Γ. Φιντικάκης: Παιχνίδια εντυπώσεων με τις ενεργειακές ιδιωτικοποιήσεις;

 

Απαντήσεις στο ερώτημα για το τι μέλλει γενέσθαι με τις αποκρατικοποιήσεις των ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ, και ΔΕΗ, αναμένεται να «βγάλουν» οι πρώτες σημερινές συναντήσεις κυβέρνησης-δανειστών για την τέταρτη αξιολόγηση.

Και αυτό γιατί η πρώτη συνάντηση θα έχει σαν αντικείμενο την ενέργεια, όπου ο υπ. ΠΕΝ Γ. Σταθάκης έχει προκρίνει επαναδιαπραγμάτευση των ιδιωτικοποιήσεων του τομέα αρμοδιότητάς του, και εναλλακτικά σενάρια αντί για την πώληση του συνόλου των κρατικών ποσοστών που κατέχει σε αυτές το ΤΑΙΠΕΔ. Δηλαδή του 65% των μετοχών της ΔΕΠΑ, του 35% των ΕΛΠΕ και του 17% της ΔΕΗ.

Τέτοιες για παράδειγμα προτάσεις είναι, μέρος ή και ολόκληρα τα ποσοστά αυτά να αξιοποιηθούν είτε με μεταφορά τους στο υπερ-Ταμείο, είτε μέσω έκδοσης ισοδύναμης αξίας ομολόγων, μετατρέψιμων σε μετοχές. Επιλογή όμως που αυξάνει αντί να μειώνει το χρέος, όπως είναι ο στόχος του ΤΑΙΠΕΔ.

Το ενδιαφέρον είναι ότι την πρώτη αυτή συνάντηση των θεσμών με τον κ. Σταθάκη, διαδέχεται λίγο μετά, μια δεύτερη, με τον κ. Τσακαλώτο, και αντικείμενο το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, οι οποίες και υπάγονται στην δική του αρμοδιότητα. Ο υπ. Οικονομικών δεν φαίνεται ένθερμος οπαδός του σεναρίου της επαναδιαπραγμάτευσης των ιδιωτικοποιήσεων. Γνωρίζει καλά τη σημασία τους για τους δανειστές, και για την ολοκλήρωση των μνημονιακών υποχρεώσεων, πολλώ δε μάλλον όταν επιδιώκουμε τη στήριξη της νέας κυβέρνησης του Βερολίνου εν όψει της συζήτησης για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Αμφότερες επομένως οι σημερινές τοποθετήσεις, τόσο του κ. Σταθάκη, όσο και του κ. Τσακαλώτου θα έχουν ενδιαφέρον. Θα δείξουν αν τα περί εναλλακτικών σεναρίων για τις ιδιωτικοποιήσεις στην ενέργεια είναι απλώς παιχνίδια εντυπώσεων ή έχουν και ουσία.

 

Προ ημερών πάντως και σε ερώτηση που απηύθυνε ο «Φιλελεύθερος» προς την DG Comp, κοινοτικός αξιωματούχος απέκλεισε το ενδεχόμενο οποιασδήποτε αλλαγής στο εγκεκριμένο πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

«Οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευτεί να διευκολύνουν την εν εξελίξει διαδικασία αποκρατικοποιήσεων ως μέρος του συμφωνημένου μνημονίου. Το επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο συνοδεύει το μνημόνιο, έχει πρόσφατα εγκριθεί από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των συνθηκών του προγράμματος σταθερότητας», ήταν η δήλωση στον «Φ» εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Από εκεί και πέρα, στην ατζέντα των σημερινών επαφών θα βρεθεί φυσικά το σύνολο του προγράμματος του ΤΑΙΠΕΔ. Από το ΔΕΣΦΑ όπου εντός εβδομάδας ανοίγουν οι δύο προσφορές για την αγορά του 66% των μετοχών του, έως τους εν εξελίξει διαγωνισμούς για την αγορά του 5% του ΟΤΕ, τις παραχωρήσεις της Εγνατίας Οδού, και των μαρινών, όπως επίσης τις εκκρεμότητες στο Ελληνικό μετά την έγκριση του σχεδίου ΠΔ, και ενδεχομένως τις ενστάσεις της Κομισιόν για τη συμφωνία 20ετούς παράτασης της παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.

Αλλά οι ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις (ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ, ΔΕΗ) έχουν ξεχωριστή σημασία στη κουβέντα. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2018, το Δημόσιο προβλέπει απ' αυτές συνολικά έσοδα ύψους 850 εκατ. ευρώ, που για πολλούς έχουν υποεκτιμηθεί. Αν καθυστερήσουν, αλλάξουν ή πολύ περισσότερο ακυρωθούν στη πράξη, θα πρέπει η κυβέρνηση να εξηγήσει στους δανειστές πως θα συμπληρώσει τα έσοδα ύψους 3 δισ. ευρώ που έχει δεσμευθεί ότι θα φέρει στη διετία (2 δισ. ευρώ φέτος, 1 δισ. ευρώ το 2019). Αν αφαιρεθούν οι ενεργειακές εταιρείες, θα πρέπει να αντικατασταθούν από άλλα περιουσιακά στοιχεία ισοδύναμης αξίας, που προς το παρόν δεν υπάρχουν.

(liberal.gr)

 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr