Σε συμφωνία έχουν καταλήξει ΔΕΠΑ - Shell για τον οδικό χάρτη μεταβίβασης της ΕΠΑ και της ΕΔΑ Αττικής

 

Γιώργος Φιντικάκης

Σε εναν "οδικό χάρτη" έχουν καταλήξει η ΔΕΠΑ με την Shell τόσο για την συμφωνία αγοράς από την πρώτη του μεριδίου της δεύτερης στην ΕΠΑ Αττικής, όσο και για τον τρόπο επίλυσης της μεταξύ τους οικονομικής διαφοράς, εφόσον υπάρξει διαφωνία.

Εχουν δηλαδή συμφωνήσει, όπως μεταφέρουν στο "Energypress", άνθρωποι με γνώση των διεργασιών, τόσο στον τρόπο αποτίμησης της συναλλαγής (άλλωστε έχουν ορίσει κοινό αποτιμητή), όσο και στον τρόπο διευθέτησης τυχόν διαφωνίας. Με ποιό τρόπο δηλαδή θα επιλύσουν την διαφωνία εφόσον αυτή υπάρξει.

Το αντικείμενο των εδώ και μήνες διαραγματεύσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές, αφορά την ενίσχυση της ΔΕΠΑ στην λιανική αγορά του λεκανοπεδίου μέσω της εξαγοράς του ποσοστού που κατέχει η Shell στην προμήθεια, δηλαδή στην ΕΠΑ Αττικής (49%), όσο και του αντίστοιχου ποσοστού στη διανομή (ΕΔΑ Αττικής). Σημειωτέον ότι η Κομισιόν έχει αποδεχθεί την παραμονή της ΔΕΠΑ στην Αττική.

Οσο για τη Θεσσαλονίκη, έχει ήδη επιτευχθεί συμφωνία για την αποχώρηση της ΔΕΠΑ από τη λιανική, μέσω της πώλησης στην ιταλική Eni, μέρους ή και του συνόλου του 51%, το οποίο κατέχει σήμερα στην αντίστοιχη ΕΠΑ. Εκεί δεν είναι απαραίτητο η ΔΕΠΑ να πουλήσει και το 51% , αλλά μπορεί να παραμείνει ως παθητικός μέτοχος.

Σε κάθε περίπτωση, η τελική συμφωνία πρέπει να έχει επιτευχθεί ως τα τέλη Μαρτίου, αλλά αρκετά νωρίτερα θα έχει γίνει η αποτίμηση. Σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας του υπ. Ενέργειας, ο σχεδιασμός για τη ΔΕΠΑ είναι αφενός να ισχυροποιηθεί με κατοχύρωση του ρόλου της στην προμήθεια, και αφετέρου να αξιοποιηθεί περαιτέρω, δίχως αυτό να σημαίνει κατ’ ανάγκη, απευθείας πώληση των μετοχών της, οι οποίες βρίσκονται στο ΤΑΙΠΕΔ. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο κ. Σταθάκης, η συμφωνία της 3ης αξιολόγησης, αφήνει περιθώρια για εναλλακτικά σενάρια.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο κ. Σταθάκης είχε επισημάνει για τις ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις ότι δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η συζήτηση ούτε ως προς τη μορφή, ούτε ως προς το περιεχόμενο των παρεμβάσεων. "Μελετάμε κάθε περίπτωση ξεχωριστά, καθώς και τα εναλλακτικά σενάρια που έχουν ετοιμάσει οι σύμβουλοι, οι οποίοι και έχουν αναλάβει την κάθε περίπτωση", είχε αναφέρει χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για εναλλακτικές λύσεις.

Σε κάθε πάντως περίπτωση, δεν μπορεί να μην ληφθεί υπόψη ότι οι ενεργειακές ιδιωτικοποιήσεις αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του προγράμματος του ΤΑΙΠΕΔ, και κάποιες εξ αυτών συνιστούν συστατικό στοιχείο του φετινού στόχου για έσοδα ύψους 2 δισ ευρώ.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr