ένας στους δυο πολίτες θεωρούν πως τα έσοδα που θα προκύψουν από την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου τα επόμενα χρόνια πρέπει κατά κύριο λόγο να αξιοποιηθούν για ανάπτυξη και επενδύσεις. Ακολουθεί με ένα χαμηλότερο ποσοστό, της τάξης του 13%, η πεποίθηση πως τα χρήματα από το φυσικό αέριο θα πρέπει να διοχετευτούν για κάλυψη δημοσιονομικών «τρυπών». Ένας στους δέκα πιστεύουν πως πρέπει να αξιοποιηθεί για τη δημιουργία ταμείου για το μέλλον, ένα 7% για αποπληρωμή του χρέους και τέλος υπάρχουν ορισμένοι που εκτιμούν πως πρέπει να βοηθηθούν ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Σε ρόλο ενεργειακού κόμβου (3)

Την ισχυρή πεποίθηση ότι η Κύπρος μπορεί να καταστεί περιφερειακός κόμβος φυσικού αερίου έχουν περίπου εννέα στους δέκα πολίτες, με μόλις έναν στους δέκα να διατηρούν αντίθετη άποψη. Αυτό ερμηνεύεται ως απότοκο των συνεχόμενων τριμερών επαφών που διενεργεί το τελευταίο διάστημα η Κυπριακή Δημοκρατία με γειτονικά κράτη, όπως η Ελλάδα, η Αίγυπτος, το Ισραήλ, ο Λίβανος και η Ιορδανία, έχοντας παράλληλα τη στήριξη της Ε.Ε.

Αξιοποίηση ασχέτως λύσης (4)

Παρά το αδιέξοδο στις συνομιλίες του Κυπριακού, και το αβέβαιο μέλλον των διαπραγματεύσεων, εννιά στους δέκα πολίτες θεωρούν πως πρέπει να προχωρήσουμε σε αξιοποίηση των κοιτασμάτων, ασχέτως της πορείας επίλυσης του Κυπριακού. Η άποψη αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς έρχεται εν μέρει σε αντίθεση με δηλώσεις διαφόρων αξιωματούχων της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, που αφήνουν να εννοηθεί πως μόνο με λύση του εθνικού μας προβλήματος θα μπορέσουμε να προβούμε σε αξιοποίηση του υποθαλάσσιου πλούτου. Μόνο το 7% έχουν αντίθετη άποψη, με ένα 5% να μη θέλουν να πάρουν θέση.

Να μην πάρουν μερίδιο (5-6)

Επτά στους δέκα πολίτες δεν θεωρούν πως πρέπει να δοθεί μερίδιο πριν από όποια λύση του Κυπριακού στους Τ/κ. Στο ίδιο πλαίσιο, οκτώ στους δέκα πολίτες εκφράζουν την άποψη πως αν θα πρέπει να παραχωρηθούν έσοδα, αυτά θα πρέπει να δοθούν στους Τ/κ μετά τη λύση του Κυπριακού. Ένας στους δέκα δηλώνουν πως πρέπει να τους δοθούν όταν βρισκόμαστε σε ακτίνα λύσης, προφανώς ως κίνητρο, ενώ 8% πιστεύουν πως οι Τ/κ θα πρέπει να λάβουν μερίδιο μόλις υπάρξουν τα πρώτα έσοδα.

Διχασμένοι για αντίκτυπο τουρκικών προκλήσεων (7)

Διχασμένοι εμφανίζονται οι πολίτες στο ερώτημα αν οι τουρκικές προκλήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ λειτουργούν αποτρεπτικά για τις ξένες εταιρείες, ώστε να επενδύσουν στην Κύπρο. Λίγο περισσότεροι από τους μισούς θεωρούν πως οι τουρκικές προκλήσεις δεν έχουν τέτοιο αντίκτυπο, ενώ το 47% συμμερίζονται την αντίθετη άποψη.

Αναγκαία η θωράκιση της ΑΟΖ (8)

Οι περιορισμένες δυνατότητες αμυντικής προστασίας στην ΑΟΖ μας φαίνεται πως ανησυχούν ένα μεγάλο αριθμό των συμπολιτών μας. Συγκεκριμένα, το 45% δηλώνουν πως ανησυχούν αρκετά και το 21% ανησυχούν σε μεγάλο βαθμό. Υπάρχει όμως και ένα ποσοστό του 16% που έχουν λιγότερες ανησυχίες, ενώ το 18% δεν ανησυχούν καθόλου. Προφανώς στη δεύτερη περίπτωση θεωρούν πως η παρουσία ξένων εταιρειών και τα συμφέροντα των κρατών που εκπροσωπούν λειτουργούν αποτρεπτικά για την Άγκυρα, που επιχειρεί να προκαλέσει εντάσεις. Σε κάθε περίπτωση, η πρόσφατη αγορά ενός πλοίου ανοιχτής θαλάσσης για επιτήρηση της ΑΟΖ είναι μια κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν επαρκεί προκειμένου οι πολίτες να αποβάλουν το αίσθημα ανασφάλειας από τις τουρκικές απειλές.

Ενίσχυση διαπραγματευτικής ισχύος (9)

Ένα από τα πιο σημαντικά ευρήματα της δημοσκόπησης είναι ότι οι πολίτες θεωρούν πως η διαπραγματευτική ισχύς της Κυπριακής Δημοκρατίας θα ενισχυθεί με την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, θέση που συμμερίζονται σχεδόν οκτώ στους δέκα πολίτες. Υπάρχουν φυσικά και οι απαισιόδοξες εκτιμήσεις, καθώς ποσοστό 16% δεν θεωρούν κάτι τέτοιο εφικτό και ένα 3% που εκτιμούν πως η θέση της ε/κ πλευράς θα αποδυναμωθεί.

Κερδίζει έδαφος το τερματικό (10)

Στο ερώτημα αν η κατασκευή του σταθμού υγροποίησης θεωρείται ως εφικτή επιλογή, οι πολίτες εμφανίστηκαν συγκρατημένοι, με το 41% να δηλώνουν πως είναι λίγο εφικτή και ένα ποσοστό 7% καθόλου εφικτή. Υπάρχει, ωστόσο, ένα υπολογίσιμο ποσοστό, της τάξης του 29%, που πιστεύουν πως η κατασκευή σταθμού υγροποίησης είναι πολύ εφικτή. Δυο στους δέκα επέλεξαν να μην απαντήσουν και η στάση αυτή ερμηνεύεται ως αναμονή για τα αποτελέσματα της γεώτρησης της ENI στο Οικόπεδο 6, όπου θα διαφανεί αν υπάρχουν απαραίτητες ποσότητες που να δικαιολογούν την κατασκευή ενός τέτοιου έργου.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr