Αποστάσεις από ΟΗΕ και στήριξη από Ουάσιγκτον σε Λευκωσία για την ΑΟΖ

 

Στη διπλωματική αρένα εξελίσσεται πλέον παράλληλα το επεισόδιο που λαμβάνει χώρα εδώ και μερικά εικοσιτετράωρα στην κυπριακή ΑΟΖ με αφορμή τη γεώτρηση που επιθυμεί να διεξάγει η Eni και την αντίσταση της Άγκυρας μέσω πολεμικών πλοίων. Ταυτόχρονα, η ένταση στα Ίμια αποτέλεσε ακόμη μια αφορμή για επικριτικές δηλώσεις και στον ελληνοτουρκικό άξονα, γεγονός που δεν πέρασε απαρατήρητο στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

ΗΠΑ: Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της Κύπρου


"Η πολιτική των ΗΠΑ για την ΑΟΖ της Κύπρου είναι μακρόκρονη και δεν έχει αλλάξει: οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της", ανέφερε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που δεν θέλησε να κατονομαστεί, απαντώντας γραπτώς σε ερώτημα αναφορικά με τι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

"Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να μοιράζονται ακριβοδίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης. Αποθαρρύνουμε κάθε ενέργεια ή ρητορική που αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή", κατέληξε ο αξιωματούχος.

Σε σχέση με το περιστατικό στα Ιμια, ο εκπρόσωπος είπε πως είναι σε γνώση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δημοσιεύματα για αυτό το συμβάν.

"Η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν καθιερωμένους διπλωματικούς διαύλους για την αντιμετώπιση θεμάτων του Αιγαίου. Ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να λάβουν μέτρα που θα μειώσουν την τρέχουσα κατάσταση. Ως θέση αρχής, οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν την κυριαρχία των χωρών της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Τουρκίας".

Απαντώντας σε ερώτηση για την προμήθεια ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων s400 από την Τουρκία, επανέλαβε ότι είναι σημαντικό οι χώρες του ΝΑΤΟ να προμηθεύονται στρατιωτικό εξοπλισμό που είναι συμβατός με τα συστήματα του ΝΑΤΟ. Ένα ρωσικό σύστημα δεν θα ανταποκρινόταν σε αυτό το πρότυπο.

"Παρόμοιες προμήθειες θα ήταν επίσης ασυμβίβαστες με τη δέσμευση που ανέλαβαν οι Σύμμαχοι στη Διάσκεψη Κορυφής της Βαρσοβίας για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας, εργαζόμενοι για την αντιμετώπιση των υφιστάμενων εξαρτήσεων από τον στρατιωτικό εξοπλισμό που προέρχεται από την Ρωσία μέσω εθνικών προσπαθειών", κατέληξε.

Νίπτει τας χείρας του ο ΟΗΕ

Δεν είναι αρμοδιότητα της Γραμματείας να λαμβάνει θέση πάνω στα δικαιώματα των κρατών που απορρέουν από συμβάσεις, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, απαντώντας γραπτώς σε ερώτηση που ετέθη νωρίτερα στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, αναφορικά με τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. 

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, «ο Γενικός Γραμματέας εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι οι εντάσεις σχετικά με την εξερεύνηση των υδρογονανθράκων κλιμακώθηκαν εκ νέου και τονίζει ότι όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη θα πρέπει να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξουδετέρωση των εντάσεων. Επαναλαμβάνει ότι δεν εναπόκειται στη Γραμματεία του ΟΗΕ να λάβει θέση σχετικά με τα δικαιώματα των κρατών μελών βάσει των συνθηκών στις οποίες είναι συμβαλλόμενα μέρη ή βάσει του γενικού διεθνούς δικαίου».

Ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα αναφέρει ότι ο κ. Γκουτέρες τονίζει πως η λύση του κυπριακού προβλήματος αποτελεί την καλύτερη ευκαιρία για την οριστική επίλυση αυτού του ζητήματος και την απελευθέρωση συνεργατικών και αμοιβαία επωφελών λύσεων. Υπενθυμίζει ταυτόχρονα ότι οι Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι ηγέτες στις διαπραγματεύσεις είχαν συμφωνήσει προηγουμένως ότι οι φυσικοί πόροι σε μια ενοποιημένη Κύπρο θα εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της μελλοντικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης. 
«Ο Γενικός Γραμματέας επαναλαμβάνει ένα σημείο στην τελευταία του έκθεση για την UNFICYP (9 Ιανουαρίου 2018), ότι οι φυσικοί πόροι που βρέθηκαν γύρω από την Κύπρο θα μπορούσαν να ωφελήσουν και τις δύο κοινότητες», καταλήγει η δήλωση του εκπροσώπου.

Ιταλία: Να ληφθεί υπόψη το συμφέρον της Eni

Η Ιταλία επιθυμεί την εξεύρεση μιας λύσης σύμφωνης με το διεθνές δίκαιο και προς το συμφέρον της εταιρείας ΕΝΙ, των χωρών στην περιοχή και των δυο κοινοτήτων της Κύπρου, ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας Αντζελίνο Αλφάνο στον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τον οποίο συνάντησε στο Κουβέιτ, στο περιθώριο της Υπουργικής Συνάντησης της Παγκόσμιας Συμμαχίας κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ιταλικού Υπουργείου Εξωτερικών, οι δυο Υπουργοί συμφώνησαν σήμερα στην ανάγκη να ληφθούν υπόψη τα εθνικά συμφέροντα και των δυο χωρών και οι ανησυχίες που εκφράζονται από τις Κυβερνήσεις τους, υπό το φως της διατήρησης ενός κλίματος εμπιστοσύνης, που χρειάζεται για την προώθηση μελλοντικών ενεργειακών προγραμμάτων, παράλληλα με τα υφιστάμενα.

Σημειώνεται ακόμη πως η συνάντηση Αλφάνο - Τσαβούσογλου έγινε ύστερα από τηλεφωνική συνομιλία του κ. Αλφάνο χθες το πρωί με τον κ. Τσαβούσογλου κατά την οποία ηγέρθηκε το θέμα της πλατφόρμας SAIPEM 12000.

"Ο κ. Αλφάνο ενημέρωσε τον Υπουργό Τσαβούσογλου ότι η Ιταλία επιθυμεί να βρεθεί μια κοινή λύση, σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και προς το συμφέρον της ΕΝΙ, των χωρών στην περιοχή και των δυο κυπριακών κοινοτήτων", προστίθεται.

 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr