Η κλιματική αντεπίθεση της ΕΕ “ψαλιδίζει” τις τιμές των λιγνιτών της ΔΕΗ - Η πρόταση για αυστηρά όρια εκπομπών στα νέα ΑΔΙ, βγάζει εκτός μηχανισμού τις ανθρακικές μονάδες

 

Χρήστος Στεφάνου

Νέα δεδομένα για τους διαγωνισμούς πώλησης των λιγνιτών της ΔΕΗ και την αξία των πωλούμενων μονάδων, δημιουργεί η πρόταση που έχει κατατεθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συγκεντρώνει ολοένα ισχυρότερη υποστήριξη σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Ο λόγος για την πρόταση της Κομισιόν να απαγορευτεί ουσιαστικά η χορήγηση αποζημιώσεων διαθεσιμότητας ισχύος (ΑΔΙ) για τις μονάδες λιγνίτη και άνθρακα. Η απαγόρευση προτείνεται να εφαρμοστεί μέσω της υιοθέτησης νέων αυστηρότερων ορίων εκπομπών ρύπων για τις μονάδες που θα είναι επιλέξιμες να λαμβάνουν αποζημιώσεις ισχύος.

Με δεδομένο λοιπόν ότι οι μονάδες λιγνίτη στην Ελλάδα είναι παλαιάς τεχνολογίας και δεν καλύπτουν τα αυστηρά προτεινόμενα όρια εκπομπών (εδώ βεβαίως είναι κρίσιμο στην τελική απόφαση που θα ληφθεί το ποια όρια τελικώς θα επιλεγούν) κινδυνεύουν να μείνουν εκτός του σχήματος των νέων ΑΔΙ. Το θέμα αυτό τέθηκε σύμφωνα με πληροφορίες και στο πρόσφατο market test κατά το οποίο οι συμμετέχοντες ζήτησαν να πληροφορηθούν εάν οι υπό πώληση μονάδες (Μελίτη, Μεγαλόπολη 3 και 4) θα δικαιούνται αποδεικτικά διαθεσιμότητας ισχύος. 

Το πρόβλημα για τους ελληνικούς διαγωνισμούς είναι ότι το τελευταίο διάστημα η συμμαχία κατά του άνθρακα ολοένα και ισχυροποιείται και εντάσσονται σε αυτήν ισχυρές χώρες και παίκτες. Χαρακτηριστικές του κλίματος είναι οι πρόσφατες τοποθετήσεις του Γάλλου προέδρου Ε. Μακρόν ο οποίος στο φόρουμ του Νταβός υπογράμμισε την πρόθεση της χώρας του να ηγηθεί στη μάχη κατά του άνθρακα. Εδώ να σημειωθεί ότι ήδη χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Μεγάλη Βρετανία ακόμη και η Ολλανδία, έχουν αποφασίσει να αποσύρουν οριστικά όλες τις μονάδες άνθρακα από το ενεργειακό τους μείγμα σταδιακά από το 2022 (Γαλλία) έως το 2030 (Ολλανδία).

Ακόμη και στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη για τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης στη Γερμανία, το θέμα του κλίματος και οι δεσμεύσεις για την απόσυρση των ανθρακικών μονάδων, αποτελούν ένα από τα κεντρικά θέματα των διαπραγματεύσεων μεταξύ CDU και SPD. 

Ο κίνδυνος για τη ΔΕΗ

Το γενικότερο αρνητικό κλίμα για τον άνθρακα και το λιγνίτη, όπως διαμορφώνεται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο (αυτή τη στιγμή μόνο η Πολωνία παραμένει ένθερμος υποστηρικτής της διατήρησης του άνθρακα στο ενεργειακό μείγμα της ΕΕ), επηρεάζει ήδη το διαγωνισμό της ΔΕΗ τουλάχιστον σε επίπεδο συμμετοχής.

Εκτός όμως από την αποχή των ευρωπαϊκών εταιρειών ηλεκτρισμού, υπάρχει ορατός κίνδυνος ο διαγωνισμός να επηρεαστεί και στο οικονομικό του σκέλος και στην αποτίμηση των πωλούμενων μονάδων. 

Αυτό δείχνει και η περυσινή πώληση των λιγνιτικών μονάδων της Vattenfal στο τσεχικό fund EPH,που έγινε με ζημιά για τη σουηδική εταιρεία, η οποία επίσης αποφάσισε να περιορίσει δραστικά την έκθεσή της στον άνθρακα και το λιγνίτη.

Να σημειωθεί τέλος ότι με βάση τον παλιό μηχανισμό η ΔΕΗ λάμβανε ΑΔΙ περίπου 400 εκ. ευρώ/ έτος, ενώ οι υπό πώληση μονάδες λάμβαναν 13,95 εκ. ευρώ/ έτος η Μελίτη, 11,51 εκ. ευρώ η Μεγαλόπολη ΙΙΙ και 12,91 εκ. ευρώ/έτος η Μεγαλόπολη ΙV.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr