Το παρασκήνιο της γεώτρησης θρίλερ στην «Καλυψώ»

 

Εν αναμονή των επίσημων αποτελεσμάτων της γεώτρηση της ΕΝΙ στον στόχο «Καλυψώ», του οικοπέδου 9, στην Κυπριακή ΑΟΖ, τα σενάρια και οι πληροφορίες για το μέγεθος του κοιτάσματος κάνουν λόγο για 8-9 τρις κυβικά πόδια (Tcf). Μιλώντας στην Πρώτη Εκπομπή του Ράδιο Πρώτο, ο Ειδικός σε θέματα ενέργειας Δρ Ηλίας Κονοφάγος αποκάλυψε πληροφορίες για τα όσα έγιναν κατά τη διάρκεια της γεώτρησης το προηγούμενο διάστημα, ενώ παρέθεσε και κάποιες εκτιμήσεις για το κοίτασμα, στη βάση πρόχειρων εκτιμήσεων από χαρτογράφηση της PGS.

«Από επιστημονική άποψη, η γεώτρηση και το ενδεχόμενο εύρημα στην Καλυψώ είναι από τα πιο σημαντικά πράγματα που έχουν συμβεί στην Ανατολική Μεσόγειο, που δεν αφορά μόνο την Κύπρο, αλλά και την Κρήτη και την Ελλάδα γενικότερα. Όπως είπε και ο Υπουργός (Λακκοτρύπης), το σημαντικό είναι ότι έχει βρεθεί κοίτασμα και αρκετό φυσικό αέριο», είπε, προσθέτοντας  «Οι πληροφορίες έχουν κυκλοφορήσει, δεν είναι μυστικές, αφού υπάρχουν και στην Ιταλία και την Τουρκία από μέλη των υπεργολάβων που εργάζονταν πάνω στο γεωτρύπανο».

«Όλοι λαχτάρησαν και άρχισαν να ‘κλαίνε’, όταν, κατά τη διάρκεια της γεώτρησης, συνέβη το εξής: Το γεωτρύπανο περίμενε να φτάσει στον στόχο στα 1600 μέτρα, εκεί που είναι ο καρστικός ασβεστολιθος ή υφαλλογενής του Ζόρ. Εκεί που περίμεναν να βρούνε κοίτασμα, όπως ανέμενε και η εταιρεία PGS που έχει τα σεισμογραφικά, βρήκανε άλλο πέτρωμα σχιστόλιθου, αυτό που λένε οι γεωλόγοι "ιζήματα", που είναι συμπαγές σαν μάρμαρο. Όλοι άρχισαν να ανησυχούν, αλλά συνέχισαν τη γεώτρηση και τρύπησαν, και ξαφνικά εμφανίστηκαν μεγάλες πιέσεις από αέριο. Τα πράγματα, λοιπόν, ανατράπηκαν τελείως».

«Το πιο σημαντικό, συνέχισε κ. Κονοφάγος, είναι πως τρυπήσαν τουλάχιστο 100 μέτρα γεμάτο πορώδες φυσικό αέριο, πράγμα που σημαίνει ότι θα έχει πολύ καλή ροή».

Το «πρόβλημα»

«Το πρόβλημα, ωστόσο, λόγω του ότι η τρύπα δεν έφτασε εκεί που υπήρχε η αρχική χαρτογράφηση, η ΕΝΙ έδωσε εντολή στη γεωφυσική εταιρεία  PGS να ξαναγίνει χαρτογράφηση για να διαφανεί το μέγεθος του κοιτάσματος».

 Αν οι υπεύθυνοι των εταιρειών κάνουν ανακοινώσεις, ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν νομικά προβλήματα λόγω χρηματιστηρίου, εξήγησε ο κ. Κονοφάγος, σημειώνοντας «Αυτή τη στιγμή, πρέπει να έχουμε μια συγκεκριμένη έκταση, με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και συγκεκριμένη πιθανότητα».

«Εμείς, όπως δίνουμε και σε άλλες χώρες συμβουλές, είχαμε υπολογίσει, με βάση την πρώτη χαρτογράφηση, με 50% πιθανότητα, 9 τρις κυβικά πόδια φυσικού αερίου, που αντιστοιχεί σε δυο Αφροδίτες. Αυτό θα πρέπει να εξακριβωθεί με επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις, αλλά μάλλον το κοίτασμα θα μπαίνει στα οικόπεδα 10, 11 και 7. Αν ισχύει αυτό, το κοίτασμα θα είναι μεγαλύτερο. Σε τέτοια περίπτωση, δημιουργούνται τεράστια γραφειοκρατικά προβλήματα, εμείς το ζήσαμε στη Λιβύη, όπου αντί να γίνει σε ένα μήνα, η συμφωνία έγινε σε 2 χρόνια. Αν εκτείνεται το κοίτασμα, η ENI δεν μπορεί να κάνει π.χ. γεώτρηση στο 11 της ΤΟΤAL ή στο 8 που δεν υπάρχει κανείς. Πρέπει να γίνουν συμφωνίες συνεκμετάλλευσης», είπε.

«Η δουλειά και επιτυχία της ENI είναι πάρα πολύ σημαντική. Τώρα η ΕΝΙ θα πρέπει να καθίσει μαζί με την PGS να δουν πόσο μεγάλο είναι το κοίτασμα και αν είναι μεγάλο», προσθέτοντας «Μπορεί να φτάσει τα 14 tcf, όπως κάναμε σε μια πρόχειρη ενδεικτική χαρτογράφηση. Με πιθανότητα όμως 50%, είναι πάνω από 9 tcf».

Ο Δρ Κονοφάγος είπε πως το ενδεχόμενο κοίτασμα, θα ενισχύσει επίσης τη βιωσιμότητα του αγωγού East Med, ο οποίος χρειάζεται επιπλέον ποσότητες.



(πρόεχειρος χάρτης με εκτίμση του κοιτάσματος Καλυψώ» 

 

(αρχικός πρόχειρος χάρτης εκτιμήσεων πριν από τη γεώτρηση της ΕΝΙ)

Η πρόκληση της «Σουπιάς»

Όσον αφορά στο κοίτασμα Σουπιά (οικόπεδο 8), ο Δρ Κονοφάγος είπε πως δυτικά του Ερατοσθένη, που μετακινήθηκε πριν από εκατομμύρια  χρόνια, υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες για κοίτασμα. Ωστόσο, σημείωσε, υπάρχει και τα αρνητικό ότι σε ζώνες συμπίεσης είναι δύσκολη χαρτογράφηση όπως και η ερμηνεία των σεισμογραφικών. Στην ανατολική πλευρά του Ερατοσθένη προς τον Λίβανο είναι μια ζώνη αποσυμπίεσης και ας ελπίσουμε ότι τα πετρώματα στη «Σουπιά» θα είναι σπασμένα για να βρούμε κοίτασμα.

(του Μάριου Πουλλάδου, SigmaLive.com)

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr